Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
11 comentarii

UPDATE. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, pe 30 martie 2020, Primăria  Galaţi a anulat cumpărarea directă realizată pentru „Servicii de monitorizare zilnică a presei scrise, audio-vizuale și electronice, centrală și locală”. Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, administraţia locală atribuise direct, pe 26 martie, un contract de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA), firmei Nicioproblemă SRL. În prezent, în dreptul achiziţiei scrie că oferta a fost refuzată.


Pentru "servicii de monitorizare media", Primăria municipiului Galaţi a atribuit joi, 26 martie 2020, prin cumpărare directă, un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA), firmei gălăţene SC Nicioproblema SRL. Misiunea firmei care era aceea de a monitoriza zilnic presa scrisă, audio-vizuală şi electronică, centrală şi locală, pentru informarea rapidă şi corectă a conducerii Primăriei.

"Servicii de monitorizare zilnică a presei scrise, audio-vizuale şi electronice, centrală şi locală, în vederea asigurării suportului informaţional al activităţii Biroului de presă şi pentru informarea rapidă şi corectă a conducerii Primăriei municipiului Galaţi, cu privire la apariţia materialelor cu caracter jurnalistic pe domeniile de responsabilitate ale Primăriei municipiului Galaţi (interviuri, declaraţii, mesaje, comunicate de presă, drept la replică, puncte de vedere etc.)". Asta îşi dorea Primăria municipiului Galaţi pe 25 martie 2020, la ora 17,28, când a publicat anunţul achiziţiei în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Ofertantul, SC Nicioproblemă SRL, a răspuns a doua zi, pe 26 martie 2020 la ora 10,19, iar la scurt timp, 12,49, contractul a fost atribuit. Valoarea era de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA).

Cine este "Nicioproblemă SRL"

Potrivit informaţiilor fiscale şi bilanţurilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, SC Nicioproblema SRL are sediul într-o cameră a unui apartament dintr-un bloc de pe strada Gheorghe Asachi.

Conform datelor din Registrul Comerţului, numărul său de ordine J17/1428/2016 i-a fost atribuit pe 3 octombrie 2016, capitalul social subscris este de 210 lei, iar asociat unic şi administrator este Slobodnic Paul-Tiberiu.

Domeniul de activitate principal, consemnat în Registrul Comerţului este "Activităţi ale agenţiilor de publicitate", iar tipul de activitate conform clasificării CAEN, cu care figurează în bilanţurile contabile de pe Ministerul Finanţelor, este "comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet".

Din bilanţurile contabile publicate de minister aflăm că firma şi-a reluat activitatea pe 16 ianuarie 2020. La 31 decembrie 2018, înregistra zero salariaţi şi zero venituri şi cheltuieli. La 31 decembrie 2017, înregistra o pierdere netă de 1.483 de lei şi zero salariaţi, iar la 31 decembrie 2016, un profit net de 13.624 de lei şi zero salariaţi.

În catalogul achiziţiilor directe, firmei i-a mai fost atribuit, pe 28 februarie 2020, un contract în valoare 29.500 de lei fără TVA (6.137,14 de euro fără TVA) pentru "servicii de consultanţă", de către SC Transurb SA. "Pachetul lunar este de 2.950 de lei fără TVA şi constă în servicii de consultanţă marketing/ publicitate online şi analiză presă/ web", se arată în datele SEAP.

De ce era necesar un astfel de contract

Intrigaţi de nevoia nestăvilită de monitorizare a presei resimţită de Primăria municipiului Galaţi în plină pandemie de coronavirus, chiar în ziua în care a fost instituită carantina totală, am încercat să obţinem mai multe informaţii.

În primul rând, de ce era atât de necesar un asemenea contract, în condiţiile în care în cadrul Primăriei există un Birou de Presă în care, conform, datelor noastre, sunt angajate, în prezent, patru persoane. Mai mult, Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al Primarului municipiului Galaţi prevede, la articolul 142, litera m, între atribuţiile Biroului de Presă că: "Realizează monitorizări şi sinteze de presă, pe care le comunică direct primarului şi, după caz, viceprimarilor şi city-managerului".

