Primăria Galaţi a alocat peste 5 milioane de lei pentru aparatură și materiale sanitare. ”Principala mea preocupare este siguranţa gălăţenilor”

Primăria Galaţi a alocat peste 5 milioane de lei pentru aparatură și materiale sanitare. ”Principala mea preocupare este siguranţa gălăţenilor”
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Lumea trece în aceste momente printr-o situație complicată, la care nimeni nu se gândea în urmă cu doar câteva luni. Apariția pandemiei provocată de Covid-19 amenință sistemele de sănătate și economia, dar important este ca oamenii să știe că nu sunt singuri în această bătălie, iar solidaritatea şi capacitatea de reacție și de implicare a autorităților sunt esențiale. Primăria municipiului Galați a reacționat din timp şi a luat multe măsuri înainte de declararea stării de urgență pentru a combate răspândirea noului coronavirus, iar acțiunile continuă.

Măsuri rapide și ferme

Primăria municipiului Galați se numără printre primele instituții publice din țară care au decis să ia măsuri de prevenție și să facă acțiuni concrete pentru a limita extinderea bolii. „Principala mea preocupare în acest moment este ca gălățenii să fie în siguranță, iar pentru asta este nevoie de acțiuni rapide, ferme și nu în ultimul rând de responsabilitate din partea noastră, a tuturor. Singura strategie în acest caz este să punem oamenii și sănătatea lor pe primul loc”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.
Înainte de declararea stării de urgență, Primăria Galaţi a luat măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea oamenilor, concretizate prin acțiuni de dezinfectarea mijloacelor de transport în comun, a stațiilor de autobuz, a piețelor, a străzilor și a trotuarelor, dezinfectarea făcându-se acum și pe străzile din cartiere, nu doar pe principalele bulevarde.

Dotări pentru spitale

„Niciun sistem de sănătate din lume nu a fost proiectat pentru confruntarea cu o astfel de situație. Din acest motiv este nevoie să găsim soluții rapide, punctuale și să aplicăm măsuri care, în cele din urmă, vor face diferența”, susține primarul Ionuț Pucheanu, făcând referire la dotarea unităților sanitare pe care Primăria le administrează, respectiv Spitalul pentru Copii, Maternitatea „Buna Vestire” și Spitalul de Psihiatrie. 
Până acum, municipalitatea a alocat din fondul de rezervă aproape 3.000.000 de lei pentru dotarea cu o linie PCR pentru testare și pentru achiziționarea a 14 ventilatoare mecanice ce vor fi instalate la Spitalul pentru Copii. Acestei sume i se adaugă peste 280.000 de lei din care a fost cumpărat și instalat deja un container echipat complet pentru triaj la Maternitatea „Buna Vestire”. Pentru materiale sanitare și alte cheltuieli necesare acum, spitalele au primit aproape 500.000 de lei, iar pentru protecția medicilor din cele trei spitale și a familiilor lor, Primăria asigură cazarea în cele mai bune hoteluri din Galați.

Ajutor pentru cei singuri 

Este extrem de important ca unitățile medicale să fie pregătite să facă față acestei situații, dar acestea nu sunt singurele măsuri luate acum de Primărie. 250.000 de lei au fost alocați din fondul de rezervă al municipiului Galați pentru materialele sanitare și de dezinfecție pentru căminele de bătrâni, centrul de locuințe sociale, centre multifuncționale, Poliția Locală și serviciul de asistență medicală.În plus, în prima ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pe subiectul combaterii coronavirusului, primarul municipiului Galați a dispus reconectarea la rețeaua de apă a tuturor celor debranșați pentru neplată. 
Primăria sprijină acum şi persoanele în vârstă, vulnerabile, fără nicio rudă care să le ajute în această perioadă dificilă și restrictivă. Municipalitatea le asigură alimente de primă necesitate, pachete care sunt pregătite și distribuite, la cerere, prin intermediul Direcției de Asistență Socială. Au fost distribuite deja, în condiții depline de igienă, 300 astfel de pachete cu alimente neperisabile și acțiunile de sprijin continuă.
Tot Primăria municipiului Galați asigură, prin intermediul Cantinei de Ajutor Social, trei mese pe zi pentru toate persoanele aflate în carantină în unitățile din oraș. Pe lângă hrană, fiecare persoană carantinată primește produse de igienă și cazarmament (lenjerii, prosoape etc.).

