Un aspect modern pentru strada Brăilei

Un aspect modern pentru strada Brăilei
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Principala arteră a orașului, strada Brăilei, a primit o nouă înfățișare în ultimul an. Pornind din intersecția cu bulevardul Dunărea și până aproape de centrul oraşului, strada are un aspect modern și deschis, reparațiile capitale începute în 2019 apropiindu-se de final. Este vorba însă de o primă etapă, pentru că amenajarea străzii Brăilei va continua și pe tronsonul cuprins între strada Roșiori și Potcoava de Aur.

"Cu toții ne dorim un oraș modern, iar refacerea străzii Brăilei era necesară. Mă bucur să văd cât de mult s-a schimbat această stradă pentru că s-a lucrat intens pentru ceea ce ne-am propus într-o primă etapă", spune primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

De altfel, strada în mare parte reabilitată are deja un aer proaspăt, după ce a fost refăcută de la intrarea în oraş dinspre Tecuci și până la intersecția cu strada Roșiori, în cadrul amplului program de modernizare a municipiului Galaţi pe care îl derulează actuala administrație locală. Schimbările au devenit vizibile pentru că s-a lucrat intens chiar și în timpul stării de urgență, având în vedere traficul rutier redus din acele zile. Astfel, pe strada Brăilei a fost refăcut carosabilul, în zona stațiilor de autobuz s-a turnat beton rutier pentru o mai bună rezistență, s-au amenajata locurile de parcare, iar trotuarele au fost dalate. De asemenea, s-au amenajat piste pentru bicicliști, s-au instalat bănci noi și s-a refăcut o mare parte a scuarului, regândit din punct de vedere peisagistic cu gazon întreținut de noul sistem de irigații. După ce se încheie lucrările operatorului Apă Canal de înlocuire a conductei de apă, amenajarea scuarului va continua.

Cum arată acum ultimul tronson

Din punct de vedere urbanistic, strada Brăilei, între strada Roșiori și Potcoava de Aur, a rămas la stadiul inițial de amenajare, fără intervenții majore de-a lungul timpului și care nu mai corespund cerințelor actuale, cu mobilier urban neadecvat, parte din bănci din piatră, altele din metal cu șezuturi din lemn. Spațiul verde este inestetic si degradat, iar fântâna și jardinierele placate cu piatră sunt în stare avansată de degradare. Astfel, și pe acest segment al străzii Brăilei sunt necesare lucrări.

Noi lucrări de modernizare

Printr-o hotărâre a Consiliului Local de la sfârșitul anului trecut s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul "Amenajare strada Brăilei, între strada Roșiori și Potcoava de Aur". Proiectul are în vedere integrarea acestui segment în ansamblul zonei centrale modernizate deja, prin adoptarea unui stil arhitectural urban contemporan. Astfel, zona se va moderniza și reabilita prin transformarea în scuaruri urbane cu spații pentru socializare. Va fi înlocuit mobilierul urban și se vor reface rețelele electrice și de iluminat. Spațiul verde va fi reabilitat și va fi dotat cu sisteme de irigații performante. Fântâna, instalațiile și echipamentele hidraulice vor fi reabilitate, așa încât amenajarea peisagistică și arhitecturală să fie în concordanță cu amenajarea peisagistică din zona centrală (Potcoava de Aur - Pasaj Dunărea - Spicu). De asemenea, rețelele de curenți slabi vor fi coborâte în canalizații subterane și se vor amenaja piste pentru bicicliști. Se are în vedere așadar înlocuirea mobilierului urban, reabilitarea spaţiilor verzi, refacerea fântânii, realizarea de scuaruri urbane cu spaţii de socializare. Suprafaţa vizată de amenajare măsoară în total 17.900 mp. Suprafaţa de spaţiu verde va avea 7.267 mp, pavajele din granit - 8.830 mp, pavajele din piatră cubică - 238 mp, pista pentru biciclişti - 672 mp, iar fântâna-bazin decorativ - 150 mp.

Investiția se ridică la peste 12 milioane de lei

Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare a străzii Brăilei, pe segmentul cuprins între strada Roșiori și Potcoava de Aur, a fost atribuit la sfârșitul lunii martie, licitația fiind câștigată de singurul ofertant, asocierea Lemacons - Btfarch Ro Company - Tancrad. Valoarea finală a investiției este de 12.564.466 de lei cu TVA. Durata totală de realizare a proiectului este de 16 luni, din care 4 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție.

Citit 7435 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2020 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.