Liberalii din garda veche, despre strategia ”noului” PNL: ”Riscă să piardă electoratul tradiţional”

Liberalii din garda veche, despre strategia ”noului” PNL: ”Riscă să piardă electoratul tradiţional”
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Pumnul ridicat şi tricolor, pe care PNL şi l-a asumat ca simbol şi mesaj al acestei campanii electorale, dar mai ales desemnarea luptătorului K1 Cătălin Moroşanu - un ieşean - în fruntea listei de candidaţi la Consiliul Judeţean Galaţi sunt privite cu scepticism şi critici de către liberalii din garda veche a partidului. Temerea lor este că, în baza acestei strategii electorale, PNL Galaţi ar putea pierde tocmai electoratul tradiţional liberal, format preponderent din intelectuali.

Mihai Capră, Paul Ichim şi Tania Bogdan sunt trei dintre cei mai cunoscuţi liberali din garda veche. În vremea când aceştia făceau şi aplicau politici liberale, unii dintre actualii lideri sau militanţi ai PNL Galaţi încă îşi căutau direcţia politică ori se instruiau la şcolile altor partide. Pentru că fiecare dintre aceştia a exprimat, pe reţelele de socializare, poziţii tranşante faţă de actuala strategie electorală liberală, i-am contactat pentru a ne spune ce cred despre modul şi oamenii cu care PNL se prezintă la alegerile din 27 septembrie.

"Electoratul liberal nu cred că e amator de pumni"

Asta ne-a mărturisit Mihai Capră, analizând elementele definitorii ale strategiei electorale a PNL: "Simbolistica pumnului este foarte controversată şi mi se pare chiar periculoasă. Din lucrarea «Ghid de coduri și însemne ale extremei drepte în România», apărută sub semnătura a doi cercetători la Institutul Național pentru Studiul Holocaustului, reiese că pumnul strâns este de fapt Pumnul Arian, și, conform Legii 217/2015, toate însemnele extremei drepte devin penale! Pe lângă asta, pumnul a fost adoptat şi de extrema stângă, de marxişti. Prieteneşte vreau să-i atrag atenţia lui George Stângă (liderul PNL Galaţi şi candidat la preşedinţia CJ, susţinut de PNL şi USRPLUS - n.r.) că ar fi bine să renunţe urgent la aşa ceva şi să găsească un semn electoral care să-i definească pe liberalii. Până la urmă, ce are săgeata? Nu-i mai place? Trebuie să vii cu pumnul pentru că îl ai pe Cătălin Moroşanu pe lista de candidaţi? Până la urmă, cărui electorat se adresează? Electoratul liberal nu cred că e amator de pumni!", ne-a declarat Mihai Capră, catalogând strategia ca "amatorism".
Liberalul ne-a spus că îl cunoaşte de Moroşanu şi că, dincolo de imaginea lui de dur, de luptător, este un "băiat deosebit". În ceea ce priveşte proiectul pentru sportul de masă, cu care Moroşanu a venit de la Iaşi, Mihai Capră atrage atenţia că un consilier judeţean nu are pârghiile pentru a implementa un astfel de proiect. În plus, nu crede că aceasta ar fi "problema zero a judeţului Galaţi"!
"Unde s-a mai pomenit să candidezi la preşedinţia Consiliului Judeţean fără să fii pe lista de consilieri? Din păcate, s-a ajuns la o ruptură gravă între generaţii la PNL: de o parte, tineretul, de cealaltă parte, seniorii. Dar electoratul nu e format doar din tineret, are şi seniori. Iar eu nu pot să rămân indiferent când văd atâta amatorism", ne-a mai spus Mihai Capră.

