Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, 3 iulie 2020, că la acest moment numărul de locuri în terapie intensivă în Bucureşti este scăzut, că mergem spre o rată de transmitere a COVID-19 de 1,4, care s-a dublat în ultimele trei săptămâni, precizând că avem în continuare focare. El a anunţat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege pentru a se conforma recomandărilor Curtii Constituţionale şi a defini mai clar noţiunile de boală transmisibilă, carantină, dar că izolarea rămâne de bază. De asemenea, a precizat că, dacă evoluţia îmbolnăvirilor va permite, vor fi decise noi măsuri de relaxare, inclusiv în ceea ce priveşte restaurantele, tot aşa cum, dacă situaţia o va impune, starea de alertă poate fi prelungită.

"Astăzi s-a făcut o altă evaluare, în care am constatat că atât partea medicală, cât şi populaţia au în continuare acea tendinţă de a menţine doar parţial aceste restricţii. Avem un număr de cazuri crescut în ultima săptămână. Avem un început de transferuri de pacienţi din terapie intensivă din diferite spitale către alte spitale care au locuri libere. Avem un număr scăzut de locuri la terapie intensivă în Bucureşti. Rămân şi intervin cu aceleaşi recomandări. Putem gestiona acest număr de cazuri, dar recomandarea rămâne aceeaşi. Haideţi să menţinem acele principii, acele reguli de distanţare fizică, precum şi aceleaşi recomandări. Suntem într-un moment în care cu toţii trebuie să gestionăm o situaţie. A fost 1 iulie. Trebuiau să existe nişte măsuri de relaxare. Le-am amânat. Am avut discuţii cu toţi factorii decizionali, cu toţi agenţii economici, precum şi cu asociaţiile implicate în acest moment", a menţionat Tătaru.

El a făcut un apel la menţinerea distanţării fizice.

"Referitor la deciziile CCR şi motivarea apărută ieri, în care se specifică că necesită nişte clarificări şi o mai mare previzibilitate, ţin să menţionez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege şi avem rugămintea ca toţi factorii implicaţi, Parlament, opinie publică să se implice activ pentru a gestiona o situaţie pe care, în acest moment, o controlăm. Tot ce ţine de carantină, tot ce ţine de izolare la domiciliu, rămân în continuare ca recomandări, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru corpul medical. Avem un corp medical care deţine în acest moment controlul, deţine în acest moment evaluarea unor pacienţi infectaţi cu COVID-19, dar interpretarea particulară sau personală a fiecăruia dintre noi a acestor decizii poate duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ceea ce înseamnă explicaţie vizavi de carantină, de boală transmisibilă, de ceea ce înseamnă izolare la domiciliu", a afirmat Tătaru.

El a a subliniat că până la noi clarificări, rămâne acel articol penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, rămâne izolarea la domiciliu. "Ne pregătim pentru un proiect legislativ care să definească boală transmisibilă, tratament, carantină, izolare. Reglementările care nu sunt conforme suntem în măsură să le putem reaşeza legislativ, dar avem nevoie de colaborarea dumneavoastră, tocmai pentru a gestiona acest moment. Avem în continuare focare care se nasc, dincolo de cele pe care le ştiam, mai vechi. Ţine doar de noi respectarea acestor reguli", a precizat ministrul.

Referitor la pacienţii asimptompatici, Tătaru a precizat că se poate face o externare la cerere, în condiţiile în care şi medicul, şi pacientul îşi asumă acea externare. "Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu, îşi pot asuma o externare. Contextul actual cu motivaţia CCR ne face să avem recomandările strict epidemiologice, medicale, dincolo de cele legislative. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii cu simptome uşoare sau cei deveniţi asimptomatici care se externează să rămână de bază. Recomandarea de izolare nu e doar strict medicală. Tot ce înseamnă criteriu epidemiologic ne indică faptul că măsurile de izolare, într-o primă fază, 14 zile, sunt cele care au dus la rezultatele pe care le-am avut. Dacă acum trei săptămâni aveam rată de transmitere 0,6 - 0,7, astăzi mergem spre o rată de transmitere de 1,4. Am putut vedea recomandările UE, tot ceea ce înseamnă state comunitare, state terţe pentru izolare şi carantinare. Acea izolare pe care am păstrat-o şi noi rămâne de bază", a explicat el.

În ceea ce priveşte noi măsuri de relaxare şi redeschiderea restaurantelor, ministrul Sănătăţii a afirmat: "Suntem la trei săptămâni de creştere a cazurilor. Suntem la trei săptămâni de când o parte dintre cei care şi-au dat acordul pentru deschiderea operatorilor au respectat aceste măsuri. Evaluăm creşterea cazurilor, incubaţia de 14 zile. În măsura în care evoluţia ne va permite, vom veni cu relaxări, inclusiv restaurantele. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, însă, vom avea o prelungire a stării de alertă".

Încă 17 gălăţeni s-au infectat cu coronavirus, în ultimele 24 de ore. Bilanțul la nivel național - 420 de cazuri noi şi 21 de decese [detalii]

Citit 2394 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Iulie 2020 12:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.