Duel politic pe tema proiectului terminalului multimodal

Duel politic pe tema proiectului terminalului multimodal
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Conducerea Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi a mai făcut o ultimă încercare de atribuire a contractului "Lucrări pentru execuţia cheului din cadrul proiectului Platformă Multimodală Galaţi - Etapa I - Modernizarea infrastructurii portuare", în valoare estimată de 102,7 milioane de lei, cu finanţare prin CEF (Mecanismul Conectarea Europei).

Dat fiind faptul că tentativele de atribuire a contractului prin sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP/SICAP) nu au reuşit, în data de 28 ianuarie s-a apelat, ca ultimă încercare, şi la o procedură simplificată, respectiv o încercare de atribuire a contractului prin depunere de oferte. Din păcate, nici de această dată nu s-a prezentat nici un constructor. Cauza principală se conturează a fi subfinanţarea proiectului, generată de creşterea costurilor la manoperă şi materiale de construcţii.

Subiectul terminalului multimodal a agitat apele şi în zona politică, iar senatorul PSD Marius Humelnicu l-a acuzat de incompetenţă pe actualul director al APDM Galaţi, Alexandru Şerban (PNL) şi a solicitat public demiterea acestuia.

”Incapacitatea, incompetenţa şi ignoranţa actualului director al CN APDM SA Galaţi, Alexandru Şerban, va duce inevitabil la pierderea acestei investiţii de maximă importanţă pentru Galaţi. Semnalul clar dat de Uniunea Europeană vine după ce, pe data de 29 ianuarie a.c., a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor INEA pentru a analiza dacă investiţia europeană în Platforma Multimodală (Dezvoltarea portului din Galaţi) mai poate fi începută şi finalizată”, a declarat senatorul Marius Humelnicu, acesta precizând că „în această situaţie critică” ar fi trebuit să solicite Ministerului Transporturilor "disponibilizarea de fonduri suplimentare pentru a putea majora valoarea estimată a lucrărilor care fac obiectul acestei achiziții publice".

În legătură cu acest subiect, directorul general al APDM Galaţi, Alexandru Şerban, a precizat că, în urma consultărilor atât la nivelul Ministerului Transporturilor, cât şi cu reprezentanţii INEA, a fost prevăzută deja o variantă de rezervă.

„Am fost pregătiţi şi pentru eventualitatea ca nici la procedura din 28 ianuarie să nu fie depusă nicio ofertă, iar soluţia este de a trece acest proiect de pe CEF pe o altă linie de finanţare, prin POIM, ceea ce va permite inclusiv o actualizare a preţurilor şi desemnarea unui constructor. Detalii despre această procedură vor fi prezentate în zilele următoare”, ne-a declarat directorul general al APDM Galaţi, Alexandru Şerban.

Proiectul platformei multimodale, structurat în trei etape de implementare, presupune investiţii totale de aproape 89,9 milioane de euro şi este derulat în parteneriat de Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi şi operatorul privat Port Bazinul Nou, din cadrul Grupului Metaltrade.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 4040 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Februarie 2021 14:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.