"Asemenea acţiuni aduc daune imaginii PNL"

"Pumnul ridicat are tot felul de conotaţii, nu tocmai fericite. Folosirea unui semn de forţă de factura aceasta nu cred că este un gest elegant, când vorbim de liberali. Nu ştiu ce sfătuitori au, dar ştiu de experienţa unor candidaţi - intelectuali sadea - care, în campania trecută, au fost obligaţi să se fotografieze cu o bâtă de baseball în mână, pentru a ilustra ideea de schimbare. Situaţia s-a concretizat cu un rezultat dezastruos. Majoritatea electoratului are o anumită vârstă, îi repugnă orice transmitere către un gest de forţă. În plus, este de notorietate că, legal, pe un semn electoral nu se pune tricolorul naţional! Oricare dintre partidele care candidează poate face plângere!", este de părere liberalul Paul Ichim.
"Nu comentez despre omul Moroşanu: se pricepe să dea cu pumnul, o face cu talent, este competitiv, dar habar nu am avut că este înscris în PNL şi că a avut două mandate de consilier judeţean. Îl văd de multă vreme prin tot felul de emisiuni de divertisment, dar nu l-am văzut o dată să transmită un mesaj care să-mi dea o suspiciune că ar avea o simpatie liberală!", ne-a mărturisit Paul Ichim, convins că situaţia va avea consecinţe negative asupra electoratului tradiţional liberal.
Faptul că atât candidatul la şefia CJ, George Stângă, cât şi Moroşanu sunt absolvenţi de Drept, ba cel din urmă face şi un masterat în Geopolitică, nu schimbă cu nimic lucrurile, atâta vreme cât nici unul, nici celălalt nu şi-au construit cariere în acest domeniu: "Unul e un sinecurist, celălalt îşi dă pumni în cap cu alţii", spune ironic Ichim.
"PNL are o groază de intelectuali: profesori universitari, economişti, doctori, jurişti! Unde sunt? În condiţiile în care electoratul sancţionează aducerea de la Bucureşti a unui candidat la parlamentare - cum i se reproşează USR - tu vii la Consiliul Judeţean Galaţi cu un om care nu-i al locului! Asta transmite electoratului destul de tradiţionalist al PNL că nu ai ce pune pe liste! Şi pică prost! Vorbesc aici de strategie electorală, nu de oameni! În baza libertăţii de exprimare din PNL, eu nu atac indivizi, ci atac acţiunile care aduc daune imaginii Partidului Naţional Liberal", a ţinut să precizeze Paul Ichim.

"Politica nu-i deloc pe pumni. Chiar deloc"

Este mesajul postat public de Tania Bogdan, cea care acum patru ani deschidea lista candidaţilor PNL la Consiliul Judeţean, fiind susţinută pentru preşedinţia acestui for: "Pe luptătorul Moroşanu îl respect ca sportiv, este un om de o calitate morală indiscutabilă, dar... Nu pot să cred că liderii actuali ai organizației nu-și asumă poziția 1 pe lista de candidaturi. Nu pot să cred că nu s-a găsit o personalitate gălățeană care să fie pe acest loc. Nu pot să cred că membri liberali stau și așteaptă ca altcineva să le câștige meciul. Politica nu-i deloc pe pumni. Chiar deloc".

