Politica, boală infecţioasă…

Politica, boală infecţioasă…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Replică CJ la comunicatul deputatului Boldea * Spitalul de Boli Infecţioase a primit peste 3,5 milioane lei de la Consiliu *

La comunicatul deputatului PD-L Mihail Boldea, care solicita Consiliului Judeţului Galaţi să cofinanţeze un Centru HIV la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi am cerut şi publicat deja şi opinia preşedintelui CJ, Eugen Chebac.

Intenţia, bună, de a sprijini spitalul, plus tonul deputatului, care acuza Consiliul că nu vrea să ajute spitalul, a adus acum şi un comunicat din  partea Consiliului gălăţean.

Cum noi am scris deja despre subiect, ascultând ambele părţi, vom reveni acum doar cu câteva date tehnice din comunicat (care cuprinde Ghidul Solicitantului, Anexa 12 cuprinzând lista spitalelor propuse de Ministerul Sănătăţii pentru reabilitare prin Programul Operaţional Regional POR, precum şi sumele defalcate pentru perioada 2006 – 2010 primite de Spitalul de Boli Infecţioase).

De observat însă că dialogul între părţi se face doar prin intermediul presei. Chiar dacă nu spectaculoase politic…

5.500 euro pentru soft

„Comunicatul transmis către mass-media de dl. deputat prin care incriminează Consiliul Judeţului Galaţi că nu vrea să aloce 2 la sută pentru un proiect în domeniul sanitar conţine o serie de neadevăruri”, scrie în comunicatul CJ.

„Pentru asigurarea cofinanţării unui proiect din fonduri extrabugetare trebuie să existe un parteneriat semnat între CJ, unitatea spitalicească, ONG-uri şi mediul privat, astfel încât proiectul să fie eligibil. Aşadar, nu se poate vorbi despre o rea-voinţă din partea conducerii CJ în ceea ce priveşte realizarea unui centru HIV”.

„Mai mult, în Ghidul Solicitantului pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.1 – Reabilitarea /modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate se specifică: Proiectul se încadrează în categoriile de operaţiuni ale Axei prioritate 3, Domeniul majoritar de intervenţie 3.1, respectiv: Reabilitarea/modernizarea şi echiparea spitalelor judeţene; Reabilitarea/modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriilor din spitale”.   

„Deci, se vorbeşte în Ghid despre reabilitarea sau modernizarea clădirilor şi nu despre construcţia unui centru sau corp nou de clădire”.

„În altă ordine de idei, Spitalul de Boli Infecţioase nu poate fi eligibil deoarece nu a prezentat niciun act care să demonstreze funcţionarea la nivelul unităţii spitaliceşti a unui Ambulatoriu de Specialitate conform legislaţiei în vigoare”.

„Noi am fost deschişi parteneriatelor cu Spitalul de Boli Infecţioase şi vreau să amintesc doar ultimul proiect derulat cu succes, în care spitalul a fost aplicant principal, iar CJ Galaţi şi Spitalul Raional Cahul au fost parteneri”.

„Este vorba despre proiectul «Sănătatea fără frontiere», a cărui valoare a fost de 53.800 de euro, cofinanţarea asigurată doar de CJ Galaţi fiind de 5.500 de euro. În urma acestui proiect, spitalul a achiziţionat un soft de gestionare a actului medical atât de dorit de toate spitalele din ţară”, a precizat preşedintele Eugen Chebac.

Chebac adaugă că „în decursul ultimilor ani, Spitalul de Boli Infecţioase a beneficiat de alocări substanţiale din partea Consiliului Judeţului şi nu a fost lăsat în paragină, aşa cum insinuează domnul deputat. Astfel, din 2006 până în 2010, Spitalul de Boli Infecţioase a primit în total 3.542.135 lei”. 

Obiectivul principal al preşedintelui CJ este atragerea de fonduri externe, a mai precizat Chebac, care aşteaptă şi de la parlamentarii puterii atragerea de fonduri de la bugetul de stat.

Citit 809 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.