Cât de generoşi au fost gălăţenii cu partidele politice. Contribuţii financiare

Cât de generoşi au fost gălăţenii cu partidele politice. Contribuţii financiare
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Alexandru Gabriel Şerban, Cristian Dima, Genica Totolici, George Totolici şi Maria Grapini sunt politicienii gălăţenii care s-au dovedit cei mai generoşi, din punct de vedere financiar, cu partidele politice din care fac parte. Cel puţin aşa reiese din datele privind finanţările private ale partidelor politice în anul 2019, publicate în Monitorul Oficial al României.

Conform Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, formaţiunile politice sunt obligate să facă public cuantumul total al finanţărilor private primite în cursul fiecărui an. Pe lângă cotizaţiile primite lună de lună de la fiecare filială în parte, trebuie să fie prezentate lista membrilor de partid care au plătit cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte baremul de zece salarii de bază minime brute pe ţară, dar şi lista celor care au oferit donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte zece salarii de bază minime brute pe ţară. Deşi anul 2019 a fost unul electoral, cu alegeri europarlamentare suprapuse cu un dublu referendum privind justiţia, dar şi cu alegeri prezidenţiale, iată ce am descoperit în documentele publicate de partide.

PNL

Pe lista persoanelor fizice care au făcut, în anul 2019, donaţii către PNL a căror valoare cumulată depăşeşte zece salarii de bază minime brute pe ţară l-am descoperit pe Alexandru Gabriel Şerban. Cum fix la fel îl cheamă pe liderul organizaţiei municipale a PNL Galaţi, fost consilier local, actualmente director general al Administraţiei Porturilor Dunării Maritime SA Galaţi, este greu de crezut că ar fi o coincidenţă de nume. Şerban apare cu o donaţie de 258.900 de lei, făcută în bani, pe 21 mai 2019, către PNL - Sediul Central.

Cu exact aceeaşi sumă, Şerban figura în situaţia contribuţiilor competitorilor electorali declarate în campania electorală pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din 26 mai 2019, făcută publică de Autoritatea Electorală Permanentă. La acel scrutin, liberalul gălăţean a ocupat locul 27 pe lista PNL.

Pentru a avea un termen de comparaţie cu privire la valoarea donaţiei aflaţi că, pe aceeaşi listă, eurodeputatul Siegfried Mufreşan figurează cu o donaţie de 235.000 de lei.

Mai trebuie să ştiţi că, în tabelul cuantumului total al cotizaţiilor primite în cursul anul 2019, de PNL, filiala judeţeană Galaţi apare cu o sumă totală de 229.835 de lei.

ALDE

Generozitate politică gălăţeană am găsit şi în documentele publicate de ALDE. Pe lista membrilor de partid care au plătit în anul 2019 cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte baremul de zece salarii de bază minime brute pe ţară apar trei gălăţeni.

În vreme ce liderul suprem, Călin Popescu Tăriceanu, a plătit către organizaţia centrală a partidului o cotizaţie de 35.000 de lei, Cristian Dima a plătit organizaţiei judeţene ALDE Galaţi, pe care o conduce, o cotizaţie de 25.850 de lei. Pe aceeaşi listă, mai apar Genica Totolici - cotizaţie de 25.304 lei şi George Totolici - 23.500 de lei, ambele cotizaţii fiind plătite către ALDE Galaţi.

Pentru a avea un termen de comparaţie, aflaţi că, în tabelul cotizaţiilor încasate de ALDE de-a lungul anului 2019, organizaţia judeţeană Galaţi apare cu o sumă totală de 181.677 de lei.

PSD

Nu mai puţin de 403.480 de lei, o sumă consistentă, reprezintă cotizaţia plătită către PSD de organizaţia judeţeană Galaţi, de-a lungul anului 2019.

Surprinzător sau nu, pe listele publicate de PSD nu am găsit nume cu rezonanţă gălăţeană. Nu trebuie să uităm, însă, de situaţia contribuţiilor competitorilor electorali declarate în campania electorală pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din 26 mai 2019. Pe lista publicată de Autoritatea Electorală Permanentă apăreau: Dan Nica, locul 5 pe lista PSD - cu 165.000 de lei şi Marius Mitică Mărgărit, locul 35 pe lista PSD - cu 130.000 de lei, dar şi Maria Grapini (PSD, locul 6) - 1.904 lei.

Dacă tot veni vorba de Maria Grapini, aflaţi că numele eurodeputatei născute în judeţul Galaţi apare în listele Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) cu donaţii totale de 49.000 de lei, făcute către sedioul central al acestei formaţiuni.

Doar cotizaţii sau nici măcar atât

Şi Pro România a încasat ceva bani din cotizaţii de la filiala judeţeană condusă de Eugen Durbacă - total 103.000 de lei. E drept, banii nu au venit în fiecare lună, ci sporadic în ianuarie, aprilie, iunie şi septembrie.

USR n-a primit mare lucru de la organizaţia judeţeană Galaţi. Doar 34.225 de lei, după cum reiese din tabelul publicat.

Se putea, însă, şi mai puţin! Zero lei, atât a cotizat filiala judeţeană a PMP Galaţi către partid, în cursul anului 2019.

 

Citit 4818 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 09:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.