Citit 4451 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2020 20:55

10 comentarii

 • postat de chicos stefan
  Sâmbătă, 15 August 2020 11:41
  5.13.227.***
  Cred că indisciplina de partid aduce daune imaginii PNL. Din 1990 mai toate partidele s-au bazat pe sportivi, cantăreți. Și la Galați PSDR-ul nu l-a adus pe reputatul arbitru Bârlădean ? ce I.L. cântăreață avea treabă cu politica ? Semnificația pumnului este mult mai complexă, ea nu se rezumă doar la marxisti sau arieni. Nu cred că este bine venită invitația : faceți plângere penală, doar dacă vrei să distrugi partidul care te-a hrănit. Dl. Stângă l-a adus pe dl. Moroșanu liberal de Iași, pentru cine nu știe, un sportiv carismatic care a adus numeroase trofee pentru țară, dinamic, cu succes la public. Ce carismaticul anestezist B. nu a fost cu Blondele? Nu fac politică, dar am simtit nevoia să atrag atenția, seniorii când au ignorat s-au simțit bine ? acum e rândul lor pe tușă. in urma cu vreo trei ani un senior (? ) îl critica pe Dobre, deși sub Dobre a mâncat cea mai gustoasă pâine. Politica, bat-o vina!
  3
  2
  Raportează
 • postat de Talașman Mihai
  Sâmbătă, 15 August 2020 10:05
  89.38.136.***
  Sunt cel mai cel dintre toți cei...!
  La vot să ieși și dacă vrei
  Să ai primar cum se cuvine,
  Votează-mă atunci pe mine!
  Așa spun toți, așa-i reclama;
  Dar cine ia la dânșii seama
  Când de ani buni ne mint și fură?
  Hai să le dăm... o-njurătură!
  0
  7
  Raportează
 • postat de Alexandru Feodorof
  Joi, 13 August 2020 16:02
  109.166.135.***
  Liberalii vechi sunt niste frustrati care au dus PNL Galati la 7% si au facut blat cu PSD. Ar trebui sa aiba decenta sa taca din gura.
  9
  8
  Raportează
 • postat de Carmen
  Joi, 13 August 2020 11:43
  5.13.235.***
  Asa pare, un blat penibil.
  Pacat.
  Ma intreb de ce "vechii" liberali nu fac nimic inafara de a constata ca directia e gresita ?
  4
  27
  Raportează
 • postat de votant
  Joi, 13 August 2020 10:06
  78.96.59.***
  Care electorat traditional ? Seniorii liberali sa spuna mersi ca le-a mers abureala electorala in anii in care au ,,activat,, prin stucturile statului si s-au vazut bine-mersi cu ,,chestiile speciale,, in caruta. Lumea s-a saturat de vorbaraia fara valoare din campaniile electorale cand au vazut ca o data ajunsi in structurile statului politicienii , timp de 4 ani, nu-si vad decat de propriile interese si furtisaguri. Asta e motivul si pentru care multi votanti au facut si marea greseala de a nu mai participa la vot. Deci ori se schimba ceva in folosul oamenilor ori legam politica de gard.
  8
  32
  Raportează
 • postat de Mișu
  Joi, 13 August 2020 08:25
  82.137.12.***
  Câtă dreptate au... Din 1990 am votat liberalii constant, chiar dacă nu m-au convins întotdeauna. Dar unde au ajuns astăzi este de neimaginat. Se întorc Brătienii în morminte.
  2
  38
  Raportează
 • postat de pro
  Joi, 13 August 2020 07:34
  86.127.76.***
  Prima urgenta a politicienilor era introducerea votului electronic nu alegerile. Au ales sa puna in pericol alegatorii ca sa-si asigure ei un loc bine platit pentru urmatorii 4 ani. Nu au vrut sa mai amane caci urmeaza criza economica suprapusa peste pandemia care nu poate fi oprita anul acesta. Toate promisiunile sunt vorbe: urmeaza somaj, inflatie, saracie. Si bineinteles COVID, pentru alegatorii norocosi.
  PS
  Voi merge la vot cu aceeasi speranta: de a scapa de ciuma rosie.
  11
  19
  Raportează
 • postat de Antiviolenta
  Joi, 13 August 2020 07:32
  85.186.206.***
  Il vreti pe Morosanu? Foarte bine! Pe mine, un anti PSD-ist m-ati pierdut!
  4
  40
  Raportează
 • postat de Interlopul
  Joi, 13 August 2020 07:01
  37.163.103.***
  Stângă a comis manevra asta în mod deliberat să compromită șansele alianței de a câștiga alegerile la Galați. E un blat puturos de rit vechi să aducă o mână moartă ca moartea din Carpați. O fi Moroșanu băiat bun, sufletist dar nu are nici o treabă cu administrația și mai ales cu specificul din Galați. Pe deasupra mai e și analfabet funcțional. Cum poate Moroșanu să atragă fonduri europene și să negocieze? Problema ridicată de vechii liberali din Galați, chestia cu pumnul, e cea mai mică problemă. E clar o înțelegere pe la spate cu pesedistii să piardă ținând cont de faptul că la ultimele alegeri europarlamentare și prezidențiale era un trend prost al pesedistilor. Liberalii trebuie de urgență să îl zboare pe stânga de la conducere până nu îi îngroapă de tot. Universitatea Dunărea de Jos oferea cadre pregătite, tinere care meritau o șansă.
  4
  44
  Raportează
 • postat de Sandu
  Joi, 13 August 2020 06:07
  188.24.237.***
  Poate le va veni mintea la cap in ultima clipa, Morosanu sa candideze la el in Iasi, proasta strategie a fost aleasa>
  2
  45
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.