„Prostia omenească”, varianta modernă

„Prostia omenească”, varianta modernă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Situaţia de la Fundeni, în vizorul autorităţilor judeţene şi de stat *

Potrivit legii, cetăţenii care consideră că drepturile le-au fost nesocotite sau chiar vătămate printr-o decizie a aleşilor locali pot da în judecată Consiliul Local.

Aşa ceva s-ar putea întâmpla în comuna Fundeni, unde, din cauza orgoliilor politice ale aleşilor locali, a fost sacrificată o investiţie cu bani sută la sută europeni.

Localnicii care consideră nedreaptă decizia Consiliului Local de a respinge accesarea unui proiect în valoare de un milion de euro  pentru reabilitarea a 10 kilometri de drum agricol de exploataţie le-ar putea cere socoteală celor 9 aleşi – 4 PC, 4 PNL şi unul PAE – care s-au pus de-a curmezişul investiţiei.

După cum v-am informat, în urmă cu o săptămână, la şedinţa Consiliului Local, deşi au recunoscut că investiţia este necesară, aleşii au respins-o, ca să-i dea astfel o „lecţie” primarului PSD pentru lipsa de comunicare. Iată ce cred autorităţile guvernamentale şi judeţene despre asta:

„Luptele şi orgoliile politice să fie lăsate deoparte”

Eugen Chebac (FOTO 1), preşedintele Consiliului Judeţului (PSD): „Am precizat de la începutul mandatului meu că voi acorda o atenţie sporită proiectelor cu finanţare externă. M-am străduit ca de la începutul mandatului să atrag cât mai multe fonduri europene pentru realizarea unor proiecte viabile care să ofere locuitorilor judeţului Galaţi condiţii decente de viaţă”.

„Proiectul de la Fundeni asigură realizarea unui astfel de obiectiv. Nu înţeleg de ce o parte a consilierilor locali din Fundeni s-au opus să aducă un plus de civilizaţie locuitorilor comunei care, până la urmă le-au acordat încrederea prin votul dat la alegeri”.

„Sper ca pe viitor cetăţenii de la Fundeni să-şi aducă aminte de acest episod şi să sancţioneze gestul consilierilor care s-au opus aducerii în comuna lor a unui proiect în valoare de un milion de euro. Banii vin prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi nu sunt puţini”.

„Proiectul are o importanţă deosebită pentru comuna Fundeni deoarece îşi propune modernizarea drumurilor către exploataţiile agricole. Sper ca pe viitor luptele şi orgoliile politice să fie lăsate deoparte atunci când este la mijloc interesul comunităţii”.

„Un exemplu clar de prostie omenească”

Mihai Capră (FOTO 2), secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei (PD-L): „Gestul este incalificabil. Dacă pentru nişte ambiţii politice rişti viitorul localităţii tale, după părerea mea, este descalificant pentru orice om politic”.

„În materie de absorbţie fonduri europene nu cred că ar trebui să aibă nicio relevanţă culoarea politică, aici toată lumea ar trebui să îşi dea mâna, pentru că e un interes comun, cred eu, deasupra înregimentării politice”.

„Este, pur şi simplu, impardonabil, o bătaie de joc. Un million de euro pentru o localitate cum e Fundeniul este ceva absolut de necrezut. Am citit şi eu articolul pentru că mai citesc pe internet ziarul dvs şi m-a bulversat total”.

„Dar asta este, nu avem ce face, la urma urmei democraţia are şi capcane. Cred că un milion de euro este bugetul Fundeniului pe 4-5 ani. Este un exemplu clar de prostie omenească.”

„Cine a greşit va plăti în alegeri”

Deputatul Victor Paul Dobre (FOTO 3), liderul PNL Galaţi: „Nu era un proiect aprobat şi care a fost respins, nu i s-a dat Fundeniului un milion de euro şi consilierii au spus că nu-l primesc. Vreau să precizez că este vorba de depunerea unui proiect”.

„Putem să analizăm, putem să le dăm sfaturi, dar decizia e a lor, sunt aleşii comunei, şi cine a greşit, mai mult ca sigur, va plăti în alegeri. Colegii mei, consilieri judeţeni au analizat situaţia. Din câte am înţeles, acest proiect s-a făcut fără consultare de către dl primar, care a stabilit el priorităţile”.

„În general, când abordezi un proiect de amploare sau chiar intenţionezi să abordezi, trebuie să ai o minimă consultare. Nu cred că este cineva lipsit de disponibilitatea să încerce să acceseze proiecte europene, dar cred că atunci când e vorba de un proiect al comunităţii, procedura de a merge asta e votaţi sau nu, nu e cea mai corectă. Categoric, ca să obţii o medalie la Olimpiadă, trebuie mai întâi să participi”.

„Eu nu conduc comuna Fundeni şi nu impun decizii autorităţilor locale. Eu cred în autonomia locală, cred că cei aleşi de comunitate sunt cei mai reprezentativi şi că oricine îşi asumă o decizie, are şi responsabilitatea de a o duce până la capăt”.

Din păcate nu am reuşit să-l contactăm pe liderul PC, Eugen Durbacă pentru a-i cere un punct de vedere despre situaţia de la Fundeni.

Citit 2072 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.