Proiecte cu fonduri europene de peste 200 de milioane de euro

Proiecte cu fonduri europene de peste 200 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea și modernizarea orașului este o prioritate a actualei administrații locale. Astfel, Primăria municipiului Galați are proiecte în valoare de peste 200 de milioane de euro ce privesc modernizarea școlilor, grădinițelor, spitalelor, străzilor, a transportului public în comun, dar și pentru alte obiective importante pentru gălățeni, așa cum este Faleza Dunării.

„Preocuparea mea este să aducem în continuare cât mai mulți bani europeni la Galați și am reușit până acum acest lucru, iar asta înseamnă investiții, locuri de muncă și dezvoltarea orașului”, spune primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Peste 40 de milioane de euro, atrași pentru modernizarea principalelor străzi

Pentru prima dată, principalele artere de circulație din oraș sunt prinse în cadrul unor proiecte cu fonduri europene. Este vorba despre două proiecte ample ce privesc modernizarea pentru prima dată a străzilor Siderurgiștilor, 1 Decembrie 1918, Traian Vuia, Henri Coandă și George Coșbuc, iar lucrările presupun înlocuirea vechilor linii de tramvai, turnarea de straturi asfaltice noi, amenajarea locurilor de parcare, trotuarelor, realizarea de piste pentru bicicliști, marcaje și indicatoare rutiere noi. De asemenea, vor fi plantați arbori și arbuști și vor fi amenajate spații verzi. Lucrările sunt deja în derulare pe străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918, iar în curând vor începe și pe străzile Traian Vuia, Henri Coandă și Bdul. George Coșbuc. Sunt lucrări în valoare de peste 40 de milioane de euro, bani europeni deja atrași de către municipalitate, astfel încât aspectul acestor străzi se va schimba complet, iar traficul rutier va fi fluidizat.

Tramvaie și troleibuze noi cumpărate cu fonduri europene

Primăria municipiului Galați a obținut fonduri europene de peste 11 milioane de euro pentru achiziția de tramvaie noi și moderne. Opt vor fi livrate până la sfârșitul anului viitor de către societatea ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A., din Arad. În plus, Primăria municipiului Galați a mai depus o cerere de finanțare europeană, prin intermediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru achiziția a încă 10 tramvaie noi, valoarea proiectului fiind de aproximativ 16 milioane de euro. Și asta după ce municipalitatea a reușit să atragă fonduri europene de peste 30 de milioane de lei și pentru cele 17 troleibuze care circulă deja pe străzile orașului, în cadrul apelului de proiecte retrospective.

Bani europeni pentru spitale

Municipalitatea a atras fonduri europene pentru modernizarea celor trei spitale pe care le are în administrare din dorința de a oferi cele mai bune condiții pacienților. Este vorba despre Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" care beneficiază de două proiecte cu fonduri europene, de aproximativ 5,5 milioane de euro, pentru modernizarea ambulatoriului și a compartimentului de primiri urgențe, despre Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” unde investițiile se ridică la peste 3 milioane de euro pentru reabilitarea, extinderea și dotarea ambulatoriului, precum și despre  Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie „Buna Vestire” din Galați, unde grație fondurilor europene de aproape 4 milioane de euro se vor derula lucrări de reabilitare, modernizare și dotare a ambulatoriului.

28 de proiecte pentru modernizarea școlilor și grădinițe

O prioritate pentru actuala administrație o reprezintă rețeaua școlară. Astfel, Primăria municipiului Galați are 28 de proiecte în valoare de 29 de milioane de euro ce vizează modernizarea școlilor și grădinițelor, în beneficiul elevilor și preșcolarilor.

La toate acestea se adaugă proiectele pentru anveloparea blocurilor, de realizare a parcului de aventură de la fosta uzină de apă, de punere în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși și multe alte obiective importante pentru gălățeni. Iar un proiect la care se lucrează deja vizează modernizarea Falezei Dunării pentru care municipalitatea dorește să atragă fonduri europene de aproximativ 15 milioane de euro, astfel încât această zonă a orașului va deveni mult mai atractivă pentru gălățeni și vizitatori.

