Liberalii din garda veche, despre strategia ”noului” PNL: ”Riscă să piardă electoratul tradiţional”

Liberalii din garda veche, despre strategia ”noului” PNL: ”Riscă să piardă electoratul tradiţional”
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Pumnul ridicat şi tricolor, pe care PNL şi l-a asumat ca simbol şi mesaj al acestei campanii electorale, dar mai ales desemnarea luptătorului K1 Cătălin Moroşanu - un ieşean - în fruntea listei de candidaţi la Consiliul Judeţean Galaţi sunt privite cu scepticism şi critici de către liberalii din garda veche a partidului. Temerea lor este că, în baza acestei strategii electorale, PNL Galaţi ar putea pierde tocmai electoratul tradiţional liberal, format preponderent din intelectuali.

Mihai Capră, Paul Ichim şi Tania Bogdan sunt trei dintre cei mai cunoscuţi liberali din garda veche. În vremea când aceştia făceau şi aplicau politici liberale, unii dintre actualii lideri sau militanţi ai PNL Galaţi încă îşi căutau direcţia politică ori se instruiau la şcolile altor partide. Pentru că fiecare dintre aceştia a exprimat, pe reţelele de socializare, poziţii tranşante faţă de actuala strategie electorală liberală, i-am contactat pentru a ne spune ce cred despre modul şi oamenii cu care PNL se prezintă la alegerile din 27 septembrie.

"Electoratul liberal nu cred că e amator de pumni"

Asta ne-a mărturisit Mihai Capră, analizând elementele definitorii ale strategiei electorale a PNL: "Simbolistica pumnului este foarte controversată şi mi se pare chiar periculoasă. Din lucrarea «Ghid de coduri și însemne ale extremei drepte în România», apărută sub semnătura a doi cercetători la Institutul Național pentru Studiul Holocaustului, reiese că pumnul strâns este de fapt Pumnul Arian, și, conform Legii 217/2015, toate însemnele extremei drepte devin penale! Pe lângă asta, pumnul a fost adoptat şi de extrema stângă, de marxişti. Prieteneşte vreau să-i atrag atenţia lui George Stângă (liderul PNL Galaţi şi candidat la preşedinţia CJ, susţinut de PNL şi USRPLUS - n.r.) că ar fi bine să renunţe urgent la aşa ceva şi să găsească un semn electoral care să-i definească pe liberalii. Până la urmă, ce are săgeata? Nu-i mai place? Trebuie să vii cu pumnul pentru că îl ai pe Cătălin Moroşanu pe lista de candidaţi? Până la urmă, cărui electorat se adresează? Electoratul liberal nu cred că e amator de pumni!", ne-a declarat Mihai Capră, catalogând strategia ca "amatorism".

Liberalul ne-a spus că îl cunoaşte de Moroşanu şi că, dincolo de imaginea lui de dur, de luptător, este un "băiat deosebit". În ceea ce priveşte proiectul pentru sportul de masă, cu care Moroşanu a venit de la Iaşi, Mihai Capră atrage atenţia că un consilier judeţean nu are pârghiile pentru a implementa un astfel de proiect. În plus, nu crede că aceasta ar fi "problema zero a judeţului Galaţi"!

"Unde s-a mai pomenit să candidezi la preşedinţia Consiliului Judeţean fără să fii pe lista de consilieri? Din păcate, s-a ajuns la o ruptură gravă între generaţii la PNL: de o parte, tineretul, de cealaltă parte, seniorii. Dar electoratul nu e format doar din tineret, are şi seniori. Iar eu nu pot să rămân indiferent când văd atâta amatorism", ne-a mai spus Mihai Capră.

"Asemenea acţiuni aduc daune imaginii PNL"

"Pumnul ridicat are tot felul de conotaţii, nu tocmai fericite. Folosirea unui semn de forţă de factura aceasta nu cred că este un gest elegant, când vorbim de liberali. Nu ştiu ce sfătuitori au, dar ştiu de experienţa unor candidaţi - intelectuali sadea - care, în campania trecută, au fost obligaţi să se fotografieze cu o bâtă de baseball în mână, pentru a ilustra ideea de schimbare. Situaţia s-a concretizat cu un rezultat dezastruos. Majoritatea electoratului are o anumită vârstă, îi repugnă orice transmitere către un gest de forţă. În plus, este de notorietate că, legal, pe un semn electoral nu se pune tricolorul naţional! Oricare dintre partidele care candidează poate face plângere!", este de părere liberalul Paul Ichim.

"Nu comentez despre omul Moroşanu: se pricepe să dea cu pumnul, o face cu talent, este competitiv, dar habar nu am avut că este înscris în PNL şi că a avut două mandate de consilier judeţean. Îl văd de multă vreme prin tot felul de emisiuni de divertisment, dar nu l-am văzut o dată să transmită un mesaj care să-mi dea o suspiciune că ar avea o simpatie liberală!", ne-a mărturisit Paul Ichim, convins că situaţia va avea consecinţe negative asupra electoratului tradiţional liberal.

Faptul că atât candidatul la şefia CJ, George Stângă, cât şi Moroşanu sunt absolvenţi de Drept, ba cel din urmă face şi un masterat în Geopolitică, nu schimbă cu nimic lucrurile, atâta vreme cât nici unul, nici celălalt nu şi-au construit cariere în acest domeniu: "Unul e un sinecurist, celălalt îşi dă pumni în cap cu alţii", spune ironic Ichim.

"PNL are o groază de intelectuali: profesori universitari, economişti, doctori, jurişti! Unde sunt? În condiţiile în care electoratul sancţionează aducerea de la Bucureşti a unui candidat la parlamentare - cum i se reproşează USR - tu vii la Consiliul Judeţean Galaţi cu un om care nu-i al locului! Asta transmite electoratului destul de tradiţionalist al PNL că nu ai ce pune pe liste! Şi pică prost! Vorbesc aici de strategie electorală, nu de oameni! În baza libertăţii de exprimare din PNL, eu nu atac indivizi, ci atac acţiunile care aduc daune imaginii Partidului Naţional Liberal", a ţinut să precizeze Paul Ichim.

"Politica nu-i deloc pe pumni. Chiar deloc"

Este mesajul postat public de Tania Bogdan, cea care acum patru ani deschidea lista candidaţilor PNL la Consiliul Judeţean, fiind susţinută pentru preşedinţia acestui for: "Pe luptătorul Moroşanu îl respect ca sportiv, este un om de o calitate morală indiscutabilă, dar... Nu pot să cred că liderii actuali ai organizației nu-și asumă poziția 1 pe lista de candidaturi. Nu pot să cred că nu s-a găsit o personalitate gălățeană care să fie pe acest loc. Nu pot să cred că membri liberali stau și așteaptă ca altcineva să le câștige meciul. Politica nu-i deloc pe pumni. Chiar deloc".

Citit 4906 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2020 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.