Bani pentru plata bonelor copiilor preșcolari, de la bugetul local
Foto: Marian Calestru

Bani pentru plata bonelor copiilor preșcolari, de la bugetul local
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Consiliul Local Galați a aprobat, în cea mai recentă ședință a sa, metodologia privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bone pentru copiii preșcolari. "La nivelul municipiului Galați, numărul creșelor și al grădinițelor private este în creștere, dar nu suficient pentru a acoperi în totalitate cererile de înscriere, fapt pentru care mulți părinți care au copii de vârstă preșcolară întâmpină dificultăți în armonizarea vieții de familie cu viața profesională", se arată în raportul de specialitate care însoțește hotărârea de CL.

Hotărârea Consiliului Local este, în fapt, transpunerea la nivel local a Legii 35/2020 și are ca scop sprijinirea părinților care au copii de vârstă preșcolară pentru depășirea unor situații de dificultate și de încurajare a ocupării unui loc de muncă. Copiii cu vârstă preșcolară sunt cei cu vârsta între 0 și 6 ani, dar sunt asimilați ca preșcolari și copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august, fără a depăși vârsta de 7 ani.

Conform Legii 35/2020, sumele care pot fi obținute pentru plata bonelor sunt cuprinse între 250 şi 710 lei lunar, în funcţie de veniturile părinţilor. Ajutorul lunar se acordă dacă venitul lunar net pe membru de familie este de cel mult 3.500 de lei. Pentru a calcula venitul lunar net, se ia în calcul media veniturilor nete din ultimele șase luni. Banii pentru plata serviciilor de bonă se acordă doar familiilor care au copii care n-au împlinit încă șase ani şi care nu se duc nici la creșă, nici la grădiniță. Însă părinţii nu pot cere banii dacă au refuzat un loc la creșă sau grădiniță, dacă și-au retras copilul sau dacă au restanțe la plata impozitelor pe clădire, teren sau mașină. Ajutorul se acordă persoanelor care au domiciliul în România, dacă sunt angajate cu contract de muncă, dacă obțin venituri independente sau dacă sunt șomere (indiferent dacă primesc sau nu ajutorul de șomaj). Programul se încheie atunci când copilul împlineşte şase ani.

Pot beneficia de acest ajutor financiar persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie și care se află în una dintre următoarele situații: este părintele la care copilul locuiește în mod statornic, este reprezentantul legal copilului, care se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia, este persoana desemnată de părinți pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței acestora.

Foarte importantă este și definiția bonei în hotărârea de CL citată: "persoana fizică, cetățean român sau străin, cu domiciliul ori reședința legală în România, calificată potrivit prevederilor legale să desfășoare servicii de îngrijire și supraveghere a copilului care își desfășoară activitatea pe baza contractului individual de muncă la o persoană juridică acreditată ca furnizor de servicii sociale sau a obținut calitatea de persoană fizică autorizată acreditată ca furnizor de servicii sociale”.

Ajutorul pentru plata bonei se va acorda pe baza unei documentaţii care se va depune la Registratura Direcției de Asistență Socială a Municipiului Galaţi și care va cuprinde copii ale documentelor de identitate şi adeverinţelor de venit ale părinţilor, certificatului de naştere al copilului şi contractului în baza căruia se desfăşoară activitatea de bonă. Banii vor fi plătiți fie prin mandat poștal, fie într-un cont bancar, conform opţiunii părintelui. Ulterior, părintele trebuie să depună, din șase în șase luni, o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că este eligibil în continuare pentru a primi banii de bonă.

Recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlu de ajutor pentru plata bonelor se face de către Direcția de Asistență Socială Galaţi.

Textul hotărârii de CL precizează că ajutorul financiar pentru plata bonelor se va acorda în limita fondurilor bugetare anuale aprobate cu această destinaţie în bugetul local.

Citit 3395 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2020 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.