Soluții de sprijin

Soluțiile de sprijin în lupta împotriva răspândirii bolii vin și din partea comunității. Cele două mari unități industriale din Galați, combinatul siderurgic și șantierul naval, au făcut deja donații. Sprijin vine și din partea unităților economice mai mici: recent, o societate din Galați a donat două tuneluri complexe pentru dezinfectare, care au ajuns în dotarea Spitalului de Pediatrie și a Spitalului Județean. La fel, Arhiepiscopia „Dunării de Jos” acordă sprijin pentru achiziționarea de aparatură medicală, materiale sanitare şi hrană.Există în acest moment și alte propuneri pe care Primăria municipiului Galați dorește să le încurajeze. „Noi facem tot ceea ce este posibil și legal, dar orice alt sprijin este binevenit. Eu, spre exemplu, am donat salariul pe luna martie și sper ca gestul meu să fie urmat de cât mai mulți. Vom trece cu bine împreună peste această criză”, a spus primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu. 

Apel la calm și solidaritate

Am văzut cu toții reacții disproporționate în fața pericolului. O bună informare, respectarea igienei și a distanțării sociale sunt esențiale acum. „Sunt zile dificile pentru fiecare dintre noi, dar trebuie să înțelegem că respectarea măsurilor restrictive este importantă. În același timp, solidaritatea poate fi cheia rezolvării acestei situaţii. Acum este nevoie de spijin pentru cei aflaţi în dificultate, acum este nevoie de ajutor pentru oamenii din linia întâi a acestei lupte: medici, polițiști, militari şi toţi cei implicaţi în lupta împotriva noului coronavirus. Și vreau să le mulțumesc gălățenilor care au înțeles să respecte măsurile impuse de autorități și să-și ajute semenii: o familie sărmană, un vecin bolnav, un bătrân singur”, a subliniat primarul Ionuț Pucheanu.

 

Citit 6475 ori Ultima modificare Luni, 06 Aprilie 2020 00:28

10 comentarii

 • postat de CETATEAN
  Duminică, 05 Aprilie 2020 14:24
  86.124.203.***
  daca interesul cetateanului primeaza atunci de ce nu opriti borfaiala asta din oras , cu muncitori , strazi hacuite, praful de 8 luni dezile il simti in fiecare zi, de ce nu spalati strazile in loc sa faceti atata mizerie????? ca sa fii ales????? CE CAPETE AVETI?????? DE CE SUNTETI MINCINOSI SI IN AL 12 LEA CEAS?????? PENTRU CA NU VA POATE LOVI ACESTA NENOROCIRE????? GRESIT . VIRUSUL NU ALEGE, DESI AR TREBUI CHIAR PE VOI SA VA ALEAGA PTR. CA NIMIC DIN CEEA CE SPUNETI NU ESTE ADEVARAT. TOTI CETATENII RECLAMA MIZERIA DIN ORAS. CE FACETI PTR. ASTA????? CONTRACTE AVANTAJOASE PENTRU UNII.... CAT MAI MULTE . ACUM ASTA PRIMEAZA. CAT DESPRE FORTELE DE ORDINE.... NU MAI VORBIM. FOSOIESC FARA NOIMA PRIN ORAS, VOR PENSII SPECIALE DOAR SA VADA TOT PE CEI CARE PASTREAZA ORDINEA... TIGANII NU SUNT INTREBATI CE FAC, DE UNDE VIN, DE UNDE AU ATATIA BANI, DACA PLATESC LA STAT …. SIALTE MULTE NEREGULI LA CARE POLITIA ESTE COMPLICE. CUM ISI PUN VIATA IN PERICOL DOMNII?????? PE CINE APARA. CREDETI CA SE FACE PRIMAVARA DOAR CU O FLOARE????? SI NICI AIA INTREGA??????
  4
  9
  Raportează
 • postat de Anonim@e@mai@sigur
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 15:30
  176.137.187.***
  In plină criză sanitară(pandemie)...ce facem cu copiii,tinerii,bătrânii toți cei care sunt condamnați să o trăiască în casele lor fără a avea apă potabilă și apă caldă în locuințe??Pentru o igienă corectă si adaptată la situația actuală,victimele datoriilor Apaterm.
  17
  11
  Raportează
 • postat de furculision
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 13:48
  5.13.132.***
  "Niciun sistem de sănătate din lume nu a fost proiectat pentru confruntarea cu o astfel de situație. Din acest motiv este nevoie să găsim soluții rapide"...

