Războiul autorizaţiilor de construcţie

Războiul autorizaţiilor de construcţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deputatul PDL Mihal Boldea (FOTO 2) susţine că aproximativ 5.000 de autorizaţii semnate de arhitectul şef Eleonora Marin timp de aproape trei ani, din ianuarie 2006, ar putea fi anulate * Primarul Dumitru Nicolae (FOTO 1) îi asigură pe toţi posesorii autorizaţiilor că actele lor sunt perfect legale * În vreme ce o instanţă din Galaţi a decis definitiv şi irevocabil că numirea arhitectului şef Eleonora Marin a fost ilegală, instanţa de la Bucureşti afirmă contrariul *

Deputatul PDL Mihail Boldea a cerut, în luna martie a anului trecut, demisia de onoare a primarului Dumitru Nicolae, pe motiv că a numit-o ilegal în funcţia de arhitect-şef pe Eleonora Marin.

Deputatul a prezentat ieri, la conferinţa de presă, decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Galaţi, conform căreia dispoziţia primarului prin care Marin Eleonora a devenit arhitect-şef al Galaţiului timp de aproape 3 ani încalcă legea.

Curtea de Apel a decis

În cuprinsul deciziei din 2 martie a Curţii de Apel se arată că, prin Dispoziţia nr. 400 din 24 ianuarie 2006, primarul a dispus delegarea atribuţiilor de serviciu de arhitect şef doamnei Marin Eleonora cu salariul de încadrare de 983 de lei, la care se adăuga şi indemnizaţia de conducere de 55 la sută.

„Din întregul material probator administrat în cauză rezultă că Dispoziţia nr. 400 a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor articolelor 51, 84, 80 din Statului Funcţionarilor Publici, fiindu-i delegate atribuţii specifice unei funcţii publice de conducere unei persoane care nu întrunea condiţiile legale şi fără a se fi solicitat şi obţinut avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici”, se arată în decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei.

Concret, Eleonora Marin era pensionară când a fost delegată în funcţie, ori legea prevede că „la data comunicării deciziei de pensionare pentru limita de vârstă a funcţionarului public încetează de drept raporturile de serviciu şi funcţionarul public în cauză nu mai poate fi numit într-o funcţie publică”.

La atac!

Deputatul Mihail Boldea a cerut Curţii de Conturi să controleze dacă prin plata salariilor cuvenite Eleonorei Marin s-au cheltuit bani publici în mod nejustificat.

„Nu mai cer demisia dlui primar, ci îi cer să plătească gaura neagră pe care a creat-o, alături de celelalte sume pe care le-au dovedit cei de la Curtea de Conturi că ar fi neîncasate”.

„Am formulat şi o solicitare către Inspecţia de Stat în Construcţii să se verifice dacă autorizaţiile de construire, demolare, toate cele 5.000 de acte care au fost semnate în perioada respectivă sunt legale întrucât, din punctul meu de vedere, toate sunt lovite de nulitate absolută şi instanţa  se va pronunţa în acest sens. Printre ele sunt şi autorizaţiile Real, Selgros, Kaufland. E un  haos civic”, a declarat Boldea.

Deputatul a afirmat că beneficiarii documentelor vor putea solicita reintrarea în legalitate şi restituirea taxelor plătite pentru eliberarea lor.

„Logica spune că Primăria trebuie să restituie sumele încasate ilegal. Cetăţenii vor replăti taxele, dar la nivelul de atunci, urmând ca Primăria să suporte diferenţele. Nu e culpa omului, ci Primăria a greşit”, a spus Boldea.

„Gălăţenii să nu-şi facă griji”

Primarul Dumitru Nicolae ne-a declarat că decizia Curţii de Apel este neîntemeiată: „În completul de judecată este o doamnă care este soţia celui care beneficiază de decizie. Hotărârea e netemeinică, unul din judecători avea interes în caz. Decizia nu se aplică”.

Primarul ne-a declarat că acum 10 zile, Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză într-un proces pe aceeaşi temă intentat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Cetăţenii nu trebuie să-şi facă griji, spune primarul, pentru că autorizaţiile obţinute sunt perfect valabile: „Potrivit legii, în autorizaţia de construcţie trebuie să avem 3 semnături: a primarului, a arhitectului şi a secretarului. Noi avem 5 semnături, pentru că au semnat şi cei de la Urbanism. Legea zice că oricare din cei cinci poate fi desemnat să semneze”.

„Deci gălăţenii nu au nicio problemă. Aceste autorizaţii sunt avizate şi de arhitectul Consiliul Judeţului. Tribunalul din Bucureşti a confirmat că actele sunt legale şi că numirea doamnei Eleonora Marin a fost corectă”.

„Doamnei Marin nu-i ia nimeni diploma de arhitect pentru că a împlinit un an sau o zi după vârsta legală de pensionare”, ne-a declarat primarul Dumitru Nicolae, rugându-i pe „juriştii cu bube-n cap” din Galaţi să-l lase în pace.

Citit 1176 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.