Ruinele Mehid au biruit și pandemia

Ruinele Mehid au biruit și pandemia
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

După o perioadă în care pandemia de coronavirus a pus la pământ ramuri întregi ale economiei și sute de mii de locuri de muncă, a închis școli, gradinițe, precum și mii de mici afaceri private și a redus, surprinzător, din birocrația a numeroase instituții de stat, există lucruri care ”râd în soare” în continuare, netulburate. Unul dintre acestea este Mehidul, mai exact ruinele fostei întreprinderi de echipamente hidraulice de pe bulevardul Coșbuc, care vor ”împlini” pe 4 iulie un an de când s-a depus la Primăria Galați dosarul pentru demolarea lor. De asemenea, în această lună, pe 27, se fac nouă luni de când, scriptic cel puțin, ruinele ar fi trebuit să dispară.

Dosarul pentru demolarea ruinelor fostei întreprinderi Mehid de pe bd. Coşbuc nr. 256, care îi aparține afaceristului Corneliu Mangalea, a fost depus la Registratura Primăriei Galaţi în data de 4 iulie 2019, pentru a fi eliberată autorizaţia de demolare. Luna viitoare se face un an de la acest demers, iar autorizația de demolare nu a fost eliberată nici până acum. Explicația acestei întârzieri, pe care am primit-o de la Primăria Galați, este că lipsește acordul de la Agenția pentru Protecția Mediului, același document care lipsea și în ianuarie, atunci când am scris precedentul articol pe acest subiect. ”Încă nu a fost prezentat acordul de mediu, prin urmare, conform procedurilor legale, autorizația de demolare nu poate fi emisă în lipsa acestui acord”, a declarat, marți, pentru ”Viața liberă”, Petrica Pațilea, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galați.

Am întrebat și la Agenția pentru Protecția Mediului Galați de ce durează atât de mult eliberarea acestui acord. ”Noi am cerut, în data de 30 decembrie 2019,  să ni se aducă memoriul de prezentare refăcut. Până la ora asta nu ne-a trimis nimic”, a spus directorul executiv al APM Galați, Carmen Sandu. Am mai întrebat dacă restricțiile intervenite pe perioada stării de urgență ar fi putut împiedica în vreun fel demersurile lui Corneliu Mangalea de a obține documentele necesare. ”Nu. În starea de urgență, noi am primit documente atât pe e-mail, cât și la sediul instituției. Agenția a fost deschisă în tot timpul acesta”, ne-a mai spus Carmen Sandu.

Ruinele de pe Coșbuc, ”greu de ucis”

Încercarea de demolare a ruinelor de pe cele peste trei hectare de teren aparținând firmei patronate de Corneliu Mangalea a început mult prea târziu, după ce zona a devenit un focar insalubru, și a întâmpinat deja mai multe probleme.

La scurtă vreme după depunerea dosarului, în iulie anul trecut, s-a spus că acestuia îi mai lipsea numai un document de la direcția locală de taxe și impozite. O lună mai târziu, s-a descoperit un alt obstacol: un echipament electric al SDEE Muntenia Nord Galaţi, un distribuitor imposibil de desfiinţat şi scump de mutat în altă parte. În consecință, s-a decis să se meargă înainte cu o demolare parțială și să se demoleze tot de jur-împrejurul acelui echipament Electrica. Dar tot mai erau necesare niște hârtii suplimentare, printre care și o expertiză tehnică din partea SDEE Muntenia Nord, un acord oficial din partea creditorilor Mehid și un aviz de la Protecția Mediului. Conform surselor noastre, demersurile pentru demolare  ar fi întârziate la ora actuală și de lipsa unei analize - se pare, destul de scumpe - prin care să se demonstreze dacă pe terenul Mehid mai sunt (sau nu) substanțe toxice provenite din activitatea fostei întreprinderi.

Numai în perioada 2011-2015, Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu a efectuat cinci controale la fostul Mehid, soldate cu amenzi în valoare de peste 200.000 de lei, pentru "depozitări necontrolate de deşeuri (deşeuri inerte, deşeuri de hârtie, carton, sticlă, deşeu de material plastic, anvelope uzate, benzi de cauciuc, deşeuri de hidrocarburi, uleiuri uzate, substanţe periculoase etc.)", pentru "nesalubrizarea terenului" şi pentru faptul că "nu s-au solicitat şi obţinut acte de reglementare pentru dezafectarea instalaţiilor".

La rândul lor, Finanţele au trimis 102 somaţii, 62 de adrese de înfiinţare popriri, însoţite de titlurile executorii aferente, plus cinci procese-verbale de sechestru.

Și Poliţia Locală a dat amenzi pe partea de mediu, după ce a constatat că fostul Mehid este "un loc neîmprejmuit, insalubru, devenit un depozit de gunoi, focar de infecţie, într-o stare avansată de degradare", iar societatea a fost notificată să ia măsurile corespunzătoare legale pentru punerea în siguranţă a clădirilor.

În cele din urmă, Mehid a obţinut două certificate de urbanism de la Primăria Galaţi, în anii 2016 şi 2017, pentru desfiinţarea construcţiilor, ambele certificate fiind prelungite legal până pe 27 septembrie 2019, perioadă până la care trebuia să desfiinţeze tot. După cum putem vedea cu toții, ruinele încă sunt acolo bine-mersi!

Citit 6585 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.