Cine a băgat bani în Galați în ultimii cinci ani. Primăria numără investitorii străini
Foto: Marian Calestru

Cine a băgat bani în Galați în ultimii cinci ani. Primăria numără investitorii străini
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Probabil că nu multă lume știe, dar în cadrul Primăriei Galați există un Birou pentru Relații externe și investitori. Am încercat să aflăm ce rezultate concrete a avut activitatea acestui birou, în perioada 2016-2020.

Conform răspunsului oferit de Biroul de presă al Primăriei Galați, la solicitarea de informații pe acest subiect adresată de "Viața liberă", "Biroul Relații externe și investitori organizează vizitele și delegațiile municipalității gălățene în străinătate și în alte localități din țară, în colaborare cu departamentele implicate în evenimentul respectiv, gestionează parteneriatele cu colaboratorii externi ai instituției; participă la târguri și evenimente de business; îndrumă pe cei interesați în activitățile lor de investigare, cercetare și cooperare în plan economic; sprijină potențialii investitori interesați; inițiază, implementează și evaluează proiecte bilaterale/trilaterale din domeniul relațiilor externe cu orașe partenere ale municipiului Galați". De sunat, sună foarte bine!

Dacă ieși în stradă și-i întrebi pe primii zece oameni care-ți ies în cale care sunt lucrurile de care are nevoie Galațiul cel mai mult și mai mult, probabil că mai mult de jumătate dintre ei ți-ar răspunde "investitori străini". E destul de vizibil că, în ultimii ani, Galațiul nu stă deloc bine la capitolul investiții, în general, și la cel al investițiilor străine, în special. Este și destul de greu, în condițiile existente. Parcul de Soft practic s-a închis, după ce și-a pierdut sediul, Parcul Industrial are sediu, dar e în litigiu și nu a produs nici măcar un leu, Terminalul multimodal nu reușește să treacă de faza de licitații, Faleza Dunării e încă la stadiul de proiect și poze (frumoase, e drept) pe calculator, autostradă nu avem, nu avem nici măcar drum expres, centura abia se construiește, aeroport nu avem și este din ce în ce mai clar că nici nu vom avea vreodată, iar Dunărea, săraca de ea, cea pe care o menționăm ca pe un atu foarte important la toate întâlnirile cu investitorii, așa cum ajunge la noi, tot așa curge mai departe, neavând nici măcar un amărât de port de ambarcațiuni mai de Doamne-ajută. Singura investiție cu adevărat răsunătoare din ultimii ani a fost transformarea combinatului ArcelorMittal în Liberty, dar aici, ca să fim cinstiți, un indian a cumpărat de la un alt indian. Așa că, de ce ar veni marii investitori străini în Galați?

Aproape 250 de firme cu capital străin nou-apărute

Cu toate astea, Galațiul a primit niște investitori străini mici și mijlocii, să le spunem așa, în ultimii cinci ani, după cum reiese din datele furnizate de Primăria Galați, pe baza cifrelor de la Registrul Comerțului. Astfel, în perioada 2016-2020, în județul Galați s-au înființat 248 de firme cu capital parțial sau integral străin, cu un capital total subscris de 6.750.317 lei. În anii 2016 și 2017 s-au înființat câte 58 de astfel de firme, în 2018 au fost 52, în 2019 s-au înființat 46 de firme, iar în 2020, numai 33.

Cele mai multe firme cu capital străin înființate în această perioadă, 56 la număr, au ca țară de proveniență Italia. Urmează cele din Moldova (23), Olanda și Turcia (câte 18), Ucraina (15), Germania și Marea Britanie (câte 12), SUA (7), Belgia și Norvegia (câte 6), Bulgaria, China și Grecia (câte 5), Albania și Egipt (câte 4), Australia, Franța, Cipru, Israel și Polonia (câte 3), India (2) etc. Principalele domenii de activitate ale firmelor străine înființate în ultimii cinci ani sunt comerțul, transporturile, construcțiile și agricultura.