De asemenea, am fost curioşi să aflăm dacă în locul unei achiziţii directe din catalogul electronic nu s-ar fi putut organiza o procedură simplificată proprie, prin care să fie găsit un contractor la jumătate din acest preţ.

În cursul zilei de ieri, am încercat să obţinem un răspuns oficial din partea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la toate aceste aspecte.

Amânare

După circa o oră de aşteptare, ne-a parvenit, pe e-mail, următoarea declaraţie de presă din partea primarului Ionuţ Pucheanu: "Sunt proiecte pe care Primăria le avea stabilite de la începutul anului, erau programate. Mai mult chiar, investim sume de bani în astfel de activităţi în fiecare an. Totuși, în contextul epidemiei, momentul nu este potrivit. De aceea, am decis să amânăm investiţiile prevăzute pentru biserici, activităţi sportive și servicii de monitorizare a presei. Vom trece împreună peste criză și apoi vom discuta din nou despre viaţa noastră normală, despre biserici, despre presă și despre cluburi sportive".

 

Citit 7591 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2020 10:44

11 comentarii

 • postat de Patriotul gălățean Miercuri, 01 Aprilie 2020 23:02 86.122.130.*** Link la comentariu
  1
  4

  Felicitări Anca pentru articol!
  Presa noastră are nevoie de jurnaliști curajoși, perseverenți și duri, care să pună degetul pe rană!
  După această Pandemie trebuie să ne unim și să scăpăm neapărat și de Ciuma Roșie din țara asta!

  Raportează
 • postat de Un contribuabil Miercuri, 01 Aprilie 2020 20:45 188.24.249.*** Link la comentariu
  0
  4

  Satul arde iar baba se piaptana!

  Raportează
 • postat de Cristi Miercuri, 01 Aprilie 2020 20:29 89.39.81.*** Link la comentariu
  0
  3

  Si despre comisioane.

  Raportează
 • postat de Nicu Miercuri, 01 Aprilie 2020 13:23 82.79.132.*** Link la comentariu
  0
  10

  NU va suparati. Au incercat si ei. Poate merge. Dar acum NU a mers ! Ramane pe altadata.

  Raportează
 • postat de MUȘAT Luni, 30 Martie 2020 14:01 82.137.14.*** Link la comentariu
  0
  10

  Primarul sa se deplaseze pe jos prin cartiere,piete, sa vada singur cum arata curatenia pe aleele dintre blocuri, starea pavajelor, calitatea lucrarilor de investitii pe marile artere ale orasului, etc etc, nu are nevoie sa arunce banii in buzunarele unor clienti de partid.
  De altfel are in aparatul propriu multi, multi, angajati care dupa cum arata orasul nu prea justifică frumoasele salarii si beneficii materiale.
  De exemplu, str.Brailei, unde se executa modernizari ample, toate trecerile dintr-o parte alta a strazii, un om cu dizabilitati aflat intr-un carucior nu poate singur sa treaca strada neefiind rampe fara denivelari, cu trecere lină.
  Daca nici acum cand se executa asemenea sistematizare nu se respecta toate prevederile legale in constructii, atunci cand??
  Complexul comercial Tiglina 1, in 5 minute de mers pe jos, dandu-i o raita , fară suită, fara anuntarea vizitei, dl primar ar constata cred, ca multe ar trebui facute.Si aici suntem doar in buricul targului.
  Msi multe vizite pe jos, neanuntate, fara siuta, prin fiecare cartier, cate 30 minute , odata pe saptamana , ar face multe constatari, nu este nevoie sa dai zeci de mii de euro, să fii informat de ce vor locuitorii pe care ii conduci.
  Msi multă atentie, grijă, la felul cum sunt gestionatii banii galatenilor.