  Ati avut timp treizeci de ani sa gasiti solutii!!!

  Solutia rapida este urmatoarea! Deparazitarea institutiilor statului, depolitizarea din radacini!

  Toate capusele incompetente, necalificate, puse de partide in ultimii treizeci de ani, trebuia sa plece acasa!

  Un guvern tehnocrat, format din specialisti, ales pe o perioada de mai multi ani, daca e necesar, asta sa fie criteriul permanent!
  11
  26
  Raportează
 • postat de furculision
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 13:40
  5.13.132.***
  D-le primar, controleaza preturile aplicate de farmacii pt o masca!!!

  E specula curata!

  Mastile sunt o necesitate "consumabila" nu un lux!

  Opt lei/masca!?! Oficial, trebuie schimbata in fiecare zi!

  In alte parti sa dau gratis, pt ca ALTII POT!!!
  5
  26
  Raportează
 • postat de UN CREDINCIOS SMERIT
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 12:13
  5.13.213.***
  RECENT ,PRIMARIA a fost la un pas sa aloce bisericii 2500000 lei;consilierii au suspendat aceasta danie;acum se aloca 5000000 lei sanatatii,nu este prea mult,in raport cu ce va primi biserica?
  17
  13
  Raportează
 • postat de Eugen potorac
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 11:39
  5.13.222.***
  Hai tata, lasă daramatul acum și hai.. Ca de ales tot pe tine te alegem! Lasă combinațiile, daramatul, bisericile, dacă e nevoie uită-te o data la filmul Explozia (unde Galațiul a fost salvat de o nenorocire) luați-vă de gat cu Fotea, întrați într-un birou, luați decizii pentru oraș și județ fără combinagii voștri!
  Hai odată!
  13
  27
  Raportează
 • postat de Aurelia
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 10:42
  82.137.12.***
  Lasă laudele și cere calitate la măsurile luate.
  6
  35
  Raportează
 • postat de un galatean
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 10:29
  5.13.164.***
  Are dreptate cel care a postat anterior
  Primaira sa mai lase bordurile si schimbatul dalelor din Mazepa si de la Spicu.
  Intelegem nevoile partidului pentru acordarea de contracte dar acum batalia este pentru sanatate.
  In Spitalul Judetean dar si in celelalte sunt necesare INVESTITII MASIVE
  7
  34
  Raportează
 • postat de Ursus
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 07:13
  95.76.59.***
  Primare, unde sunt dozatoarele de dezinfectant da la fiecare scara de bloc? Unde sunt "fortele de ordine" din Piata centrala, care ieri la 10.00 era plina de persoane peste 65 de ani? Eu am iesit din casa doar pentru strictul necesar; totusi, de cand s-au instituit restrictiile de circulatie, nu m-a intrebat nimeni nimic si nu m-am intalnit cu nici una dintre patrulele care ar trebui sa fie peste tot. La supermarketuri (Lidl, Kaufland) dezinfectia carucioarelor e o gluma iar in ele intra cati vor, cand vor si la case se sta la coada. Asa ca, gata cu laudele si faceti ce trebuie sa faceti!
  11
  41
  Raportează
 • postat de ultima sansa
  Sâmbătă, 04 Aprilie 2020 00:16
  5.13.194.***
  Termin-o cu alte investitii si baga toti banii in lupta cu Covid, ca ne ducem dracului toti!
  16
  52
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.