Dispută între Cristian Dima şi Nicolae Marin, pentru un loc de deputat. Fuziunea Pro România ALDE, la Galaţi

Dispută între Cristian Dima şi Nicolae Marin, pentru un loc de deputat. Fuziunea Pro România ALDE, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Fuziunea dintre Pro România şi ALDE într-un nou partid politic - Pro România Social Liberal - a fost anunţată joi după-amiază de cei doi lideri naţionali, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu. De-a lungul conferinţei de presă comune, transmisă live pe Facebook, Cristian Dima, preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Galaţi, a stat la stânga fiecăruia dintre liderii naţionali aflaţi la tribuna declaraţiilor. În sală s-a aflat şi senatorul Nicolae Marin, liderul organizaţiei judeţene a Pro România. De la ambii lideri judeţeni am încercat să aflăm cum privesc această fuziune şi mai ales cum se vor împărţi candidaturile la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

"Chiar dacă în politică unu plus unu nu fac doi, e posibil să facă 1,5, cred că unindu-ne forţele suntem pe plus. Noi avem 36 de consilieri locali şi doi primari, ALDE are un primar şi 23 de consilieri. La alegerile locale, atât noi cât şi ALDE am fost la limita pragului electoral. La Galaţi, ALDE a făcut pragul electoral, dar la nivel naţional nu, ceea ce noi am reuşit. Ţinând cont că suntem în pragul alegerilor parlamentare, eu zic că ne completăm bine şi încercăm - sper să şi reuşim - să facem o opoziţie adevărată la actuala guvernare", ne-a declarat senatorul Nicolae Marin.

"Este absolut necesară această fuziune, a arătat-o istoria noastră recentă, în mai multe rânduri, mai ales atunci când cei doi prim-miniştri au scos România dintr-o situaţie nefericită. Preconizăm că aşa va fi în continuare, tot o situaţie nefericită pentru români şi atunci este necesară această fuziune. S-a demonstrat că electoratul apreciază cele două formaţiuni împreună şi prin susţinerea candidaturii independente la preşedinţia Romîniei a lui Mircea Diaconu, unde ALDE a reuşit să facă un scor bun", ne-a declarat Cristian Dima.

Cine vrea să candideze trece la Pro România

Pentru că fuziunea juridică este un proces de durată, decizia naţională este ca fiecare organizaţie să funcţioneze pe structura existentă. Pe buletinul de vot pentru alegerile parlamentare va apărea o singură formaţiune politică, Pro România, cu o listă comună de candidaţi: "Toţi cei de la ALDE care vor fi pe lista de candidaţi vor face adeziune la Pro România şi vor deveni membri ai acestui partid. Pe 6 decembrie, pe buletinul de vot va fi Pro România. Nu e timp nici măcar să fie Pro România Social Liberal. Dezideratul pentru care ne batem este să devenim a treia forţă politică după parlamentare, să fim peste USR", ne-a spus Nicolae Marin.

Cum se vor împărţi locurile pe liste

Deşi este senator, Nicolae Marin ne-a declarat că şi-ar dori să deschidă lista la Camera Deputaţilor: "Este dorinţa pe care mi-am exprimat-o acum două luni, când am preluat organizaţia Pro România de la Eugen Durbacă. Nu vă ascund că sunt mai multe şanse să iasă un deputat decât un senator. Dar acest lucru îl va stabili o comisie mixtă Pro România - ALDE, săptămâna viitoare, la nivel de Bucureşti, ca să se evite discuţiile contradictorii sau negocieri în teritoriu. Va fi o decizie la nivel de Bucureşti, ni se va transmite şi o vom respecta. Nu exclud nici să fiu pe locul 1 la Senat. Un lucru e clar, dl Dima şi dl Nicu Marin vor deschide una din liste. Care şi cum vom vedea", ne-a explicat Nicolae Marin.

"ALDE reprezintă un brand la Galaţi"

Este unul dintre aspectele pe care Cristian Dima a ţinut să le sublinieze: "Eu, împreună cu colegii - indiferent de ce s-a întâmplat cu ALDE naţional - ne-am pus imaginea proprie pentru această formaţiune şi am ţinut-o la un standard. Indiferent de turul alegerilor, noi nu am coborât sub cinci la sută pe vot politic. Înţelegerea între cei doi preşedinţi a fost ca partidul care face scor mai bun să dea numele, iar organizaţiile judeţene care vor face scor mai mare vor avea opţiunea să aleagă camera pentru care vor candida la alegerile parlamentare. Dacă se respectă această înţelegere, eu, împreună cu echipa liberală, vom lupta să ridicăm numele de Pro România Social Liberal la nivelul pe care îl merită în opţiunile populaţiei. Dacă nu, eu ies din povestea asta politică. Înseamnă că înţelegerile nu au nicio legătură cu respectul uman", ne-a declarat Cristian Dima.

Opţiunea liderului politic este tot pentru locul 1 la Camera Deputaţilor şi afirmă că votul politic obţinut de ALDE Galaţi la Consiliul Judeţean justifică o decizie în acest sens: "Sper la valorile liberale să fie respectate. Dl Nicolae Marin este un om gospodar, a demonstrat că poate, dar nu are nici pregătirea, nici educaţia, nici abilităţile necesare să ajungă să fie identificat cu electoratul liberal", a conchis Cristian Dima.

Citit 4239 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2023 05:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.