Primarul Ionuţ Pucheanu şi-a făcut bilanţul celor patru ani de mandat. ”8,5 este o notă decentă pentru ce am reuşit”

Primarul Ionuţ Pucheanu şi-a făcut bilanţul celor patru ani de mandat. ”8,5 este o notă decentă pentru ce am reuşit”
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Nu mai puţin de 70 km de străzi şi 165.640‬ mp de trotuare modernizate, 10.764 de noi locuri de parcare amenajate, 15 km de piste pentru biciclişti, 20 de locuri de joacă noi și moderne, 34.965 mp de spații verzi (re)amenajate şi 6.100 de arbori plantați, investiţii anuale în valoare totală de peste 530,4 milioane de lei, dar şi proiecte europene încheiate, în implementare, în evaluare și în pregătire de 203,5 milioane de euro. Acestea sunt cele mai importante date ale bilanţului celor patru ani de mandat, prezentat ieri de primarul Ionuţ Pucheanu.

Pe 27 iunie, s-au împlinit patru ani de când Ionuţ Pucheanu a depus jurământul de primar al municipiului Galaţi, motiv pentru care şi-a prezentat bilanţul. După cum a mărturisit, cele mai mari provocări au fost închiderea vechiului sistem centralizat de încălzire - ineficient și generator de pierderi - şi modernizarea infrastructurii, plecând de la intrările în oraș, pe marile artere, până în cartiere. Pe de altă parte, proiectul său de suflet în acest mandat îl reprezintă centrul oraşului. În ceea ce priveşte nereuşitele, edilul-şef îşi reproşează faptul că nu a reuşit atragerea de fonduri de la Compania Naţională de Investiţii, dar şi credulitatea de care a dat dovadă, la începutul mandatului, faţă de anumiţi investitori.

"8,5 este o notă decentă pentru ce am reuşit în patru ani de mandat. Cu siguranţă nota va creşte dacă va mai fi un viitor mandat, pentru că începem să livrăm", a spus Pucheanu, care a ţinut să le mulţumească gălăţenilor, echipei pe care o manageriază, dar şi Consiliului Local.

Bani şi proiecte

Primarul a contabilizat proiecte cu fonduri de europene încheiate, în implementare, în evaluare și în pregătire în valoare de 203,5 milioane de euro, din care: 29 milioane de euro - 28 de proiecte cu bani europeni pentru modernizarea de școli și grădinițe; 11,8 milioane de euro - 4 proiecte pentru modernizarea spitalelor din administrarea primăriei; 46,9 milioane de euro - 4 proiecte pentru modernizarea străzilor; 61,8 milioane de euro - 6 proiecte pentru modernizarea transportului în comun; 54 milioane de euro - alte proiecte. "Sunt fonduri alocate Galaţiului ce nu mai pot fi pierdute, e doar o chestiune de timp până vor fi semnate", a precizat primarul.

Potrivit datelor de execuţie bugetară prezentate, în perioada 2016-2020, s-au realizat investiţii anuale în valoare totală de peste 530,4 milioane de lei. Pe de altă parte, închiderea sistemului de termoficare a stopat pierderi uriaşe.

Infrastructură, spaţii verzi şi utilităţi

Bilanţul prezentat cuprinde: 70 km de străzi modernizate, 165.640‬ de metri pătrați de trotuare modernizate, 15 km de piste pentru bicicliști, 130 de adăposturi de transport public local. Au fost demolate 1.082 de garaje, din cele peste 6.000 existente în oraș, s-au amenajat 10.764 de noi locuri de parcare, 20 de locuri de joacă noi și moderne, 34.965 mp de spații verzi amenajate și 6.100 de arbori plantați în oraș. Pe listă se mai află şi 34 km de conducte noi pentru apă și canalizare.

Transport

Celor 17 troleibuze, 40 de autobuze și 20 de minibuze, toate noi, li se vor adăuga opt tramvaie moderne, pentru care sunt semnate atât contractul de finanţare europeană, cât şi cel de furnizare, cu Astra Arad. Parcul auto ar urma să fie completat cu alte 10 tramvaie noi, achiziţionate cu fonduri europene în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, și 20 de autobuze hibrid.

Sănătate

Pe lângă proiectele de modernizare a spitalelor subordonate Primăriei, în Galaţi funcţionează Centrul de Medicină Dentară Socială şi un centru de permanență, în cartierul Micro 39. Va urma, în curând, deschiderea unui al doilea centru de permanenţă, în cartierul Mazepa.

Debirocratizare, cultură şi sport

Primarul susţine că în cei patru ani s-au simplificat procedurile pentru obținerea certificatului de urbanism, a autorizației de construire și a fost instituit avizul unic. În ceea ce priveşte evenimentele, pe lângă Festivalul Național de Comedie și Festivalul Național „Leonard”, devenite tradiţie, Galaţiul a mai găzduit „Forza Zu” şi „Street Food Festival”.

„255 de elevi și 223 profesori au fost recompensați pentru performanțele obținute la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Totodată, 1.421 de cupluri au fost premiate la împlinirea a 50 de ani de căsnicie”, a mai punctat primarul. Care a pus pe lista realizărilor şi înfiinţarea Clubului Sportiv Municipal şi susţinerea financiară şi logistică a 21 de structuri ale organizațiilor sportive.

Ce urmează

„Continuăm proiectele pentru modernizarea străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie, Henri Coandă, Traian Vuia, Coșbuc, Domnească (Biserica Greacă - Gării), Brăilei (Roșiori - Potcoava), modernizarea Aleii pietonale de la P-uri şi amenajarea Plajei Dunărea. De asemenea, vor continua plantările de copaci și amenajare spații verzi", a subliniat primarul.

Proiectele importante pe care şi le propune vizează modernizarea Falezei și a Văii Țiglinei (Parcul Coposu, Baza Siderurgistul, Stadionul Dunărea), realizarea de parcări subterane, supraterane și la nivel, realizarea de terenuri și săli de sport, modernizarea parcurilor, dar şi amenajarea Lacului Vânători.

Mesaj pentru cei care fac "comparaţii"

"Am făcut multe, dar cu siguranţă că mai sunt încă multe de făcut și îmi doresc să continui proiectele într-un al doilea mandat. Pentru cei care fac încă o comparaţie cu alte oraşe, uitaţi-vă că primarii respectivi sunt la al treilea, al patrulea mandat. Lucrurile se fac în timp. Partea bună este că există o viziune şi există o echipă extrem de inimoasă care să-şi dorească să le pună în operă", a afirmat Ionuț Pucheanu.

Citit 4330 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2020 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.