Finanţări cerute şi primite de la bugetul local fără note de fundamentare, bani publici cheltuiţi fără documente justificative şi respectarea procedurilor în vigoare, achiziţii realizate cu ingnorarea prevederilor legale, dar şi prejudicii a căror întindere trebuie stabilită pentru a putea fi recuperate. Toate sunt cuprinse în Decizia nr. 1 din 24 februarie 2020 a Camerei de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, document care a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local. Decizia a fost luată în urma unui control al fondurilor alocate din bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes general, efectuat la Fundaţia "Andreiana Juventus", şi cuprinde un potop de nereguli, dar şi măsuri care trebuie aduse la îndeplinire până la 30 iunie 2020.
„Auditorii au descoperit un potop de nereguli în relaţia Primăriei Galaţi cu Fundaţia Andreiana Juventus, la care municipalitatea este membru fondator”, scriam în februarie anul acesta, în articolul „Plăţi nelegale din buget pentru ”balul cu Centenar” al Primăriei. - Nereguli descoperite de Curtea de Conturi”. Iată că, în 2020, una dintre primele ţinte ale auditorilor Camerei de Conturi a fost chiar Fundaţia "Andreiana Juventus". Decizia întocmită în urma controlului a ajuns pe mesele aleşilor locali. Noi vă prezentăm cele mai importante constatări ale auditorilor.
Finanţare fără note de fundamentare
Prima constatare a auditorilor este aceea că, în anul 2019, Fundaţia nu a întocmit şi nu a prezentat municipalităţii note de fundamentare pentru sumele solicitate şi, ulterior, alocate din bugetul local al Galaţiului. Sumele sunt în valoare totală de 934.000 de lei. De asemenea, nu există note în care să fie detaliate veniturile totale destinate finanţări acţiunilor socio-culturale derulate precum şi cheltuielile totale asociate acestor activităţi. Aşa cum nu au fost prezentate semestrial, spre aprobare, membrilor fondatori, printre care se regăsesc Consiliul Local şi societăţi de interes local, programul de activitate precum şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli.
„În contradicţie cu dispoziţiile Legii privind achiziţiile publice, în 2019, Fundaţia nu a aplicat cerinţele legale referitoare la efectuarea achiziţiilor publice”, susţin auditorii. Fundaţia nu este nici măcar înscrisă în sistemul informatic de achiziţii publice, deşi este finanţată, în majoritate, de către autorităţi, iar menirea ei este de a satisface nevoi de interes general.
Dispoziţii legale încălcate
Auditorii mai acuză „încălcarea dispoziţiilor din Legea contabilităţii şi din Legea privind regimul finanţărilor din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general”. Numeroase nereguli au fost descoperite în activitatea desfăşurată de Fundaţie ca partener financiar la realizarea Festivalului Internaţional „Mărul de Aur”, desfăşurat în perioada 20-21 aprilie 2019 în Galaţi.
Conform Deciziei, valoarea estimativă a abaterii constatate este de 23.027 de lei, reprezentând contravaloarea unor plăţi efectuate de Fundaţie cu ocazia evenimentului Festivalul Internaţional „Mărul de Aur”, fie fără documente care să ateste prestarea serviciilor contractate, fie pentru servicii neprevăzute prin contractul de parteneriat.
Mai mult, potrivit Camerei de Conturi, atât în cazul finanţării de la bugetul local a evenimentelor culturale cât şi a altor acţiuni socio-culturale, ar fi trebuit să existe o procedură de selecţie a proiectelor, decont estimativ pentru fiecare, prognozarea necesarului de cheltuieli, astfel încât totul să aibă la bază o fundamentare temeinică.
S-a afundat mai rău
Din Decizia ajunsă pe mesele aleşilor aflăm că Fundaţia a transmis ulterior documente justificative pentru cheltuielile făcute în 2019, dar s-a afundat mai rău: „Din conţinutul acestor documente justificative se evidenţiază corectitudinea abaterilor consemnate în actul de control, chitanţele, ordinele de plată având ca dată de efectuare a plăţii luna februarie 2020, dat ulterioară controlului efectuat de Curtea de Conturi a României. Din documentele de plată cu dată de efectuare ulterioară controlului Camerei de Conturi Galaţi, este evident că Fundaţia "Andreiana Juventus" a dat dovadă de lipsă de responsabilitate faţă de fondurile alocate de la bugetul local pentru activităţi culturale, fiind evident dezinteresul manifestat pentru justificarea fondurilor publice obţinute fără respectarea unor principii de liberă concurenţă, transparenţă, nediscriminare”, se arată în document.
Conform Deciziei nr. 1, până la 30 iunie 2020, autorităţile trebuie să ia măsurile legale pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi recuperarea acestora, inclusiv a beneficiilor legale nerealizate.