 

Citit 5475 ori Ultima modificare Miercuri, 19 August 2020 17:41

4 comentarii

 • postat de Gălăteanu
  Marți, 25 August 2020 07:29
  89.39.81.***
  De peste doi ani, lucrările la Potcoava de Aur sunt nefinalizate. Porțiunea din dreptul celor trei jardiniere din fața fântânii arteziene precum și accesul spre stația de autobuz, au rămas cu pietriș și așteaptă să fie betonate. De ce e atât de greu să termini o lucrare? Pentru că nu-ți pasă?
  0
  0
  Raportează
 • postat de red
  Joi, 20 August 2020 23:06
  89.136.231.***
  Trebuie daramate toate garajele si facute locuri de parcare pentru ca nu mai avem loc efectiv unde parca in cartiere.
  Strada general Ioan Dragalina nu e asfaltata si e un dezastru de ciment acolo. Strada Marasti la fel e numai pamant si ar descongestiona traficul de pe Nae Leonard. Jumatate din Strada Alunisului e un dezastru.
  3
  23
  Raportează
 • postat de Sergiu M
  Joi, 20 August 2020 12:43
  81.196.55.***
  @Nicu
  Îți răspunde și fiul meu de 16 ani:
  - e rezolvată, dar fiind un teren al Armatei, birocrația e lună
  - licitații, licitații... nu poți să iei de la un singur ofertant orice tâmpenie
  - nu se poate tot odată, ai răbdare, în ritmul care se lucrează, la anul e gata și parcarea pe care o dorești
  - nu mai pune virgulă înaintea etc
  Nicio administrație nu s-a mișcat așa cum se mișcă acum.
  25
  12
  Raportează
 • postat de Nicu
  Joi, 20 August 2020 10:14
  86.124.201.***
  TOTUSI cateva intrebari pentru actualul primar care isi doreste inca un mandat:
  1) CAND VA FI GATA amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri”, adica celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră ?????
  - Contract castigat potrivit Sistemului Electronic de Achizitii Publice de "Asocierea Constructa Mecanique SRL - Obercons Comp SRL pentru suma de 4.029.939 de lei fără TVA: vezi Viata Libera din 06 septembrie 2019, "https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/133550-cine-va-construi-drumul-prin-curtea-politiei-de-frontiera";
  - 1,7 milioane de lei sunt suplimentati prin repartizare din imprumutul mult-promiselor autobuze electrice hybrid;
  - Guvernul României a adoptat, pe 4 iunie 2020, o hotărâre prin care Primăria municipiului Galaţi a primit un răgaz de şase luni pentru a construi mult-promisa artera de legătură, astazi este 20 august 2020 si NU s-a miscat din loc macar o pietricica.
  2) Cand se vor demola garajele din Micro 20 in spatele statiei peco BKO, intre blocurile A12A, A12B si H3 ? Si tot in Micro 20 in spatele blocului H3, domeniul public cuprins intre garaje si blocul H3 a fost ingradit si transformat in CURTI PRIVATE de catre unii locatari cu “initiativa” si “TRECERE” in Primaria Galati. Pentru ca altfel nu se explica cum de rezista de cel putin 25 de ani. Daca cineva isi construieste un balcon fara autorizatie de constructie, imediat primeste instiintare din partea Primariei Galati sa intre in legalitate, altfel este sanctionat si are obligatia sa readuca amplasamentul la starea initiala. Sau sunt vizate numai parcari cu suprafata mai mare de teren ? Vezi Tiglina 2 in zona "blocul" B2 si "zona Colegiului National Costache Negri", in Tiglina 1 zona "Colegiului National Mihail Kogalniceanu", in Micro 18 zona "Lidl", Mazepa 2 vezi zona "Stirex", etc,etc.
  Un lucru este de la sine înţeles că atunci când eşti într-o funcţie de răspundere pe lângă realizările profesionale, trebuie să îţi asumi şi eşecurile. Vremea celor care nu îşi fac treaba şi cred că încă mai pot promite termene, pe care nu le îndeplinesc, a trecut. Toţi trebuie să înţeleagă că sunt puşi în funcţii să presteze un serviciu public în interesul galatenilor.
  8
  41
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.