O nouă licitaţie pentru amenajarea zonei de la Trei Star

O nouă licitaţie pentru amenajarea zonei de la Trei Star
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

La finele anului trecut, Primăria Galaţi a încercat fără succes să găsească un expert care să identifice cavernele, cavităţile şi eventualele accidente de teren din zona cuprinsă între strada Roşiori şi Potcoava de Aur, propusă spre modernizare încă din 2018. Zilele trecute, a lansat, însă, o nouă licitaţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare a acestui areal. Valoarea estimată a contractului depăşeşte 10,5 milioane de lei fără TVA, în condiţiile în care la precedenta licitaţie, anulată în 2018, preţul estimat era de 8,16 milioane de lei.

Până pe 3 februarie 2020, Primăria municipiului Galaţi aşteaptă ofertele în cadrul licitaţiei lansate pentru „Amenajare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur – proiectare şi execuţie”. Valoarea estimată a contractului este de 10.571.352,11 lei fără TVA, din care 193.671,56 lei fără TVA - proiectare şi 10.377.680,55 lei fără TVA – execuţie. Nu este prima dată când administraţia locală caută proiectanţi şi constructori care să continue amenajarea începută la Potcoava de Aur.

Două licitaţii anulate

O licitaţie similară „Amenajare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur” a avut loc la finele anului 2018. A fost anulată pe motiv că „au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme”, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea estimată a contractului era de 8.619.883,27 de lei fără TVA, iar singura ofertă fusese depusă de Asocierea Lemacons – Tancrad – Proiect - BTFarch Ro Company. 

Aşa cum scriam la acea vreme, planurile administraţiei au fost date peste cap şi de situaţia blocului B8, care, afectat de tasări, a fost încadrat de experţi în clasa de risc seismic I - risc de prăbuşire la cutremur. 

În februarie 2019 primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu declara că înainte de a începe amenajarea esplanadei este necesară identificarea problemelor din subsol argumentând că „Nu are rost să pui pe deasupra aur, dacă dedesubt e cu totul altceva”. Edilul-şef se gândea la pivniţe vechi care, odată identificate, ar putea fi puse în valoare ca puncte de atracţie şi de vizitare”. 

Identificarea cavernelor, a cavităţilor sau a accidentelor de teren, contract de prestări servicii în cadrul obiectivelor „Modernizare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur a fost scoasă la licitaţie anul trecut. Din păcate, procedura a fost anulată în lipsa ofertanţilor.

Aleşii au scumpit modernizarea

Pe 12 decembrie 2019, aleşii locali au modificat hotărârea prin care în august 2018 au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul “Amenajare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de aur”, majorând valoarea acestora. Motivele sunt explicate în referatul de aprobare al hotărârii votate: „Prin proiectul iniţial s-a propus modernizarea străzii Brăilei tronson strada Roşiori – Potcoava de Aur prin înlocuirea mobilierului urban, reabilitarea spaţiilor verzi, refacerea fântânii, realizarea de scuare urbane cu spaţii de socializare. 

Ca urmare a reanalizării proiectului, s-a stabilit că (pe zonele propuse iniţial pentru modernizare) scuarul central şi trotuarul de nord nu se vor executa lucrări, întrucât sunt afectate de proiectul aflat în derulare de către SC Apă Canal SA prin Programul Operaţional Regional de Infrastructură Mare 2014-2020. 

Totodată, a fost actualizată valoarea lucrărilor de construcţii montaj ca urmare a intrării în vigoare a OUG 114/28.12.2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal bugetare în concordanţă cu preţurile la zi. Ofertele pentru pavaje din piatra cubică au dus la creşterea valorilor estimate a investiţiei la noi indicatori tehnico-economici”, se arată în document. 

Potrivit noii hotărâri de Consiliu Local, suprafaţa vizată de amenajare măsoară 17.900 mp. Suprafaţa de spaţiu verde va avea 7.267 mp, pavajele din piatră naturală granit - 8.830 mp, pavajele din piatră naturală cubică 238 mp, pista pentru biciclişti - 672 mp, iar fântâna-bazin decorativ - 150 mp.

Rămâne de văzut dacă licitaţia se va finaliza cu succes, de această dată, precum şi cine va proiecta şi executa lucrările.

Citit 5892 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2020 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.