UPDATE. Achiziţia pentru monitorizarea presei, anulată

UPDATE. Achiziţia pentru monitorizarea presei, anulată
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

UPDATE. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, pe 30 martie 2020, Primăria  Galaţi a anulat cumpărarea directă realizată pentru „Servicii de monitorizare zilnică a presei scrise, audio-vizuale și electronice, centrală și locală”. Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, administraţia locală atribuise direct, pe 26 martie, un contract de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA), firmei Nicioproblemă SRL. În prezent, în dreptul achiziţiei scrie că oferta a fost refuzată.


Pentru "servicii de monitorizare media", Primăria municipiului Galaţi a atribuit joi, 26 martie 2020, prin cumpărare directă, un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA), firmei gălăţene SC Nicioproblema SRL. Misiunea firmei care era aceea de a monitoriza zilnic presa scrisă, audio-vizuală şi electronică, centrală şi locală, pentru informarea rapidă şi corectă a conducerii Primăriei.

"Servicii de monitorizare zilnică a presei scrise, audio-vizuale şi electronice, centrală şi locală, în vederea asigurării suportului informaţional al activităţii Biroului de presă şi pentru informarea rapidă şi corectă a conducerii Primăriei municipiului Galaţi, cu privire la apariţia materialelor cu caracter jurnalistic pe domeniile de responsabilitate ale Primăriei municipiului Galaţi (interviuri, declaraţii, mesaje, comunicate de presă, drept la replică, puncte de vedere etc.)". Asta îşi dorea Primăria municipiului Galaţi pe 25 martie 2020, la ora 17,28, când a publicat anunţul achiziţiei în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Ofertantul, SC Nicioproblemă SRL, a răspuns a doua zi, pe 26 martie 2020 la ora 10,19, iar la scurt timp, 12,49, contractul a fost atribuit. Valoarea era de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA).

Cine este "Nicioproblemă SRL"

Potrivit informaţiilor fiscale şi bilanţurilor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, SC Nicioproblema SRL are sediul într-o cameră a unui apartament dintr-un bloc de pe strada Gheorghe Asachi.

Conform datelor din Registrul Comerţului, numărul său de ordine J17/1428/2016 i-a fost atribuit pe 3 octombrie 2016, capitalul social subscris este de 210 lei, iar asociat unic şi administrator este Slobodnic Paul-Tiberiu.

Domeniul de activitate principal, consemnat în Registrul Comerţului este "Activităţi ale agenţiilor de publicitate", iar tipul de activitate conform clasificării CAEN, cu care figurează în bilanţurile contabile de pe Ministerul Finanţelor, este "comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet".

Din bilanţurile contabile publicate de minister aflăm că firma şi-a reluat activitatea pe 16 ianuarie 2020. La 31 decembrie 2018, înregistra zero salariaţi şi zero venituri şi cheltuieli. La 31 decembrie 2017, înregistra o pierdere netă de 1.483 de lei şi zero salariaţi, iar la 31 decembrie 2016, un profit net de 13.624 de lei şi zero salariaţi.

În catalogul achiziţiilor directe, firmei i-a mai fost atribuit, pe 28 februarie 2020, un contract în valoare 29.500 de lei fără TVA (6.137,14 de euro fără TVA) pentru "servicii de consultanţă", de către SC Transurb SA. "Pachetul lunar este de 2.950 de lei fără TVA şi constă în servicii de consultanţă marketing/ publicitate online şi analiză presă/ web", se arată în datele SEAP.

De ce era necesar un astfel de contract

Intrigaţi de nevoia nestăvilită de monitorizare a presei resimţită de Primăria municipiului Galaţi în plină pandemie de coronavirus, chiar în ziua în care a fost instituită carantina totală, am încercat să obţinem mai multe informaţii.

În primul rând, de ce era atât de necesar un asemenea contract, în condiţiile în care în cadrul Primăriei există un Birou de Presă în care, conform, datelor noastre, sunt angajate, în prezent, patru persoane. Mai mult, Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al Primarului municipiului Galaţi prevede, la articolul 142, litera m, între atribuţiile Biroului de Presă că: "Realizează monitorizări şi sinteze de presă, pe care le comunică direct primarului şi, după caz, viceprimarilor şi city-managerului".

De asemenea, am fost curioşi să aflăm dacă în locul unei achiziţii directe din catalogul electronic nu s-ar fi putut organiza o procedură simplificată proprie, prin care să fie găsit un contractor la jumătate din acest preţ.

În cursul zilei de ieri, am încercat să obţinem un răspuns oficial din partea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, la toate aceste aspecte.

Amânare

După circa o oră de aşteptare, ne-a parvenit, pe e-mail, următoarea declaraţie de presă din partea primarului Ionuţ Pucheanu: "Sunt proiecte pe care Primăria le avea stabilite de la începutul anului, erau programate. Mai mult chiar, investim sume de bani în astfel de activităţi în fiecare an. Totuși, în contextul epidemiei, momentul nu este potrivit. De aceea, am decis să amânăm investiţiile prevăzute pentru biserici, activităţi sportive și servicii de monitorizare a presei. Vom trece împreună peste criză și apoi vom discuta din nou despre viaţa noastră normală, despre biserici, despre presă și despre cluburi sportive".

 

Citit 8941 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2020 10:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.