Cum s-au cheltuit banii oraşului în 2019. Deficit bugetar de 15,7 milioane de lei

Cum s-au cheltuit banii oraşului în 2019. Deficit bugetar de 15,7 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Peste 498,56 milioane de lei pentru funcţionare şi doar 47,07 milioane de lei pentru dezvoltare, aceştia sunt banii bugetului local cheltuiţi în 2019, conform documentelor prezentate consilierilor locali. "Majoritatea obiectivelor de investiţii s-au realizat pe bugetul creditelor interne, împrumuturi contractate de municipalitate", se precizează în raportul de specialitate. Conform documentelor, tragerile efectuate din împrumuturile interne şi externe se ridică la 87,51 milioane de lei, bani care se regăsesc în lucrări de investiţii.

Cu venituri totale la bugetul local de 529,9 milioane de lei şi cheltuieli de 545,63 milioane de lei, anul 2019 s-a încheiat cu un minus de 15,73 milioane de lei, din care 6,09 milioane de lei deficit la secţiunea funcţionare şi 9,63 milioane de lei la secţiunea dezvoltare. Cel puţin aşa se precizează în documentele proiectului de hotărâre privind contul anual de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2019. Vă vom prezenta, în continuare, cele mai importante date cuprinse în raportul de specialitate.

Cât de mari au fost veniturile

"Gradul de realizare a veniturilor proprii ale bugetului local determinat ca raport procentual între veniturile încasate şi veniturile programate pentru anul 2019 este de 82,32 la sută", se arată în documente. Pe scurt, veniturile totale au fost de 539,9 milioane de lei, în condiţiile în care fuseseră prevăzute 643,71 milioane de lei.

În ceea ce priveşte veniturile fiscale, cele mai mici realizări s-au înregistrat la impozite şi taxe pe proprietate - 60,8 la sută, şi la taxele pe utilizarea bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi - 54,53 la sută.

Sumele primite de la Uniunea Europeană au depăşit 21,97 milioane de lei, reprezentând, însă, doar 54,71 la sută din cât au prevăzut autorităţile.

Destinaţii financiare

Interesantă este şi destinaţia celor 545,63 milioane de lei cheltuite de la bugetul local. Pentru cheltuieli de personal, plăţile efective au fost de 103,32 milioane de lei, pentru bunuri şi servicii - 157,57 milioane de lei, iar pentru subvenţii - 60,49 milioane de lei.

La proiectele cu finanţări din fonduri externe nerambursabile, plăţile efective au fost de 15,22 milioane de lei, reprezentând doar 32,31 la sută din cât plănuiau autorităţile.

Cele mai importante cheltuieli de funcţionare

"Cheltuielile bugetului local de la secţiunea de funcţionare au fost pentru asigurarea activităţilor serviciilor din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi, cât şi pentru activităţile instituţiilor publice din subordine", explică autorităţile.

La capitolul "Transporturi", suma totală cheltuită în 2019 a fost de 90,81 milioane de lei, din care 54,56 milioane de lei - subvenţie pentru transportul public de persoane. Alte 20,59 milioane de lei s-au dus pe reparaţii curente la străzi.

Pentru "Cultură, recreere şi religie" s-au cheltuit 57,79 milioane de lei, din care 35,98 milioane de lei pentru teatrele gălăţene, 18,73 milioane de lei pentru întreţinerea parcurilor şi 3,09 milioane de lei pentru activitatea sportivă şi instituţii de cult.

Conform documentelor, suma totală cheltuită pentru Învăţământ a fost de 41,37 milioane de lei.

Pentru servicii de salubrizare şi colectare deşeuri menajere, administraţia locală susţine că a cheltuit 25,74 milioane de lei.

Peste 24,5 milioane de lei au fost destinate apărării, ordinii publice şi siguranţei.

Ar mai fi de spus că municipalitatea a plătit în 2019 peste 14,36 milioane de lei comisioane şi dobânzi la împrumuturile pe care le are municipiul Galaţi.

Bani de împrumut

Creditele au reprezentat adevărata sursă de finanţare a lucrărilor de investiţii, după cum justifică Primăria plăţile de doar 47,07 milioane de lei de la secţiunea dezvoltare, în condiţile în care planificase 96,96 milioane de lei.

În 2019, Primăria a avut la dispoziţie finanţări rambursabile contractate la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, la Eximbank, "împrumuturi obţinute pentru plata unor lucrări de investiţii", după cum precizează. Tragerile totale din cele două credite au fost de peste 87,51 milioane de lei, bani pe care ar trebui să-i regăsim în schimbarea la faţă a oraşului.

"Situaţia financiară de la sfârşitul anului 2019 oferă o imagine fidelă a activelor, datoriilor, poziţiei precum şi a performanţei financiare şi a rezultatului patrimonial", se arată în raportul de specialitate al execuţiei bugetare.

Ce înseamnă "funcţionare"

"Funcţionarea necesită, în continuare, fonduri cu mult prea mari. Însă o sumă extrem de consistentă trebuie suportată de la bugetul local pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. Bugetul de funcţionare nu înseamnă doar salarii, înseamnă sume extrem de consistente pentru lucrări pe care le putem considera tot investiţii: de pildă reparaţiile de străzi, şcoli, edificii ale Primăriei", declara primarul Ionuţ Pucheanu, la aprobarea bugetului pe 2019.

 

 

Citit 3615 ori Ultima modificare Luni, 25 Mai 2020 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.