Lucrările la reţeaua de apă și canalizare, întârziate cu 11 luni
Foto: Marian Calestru

Lucrările la reţeaua de apă și canalizare, întârziate cu 11 luni
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Un proiect reziliat, care urmează să fie relicitat


Conductele uriașe care au putut fi văzute, timp de mai multe luni, pe scuarul de pe strada Brăilei au fost îngropate în cele din urmă, dar lucrările la reabilitarea sistemului de apă și canalizare al municipiului Galați sunt departe de a fi finalizate. Proiectul respectiv este inclus în cadrul proiectului regional de 220 de milioane de euro pe care operatorul regional Apă Canal SA îl derulează în întreg județul și avea ca termen de finalizare luna ianuarie 2021. Din cauza pandemiei, contractul a fost reziliat și urmează să se organizeze o nouă licitație, în condițiile în care progresul fizic al lucrărilor din municipiu este de numai 18 la sută.

Înlocuirea conductei magistrale de apă amplasate pe scuarul de pe strada Brăilei, pe tronsonul  cuprins între Potcoava de Aur și Tribunal, a reprezentat o parte nu atât importantă, cât foarte... vizibilă a contractului ”GL-CL-01 - Alimentare cu apă și canalizare în aglomerările Galați și Smârdan”, parte integrantă a „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galati, în perioada 2014 – 2020”, derulat de Apă Canal. După cum ”Viața liberă” a scris recent în articolul ”Cel mai mare proiect pe fonduri europene din județul Galați, afectat de pandemie”, trei contracte de lucrări din tot județul au fost reziliate, ca urmare a intrării în insolvență a antreprenorilor și denunțării de către administratorii judiciari a acestor contracte. Unul dintre cele trei a fost relicitat și actualmente este în implementare, iar celelalte două urmează a fi relicitate, printre ele numărându-se și contractul care vizează lucrările în infrastructura de apă și apă uzată în municipiul Galați și comuna Smârdan.

Contractul GL-CL-01 prevede, printre altele, reabilitatea și extinderea rețelelor de distribuție pe mai multe străzi din municipiul Galați, extinderea rețelelor în cartierele Barboși și Filești, reabilitarea gospodăriei de apă Filești, realizarea unei conducte de aducțiune apă tratată spre Cișmele și Smârdan, o stație de apă tratată în zona Traian Nord, un sistem de preluare a apelor pluviale din Valea Orașului etc.

Contractul GL-CL-01 avea ca termen inițial de finalizare luna ianuarie 2021, dar a fost extins până pe 14 noiembrie 2021, am aflat de la reprezentanții Apă Canal SA, care ne-au explicat și de ce s-au produs întârzierile. ”Progresul fizic al lucrărilor este de 18 la sută. S-au schimbat conductele pe Brăilei, pe la intrarea în oraș, la Smârdan s-a lucrat mai mult. În cadrul contractului GL-CL-01, care include lucrări în infrastructura de apă și apă uzată în municipiul Galați, a fost inclusă și lucrarea de reabilitare a conductei magistrale de apă Dn 800 mm, amplasată pe scuarul de pe str. Brăilei, tronson cuprins între Tribunalul Galați și Potcoava de Aur. Până la rezilierea contractului s-a executat înlocuirea conductei de apă, lucrarea derulându-se cu dificultate din cauza mai multor factori. Unul dintre acești factori a fost întârzierea în aprovizionarea conductei, aceasta fiind importată din Franța, iar pandemia a afectat atât producerea, cât și transportul la șantier. Un alt factor care a general întârzieri a fost generat de rețelele edilitare care au intersectat traseul conductei și care au necesitat lucrări suplimentare (intersecții cu instalațiile de semaforizare, traversare tunel tehnic, rețele electrice etc.)”, ne-au declarat reprezentanții Apă Canal.

Citit 4624 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 00:34

5 comentarii

 • postat de paloma
  Luni, 21 Decembrie 2020 23:26
  5.13.195.***
  Haide bre, ce tot cotcodaciti p-aici !!!..."Ciocu' mic suntem la putere !"... Nu se poate face cu fonduri europene, aia ne baga la inchisoare... Marim taxele la ciocoflenderi si e loc de furaciune !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lumea bună
  Luni, 21 Decembrie 2020 19:42
  5.13.161.***
  Întârzie doar ca nu ii sancționează nimeni. Daca nu porti masca ai primit amenda. Daca copii fac sport in echipa nu au acces la competitii, s-au anulat si amanat in 2020. Protocol competițional cu amenzi uriase ptr cluburi și copiii sub 16 ani, insa Apa și Canal Galati opresc apa constant și nici o sanctiune administrativa si contravențională. Primaria Galati si ai sai supuși.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nicu
  Luni, 21 Decembrie 2020 14:28
  86.124.206.***
  In permanenta cand s-a lucrat au fost maxim 5 persoane la locul de munca, NU MAI MULTI pentru ca nu aveau loc pe scuar. DE UNDE viteza de inaitare a lucrarii ? DESPRE CE VORBIM ? Scuze si explicatii (praf in ochi) politicienii intotdeauna gasesc. De unde si vorba "Cine se scuza se acuza". DESPRE CE VORBIM ?
  1
  10
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Luni, 21 Decembrie 2020 10:55
  86.34.180.***
  Conducte aduse din Franta si lasate luni de zile in aer liber, sub soare de 40 grade C. fara discernamant ,apoi ingropate si lasate sa zaca, pana la noi ordine.
  Apa Canal, ar trebui chemata in instanta pt. intarzieri ale proiectelor si daune aduse domeniului public!
  Apropos, cand se va face bransare individuala cu inregistrator pt. fiecare apartament ? Altfel se va ajunge ca in situatia Apaterm-ului, iar decizia de a priva de apa potabila pe toti locatarii, din cauza unuia singur, este de secol 18!
  1
  10
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 21 Decembrie 2020 03:31
  5.13.196.***
  Parca au mai fost schimbate si pe vremea prmarului Marius Stan
  3
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.