Primăria Galaţi a alocat peste 5 milioane de lei pentru aparatură și materiale sanitare. ”Principala mea preocupare este siguranţa gălăţenilor”

Primăria Galaţi a alocat peste 5 milioane de lei pentru aparatură și materiale sanitare. ”Principala mea preocupare este siguranţa gălăţenilor”
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Lumea trece în aceste momente printr-o situație complicată, la care nimeni nu se gândea în urmă cu doar câteva luni. Apariția pandemiei provocată de Covid-19 amenință sistemele de sănătate și economia, dar important este ca oamenii să știe că nu sunt singuri în această bătălie, iar solidaritatea şi capacitatea de reacție și de implicare a autorităților sunt esențiale. Primăria municipiului Galați a reacționat din timp şi a luat multe măsuri înainte de declararea stării de urgență pentru a combate răspândirea noului coronavirus, iar acțiunile continuă.

Măsuri rapide și ferme

Primăria municipiului Galați se numără printre primele instituții publice din țară care au decis să ia măsuri de prevenție și să facă acțiuni concrete pentru a limita extinderea bolii. „Principala mea preocupare în acest moment este ca gălățenii să fie în siguranță, iar pentru asta este nevoie de acțiuni rapide, ferme și nu în ultimul rând de responsabilitate din partea noastră, a tuturor. Singura strategie în acest caz este să punem oamenii și sănătatea lor pe primul loc”, a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Înainte de declararea stării de urgență, Primăria Galaţi a luat măsuri pentru a preveni îmbolnăvirea oamenilor, concretizate prin acțiuni de dezinfectarea mijloacelor de transport în comun, a stațiilor de autobuz, a piețelor, a străzilor și a trotuarelor, dezinfectarea făcându-se acum și pe străzile din cartiere, nu doar pe principalele bulevarde.

Dotări pentru spitale

„Niciun sistem de sănătate din lume nu a fost proiectat pentru confruntarea cu o astfel de situație. Din acest motiv este nevoie să găsim soluții rapide, punctuale și să aplicăm măsuri care, în cele din urmă, vor face diferența”, susține primarul Ionuț Pucheanu, făcând referire la dotarea unităților sanitare pe care Primăria le administrează, respectiv Spitalul pentru Copii, Maternitatea „Buna Vestire” și Spitalul de Psihiatrie. 

Până acum, municipalitatea a alocat din fondul de rezervă aproape 3.000.000 de lei pentru dotarea cu o linie PCR pentru testare și pentru achiziționarea a 14 ventilatoare mecanice ce vor fi instalate la Spitalul pentru Copii. Acestei sume i se adaugă peste 280.000 de lei din care a fost cumpărat și instalat deja un container echipat complet pentru triaj la Maternitatea „Buna Vestire”. Pentru materiale sanitare și alte cheltuieli necesare acum, spitalele au primit aproape 500.000 de lei, iar pentru protecția medicilor din cele trei spitale și a familiilor lor, Primăria asigură cazarea în cele mai bune hoteluri din Galați.

Ajutor pentru cei singuri 

Este extrem de important ca unitățile medicale să fie pregătite să facă față acestei situații, dar acestea nu sunt singurele măsuri luate acum de Primărie. 250.000 de lei au fost alocați din fondul de rezervă al municipiului Galați pentru materialele sanitare și de dezinfecție pentru căminele de bătrâni, centrul de locuințe sociale, centre multifuncționale, Poliția Locală și serviciul de asistență medicală.În plus, în prima ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pe subiectul combaterii coronavirusului, primarul municipiului Galați a dispus reconectarea la rețeaua de apă a tuturor celor debranșați pentru neplată. 

Primăria sprijină acum şi persoanele în vârstă, vulnerabile, fără nicio rudă care să le ajute în această perioadă dificilă și restrictivă. Municipalitatea le asigură alimente de primă necesitate, pachete care sunt pregătite și distribuite, la cerere, prin intermediul Direcției de Asistență Socială. Au fost distribuite deja, în condiții depline de igienă, 300 astfel de pachete cu alimente neperisabile și acțiunile de sprijin continuă.

Tot Primăria municipiului Galați asigură, prin intermediul Cantinei de Ajutor Social, trei mese pe zi pentru toate persoanele aflate în carantină în unitățile din oraș. Pe lângă hrană, fiecare persoană carantinată primește produse de igienă și cazarmament (lenjerii, prosoape etc.).

Soluții de sprijin

Soluțiile de sprijin în lupta împotriva răspândirii bolii vin și din partea comunității. Cele două mari unități industriale din Galați, combinatul siderurgic și șantierul naval, au făcut deja donații. Sprijin vine și din partea unităților economice mai mici: recent, o societate din Galați a donat două tuneluri complexe pentru dezinfectare, care au ajuns în dotarea Spitalului de Pediatrie și a Spitalului Județean. La fel, Arhiepiscopia „Dunării de Jos” acordă sprijin pentru achiziționarea de aparatură medicală, materiale sanitare şi hrană.Există în acest moment și alte propuneri pe care Primăria municipiului Galați dorește să le încurajeze. „Noi facem tot ceea ce este posibil și legal, dar orice alt sprijin este binevenit. Eu, spre exemplu, am donat salariul pe luna martie și sper ca gestul meu să fie urmat de cât mai mulți. Vom trece cu bine împreună peste această criză”, a spus primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu. 

Apel la calm și solidaritate

Am văzut cu toții reacții disproporționate în fața pericolului. O bună informare, respectarea igienei și a distanțării sociale sunt esențiale acum. „Sunt zile dificile pentru fiecare dintre noi, dar trebuie să înțelegem că respectarea măsurilor restrictive este importantă. În același timp, solidaritatea poate fi cheia rezolvării acestei situaţii. Acum este nevoie de spijin pentru cei aflaţi în dificultate, acum este nevoie de ajutor pentru oamenii din linia întâi a acestei lupte: medici, polițiști, militari şi toţi cei implicaţi în lupta împotriva noului coronavirus. Și vreau să le mulțumesc gălățenilor care au înțeles să respecte măsurile impuse de autorități și să-și ajute semenii: o familie sărmană, un vecin bolnav, un bătrân singur”, a subliniat primarul Ionuț Pucheanu.

 

Citit 6887 ori Ultima modificare Luni, 06 Aprilie 2020 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.