Primăriile judeţului ar putea trage obloanele!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Eu i-aş îndemna să pună lacăt pe uşă”, le transmite Eugen Chebac primarilor uitaţi de Guvern * Târgu Bujor, Băleni şi Buciumeni – în situaţie gravă * Preşedintele CJ recomandă împrumuturi *

Majoritatea primăriilor judeţului Galaţi sunt în imposibilitate de a-şi asigura cheltuielile de funcţionare până la sfârşitul anului, unele din luna octombrie, altele mai târziu, a declarat ieri preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac (FOTO).

Astfel, primăriile din Târgu Bujor, Băleni şi Buciumeni sunt în situaţia cea mai gravă. Primăriile ar putea pune  lacătul pe uşă, dacă nu cumva angajaţii ar accepta să facă muncă voluntară până ce îşi vor primi salariile.

La „cheltuieli de funcţionare” intră şi capitolul iluminat public, plata pentru persoanele cu dizabilităţi, salubrizarea, reparaţiile curente, învăţământul.

Necazul vine din faptul că, în timp ce, legal, CJ nu poate ajuta primăriile decât la investiţii, prin cofinanţare, şi la finanţarea reparaţiilor capitale, cheltuielile de funcţionare sunt asigurate din bani de la Guvern, din bani care se adună prin contribuţia localităţilor la fondul de stat, din care o parte se întoarce înapoi sub formă de fonduri defalcate. Or, Guvernul a asigurat în acest an doar 75 la sută din necesarul pentru acoperirea cheltuielilor locale.

Mai mulţi primari spuneau ieri că legislaţia ar trebui modificată, astfel încât primăriile să-şi asigure cheltuielile din fondurile care pleacă la Guvern şi abia apoi surplusul să fie trimis spre bugetul de stat. Ne întrebăm care surplus, însă problema ar putea fi preluată inclusiv de parlamentarii gălăţeni.

La polul opus, doar 3 localităţi din judeţ îşi pot asigura din surse proprii cheltuielile de funcţionare: Vânători, Matca şi Iveşti.

„Eu i-aş îndemna să pună lacăt pe uşă, ca să vadă şi ceilalţi”, şi-a exprimat opinia Chebac. „Nu sunt bani nici pentru susţinerea persoanelor cu handicap şi foarte multe primării au trimis asistenţii pentru persoanele cu handicap în şomaj”, a mai spus preşedintele, dând exemplul Primăriei Băleni, cea mai afectată,  toate comunele având însă probleme cu efectuarea acestor plăţi.

Preşedintele le recomandă primarilor o soluţie: să se împrumute în numele primăriei,  cu extinderea termenului de returnare a banilor pentru anul 2012, deoarece împrumutul din fondul de rulment nu este eficient: trebuie returnat până la sfârşitul anului financiar.

Preşedintele Chebac a cerut Direcţiei de Finanţe Publice o situaţie a fondurilor de rulment ale primăriilor, pentru că unele localităţi nu au avut capacitatea să prevadă sume în acest fond, iar altele l-au cheltuit.

Citit 751 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.