  Raportează
 • postat de paloma Duminică, 29 Martie 2020 15:00 5.13.195.*** Link la comentariu
  0
  13

  Tara moara si primaria se cheaptana !!! La cei trebuie monitarizarea presei din tara ??? I-a painea SRI-ului...sa monitorizeze viata galatenilor si lipsurile spitalelor pe care le pastoreste !!! 27.000 EU aruncati pe apa sambetei...ca sa-i spuna ce ???

  Raportează
 • postat de Ioan Botezatorul Duminică, 29 Martie 2020 11:39 188.24.204.*** Link la comentariu
  3
  19

  Felicitari ziarului pentru acest articol bine documentat. Cat despre raspunsul primarului, acesta se poate compara cu vechiul banc de peste 30 ani cu capra. Care capra ? cea cu contractul de monitorizare a presei pentru o caruta din bani publici, pentru mafia psedista.

  Raportează
 • postat de CETATEAN Duminică, 29 Martie 2020 07:33 86.124.203.*** Link la comentariu
  4
  18

  Amana dar tocmai a daruit un contract , a daruit din banii nostril unei firme neicanimeni., NESIMTITII SUNT IN STARE SA PROFITE( S-A SI VAZUT) DE SITUATIA DRAMATICA DIN TARA. CELEL PATRU PERSOANE DIN PRIMARIE CARE SE OCUPA CU MONITORIZAREA PRESEI CE FAC???? MAI PRIMESC SALARII???????SIGUR CA DA, PRIMARIA ARE JURISTI DAR PLATESTE SUME ENORME LA FIRME DE AVOCATURA , DE CE???????S-AR PUTEA SA ANGAJEZE SI UN PRIMAR CA SA LUCREZE PENTRU PRIMAR , ORICE ESTE POSIBIL.

  Raportează
 • postat de Ce-i prea mult, strica... Duminică, 29 Martie 2020 02:44 77.111.247.*** Link la comentariu
  10
  9

  Bineinteles ca este oportuna macar o activitate de monitorizare a presei atat timp cat presa scrisa din Romania nu este reglementata, controlata, de absolut nicio o organizatie a statului.
  Oriunde, dintotdeauna, in orice domeniu, puterea absoluta duce la coruptie, la distorsionare, la pervertire. Este valabil si in cazul presei scrise acest lucru si se si vede clar.
  Nu inteleg de ce ar deranja pe cineva care se declara corect, profesionist, onest, aceasta idee de monitorizare (nici macar reglementare !!!)
  In momentul in care te revolti atunci cand cineva se uita la tine, automat ai ceva de ascuns, esti in neregula cu ceva...

  P.S.
  De pe o banca din parc, daca ai la tine tot ce-ti trebuie, poti monitoriza toata presa de pe planeta asta...
  Asa ca, la problema cu ... ,,SC Nicioproblema SRL are sediul într-o cameră a unui apartament dintr-un bloc de pe strada Gheorghe Asachi." ... sunt perfect de acord... este o risipa prea mare de spatiu ! Deja se alinta aceasta firma, are apucaturi burgheze ... !!!

  Raportează
 • postat de un gălățean Sâmbătă, 28 Martie 2020 18:24 5.12.151.*** Link la comentariu
  5
  33

  Asta e grija Primăriei? Presa și monitorizarea ei? Niciun ban nu ar mai trebui aruncat pe geam, însă metehnele sunt greu de înlăturat.

  Raportează
 • postat de Pristanda Sâmbătă, 28 Martie 2020 06:50 5.13.195.*** Link la comentariu
  2
  51

  E o noutate oare ? Bani ptr. tocat aiurea se gaseste mereu , ai angajati multi in primarie de ce acel ins nu face treaba asta pe un salariu si ofera informatii primarului de exemplu, de ce trebuie sa dai bani unei firme cind tu ca primarie o poti face .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.