Și Pakistanul, și Indonezia ne-au vizitat

La întrebarea "Câți investitori străini au inițiat contacte cu administrația publică locală în perioada 2016-2020 și în ce stadiu sunt eventualele propuneri?", răspunsul Biroului de presă al Primăriei Galați se referă la întâlnirile pe care, cu sprijinul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură și în colaborare cu Prefectura și Consiliul Județean, le-a "inițiat și organizat cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice însoțiți de potențiali investitori". Am aflat, astfel, că la Galați au venit ambasadorii din Belarus, Georgia, Indonezia și Pakistan, președintele Camerei de Comerț din Rijeka (Croația), șeful Secției Ambasadei Germaniei la București și directorul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, consulul general al Turciei la Constanța (însoțit de reprezentanții celei mai mari companii de organizare de târguri din Țara semilunei), o delegație a Camerei de Comerț și Industrie a regiunii Mykolaiv (numită și Nikolaev, din Ucraina), dar și consilierul comercial regional pentru Europa de Sud-Est al Ambasadei Statelor Unite, însoțit de reprezentanți ai Departamentului de Comerț american.

"Cu alte ocazii, a fost prezentat și promovat municipiul Galați, evidențiind domeniile cu potențial și oportunitățile ce pot fi exploatate datorită așezării strategice de nod comercial" (Dunărea, conexiunile cu Estul și Vestul Europei, cu Marea Neagră și piețele emergente)", precizează răspunsul primit.

Cât privește "stadiul în care sunt propunerile de afaceri", răspunsul primit de la Primărie pare un pic de Radio Erevan: "rezultatele le găsiți în răspunsul anterior", adică în partea cu numărul firmelor cu capital străine înființate. Cu alte cuvinte, investitorii străini în cauză au aflat avantajele pe care le oferă Galațiul și au dat buzna să-și deschidă firme în orașul nostru. Chiar așa să fie oare?

Citit 4769 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2021 00:05

11 comentarii

 • postat de Nonsense L
  Vineri, 26 Februarie 2021 20:35
  109.166.134.***
  Galatiului ii sunt straine investitiile
  0
  1
  Raportează
 • postat de pav
  Miercuri, 24 Februarie 2021 21:30
  95.77.107.***
  Nu mai avem guvern "roșu" , avem guvern de "dreapta" galben, .. dragi gălățeni aștept minunea ...autostradă la Pliești , aeroport ultramodern , investitori cu grămada , vapoare ultrarapide spre Brăila , Tulcea , Constanța .., spitale ultramoderne , etc. , etc.......și nu în ultimul rând câini cu colaci în coadă ....???
  13
  4
  Raportează
 • postat de PATRIOTUL
  Miercuri, 24 Februarie 2021 17:00
  81.12.149.***
  Dar din cele 248 de firme înfiinţate în ultimii 5 ani nu s-a spus şi câte s-au desfiinţat între timp? :)
  Principalele domenii de activitate ale firmelor străine înființate în ultimii cinci ani sunt: comerțul, transporturile, construcțiile și agricultura... deci NICI UNA nu a venit să facă PRODUCŢIE !
  Cred că majoritatea acestor firme au venit doar să facă nişte găinării, tranzacţii, vânzări, aranjamente împreună cu nişte şmecheraşi români care le-au vândut eventual nişte ponturi, dar nicidecum în urma vreunui interes public negociat de Primăria Galaţi pentru binele cetăţenilor!
  3
  9
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 24 Februarie 2021 16:20
  82.79.132.***
  Facem parte din zona cea mai saraca a tarii iar pe parlamentarii nostri nu-i intereseaza absolut deloc de soarta noastra! Pentru ei suntem doar o masa de votanti de care si-aduce aminte o data la 4 ani. Nu putem evolua in nici un domeniu, atata timp cat interesele personale si de grup sunt puse inaintea intereselor comunitatii.
  3
  11
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 24 Februarie 2021 13:04
  5.2.205.***
  Citesc si nu imi vine sa cred. Primaria baga niste cifre la misto exact ca domnul Cezar de la AJOFM cu cifrele lui din pix cum ca nu stiu cate locuri de munca sunt si noi ar trebui sa punem botul.
  Unde sunt bai sutele de oameni plecati din oras? Da, da, aia din 2015 incoace....hai sa vorbim si de cati oameni au plecat din 2015 pana in prezent din oras ca nu au vrut sa munceasca la firmele astea asa multe pe care voi le-ati atras in oras.
  Voua nu va este rusine asa putin cand sunt lucruri care se vad cu ochiul liber?
  3
  14
  Raportează
 • Miercuri, 24 Februarie 2021 12:39
  78.96.82.***
  A reapărut mâna de postaci urâcioși "de driapta" să comenteze aiurea în tramvai... Probabil precum minerii, au făcut grevă deoarece nu și-au primit leafa pentru comentariile inepte... Stăpânii lor și-au dat seama destul de rapid că Galațiul merge ca un ceas elvețian în liniște și nebombardat cu inepții, deci au reconsiderat și au livrat banii... Păcat!
  18
  3
  Raportează
 • postat de Beclean ionel
  Miercuri, 24 Februarie 2021 11:14
  109.166.133.***
  Orasul nu s-a dezvoltat pe ca a fost condus 25 ani de culoarea roșie. Peste 5000 de locuitori au pleca din oraș, iar din tot județul nu m-ai spun. Locuri de munca puține și prost platite. Atragerea investitorilor slaba. Dezvoltarea porturilor, Dunării nimic. Turism nimic. Dacă se face ceva imediat ne și lăudăm, a-ti văzut ca să făcut sub bagheta roșie. Duceti-va în Sibiu, Cluj, Timișoara, Arad, Oradea, Brașov, s-a vedeți dezvoltare, ramai cu gura căscată. Ne meritam soarta, votanții PSD dacă nu înțeleg ca trebuie schimbata mentalitatea, asa o s-a rămânem orasul cel m-ai puțin dezvoltat din Moldova, ( Galați, Vaslui, Botosani).
  12
  31
  Raportează
 • postat de batranul fara nume
  Miercuri, 24 Februarie 2021 10:21
  84.243.108.***
  ca nu stim sa ne vindem este clar, dar sa nu stim nici sa ademenim petitorii este grav! Poi cum sa-ti vina investitorul strain in Galati cand aici totul merge "uns"? Cum sa dai liber imaginatiei investitorilor straini cu privire la dezvoltarea Galatiului, cand tu nu ai facut nimic important pentru acest oras timp de 30 de ani? Parcul de soft, vorba autorului, zero, Parcul industrial, sub zero (litigiile par a se tine scai de aceasta institutie), Zona libera datoare vanduta, transporturi ca si inexistente, cu autobuze care se defecteaza de noi, si iau foc daca prin ceva vechime in parcul rulant al orasului, iar dezinteresul de a scoate din patrimoniul privat al Primariei loturi de teren pentru dezvoltarea de afaceri private caere sa atraga capitalul strain este aproape de infinit? Si toate acestea conduc la depopularea accelerata a orasului nostru si chiar a judetului, tineretul plecand catre alte zari, acolo unde mediul de afaceri a creat locuri de munca bine platite si unde nivelul de trai este cu mult, cu foarte mult mai ridicat decat in batranul oras de la nord de Dunare...
  5
  30
  Raportează
 • postat de ro
  Miercuri, 24 Februarie 2021 09:31
  5.13.254.***
  Cel mai mare si constant investitor in oras este CONTRIBUABILUL. Evident oamenii marunti ca UNELE firme beneficiaza de anulari de impozite in spiritul bunei vecinatati de partid.
  Numai ca si acest contribuabil este tratat la fel ca potentialii investitori: cu aroganta si cereri de spaga (vezi impozitele marite), fara ca nimeni sa raspunda pentru cheltuielile exagerate cu salariile si lipsa investitiilor.
  NU de astfel de "alesi" are nevoie orasul.
  4
  30
  Raportează
 • postat de Gica
  Miercuri, 24 Februarie 2021 09:24
  109.166.128.***
  ”Dacă ieși în stradă și-i întrebi pe primii zece oameni care-ți ies în cale care sunt lucrurile de care are nevoie Galațiul cel mai mult și mai mult, probabil că mai mult de jumătate dintre ei ți-ar răspunde "investitori străini"

  Multumesc, pentru gluma asta buna, asa de dimineata!
  4
  20
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 24 Februarie 2021 09:14
  82.76.159.***
  Se fac studii de fezabilitate, carnete de sarcini si licitatii si toate se pierd pe drum, de ce, pentru ca trebuie sa castige o firma romaneasca, de obicei aceeasi care castiga de fiecare data de ani de zile, care nu are specialisti dar care face contracte cu statul si daca ies lucrarile prost, o iau de la capat. Cine naiba sa vina in Gl cu legislatia si mentalitatea asta tampita de care nu mai scapam, toate firmele serioase nu sunt interesate de spagarii si incompetentii Gl. Orasul moare incet si sigur.
  5
  35
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.