Cine a băgat bani în Galați în ultimii cinci ani. Primăria numără investitorii străini
Foto: Marian Calestru

Cine a băgat bani în Galați în ultimii cinci ani. Primăria numără investitorii străini
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Probabil că nu multă lume știe, dar în cadrul Primăriei Galați există un Birou pentru Relații externe și investitori. Am încercat să aflăm ce rezultate concrete a avut activitatea acestui birou, în perioada 2016-2020.

Conform răspunsului oferit de Biroul de presă al Primăriei Galați, la solicitarea de informații pe acest subiect adresată de "Viața liberă", "Biroul Relații externe și investitori organizează vizitele și delegațiile municipalității gălățene în străinătate și în alte localități din țară, în colaborare cu departamentele implicate în evenimentul respectiv, gestionează parteneriatele cu colaboratorii externi ai instituției; participă la târguri și evenimente de business; îndrumă pe cei interesați în activitățile lor de investigare, cercetare și cooperare în plan economic; sprijină potențialii investitori interesați; inițiază, implementează și evaluează proiecte bilaterale/trilaterale din domeniul relațiilor externe cu orașe partenere ale municipiului Galați". De sunat, sună foarte bine!

Dacă ieși în stradă și-i întrebi pe primii zece oameni care-ți ies în cale care sunt lucrurile de care are nevoie Galațiul cel mai mult și mai mult, probabil că mai mult de jumătate dintre ei ți-ar răspunde "investitori străini". E destul de vizibil că, în ultimii ani, Galațiul nu stă deloc bine la capitolul investiții, în general, și la cel al investițiilor străine, în special. Este și destul de greu, în condițiile existente. Parcul de Soft practic s-a închis, după ce și-a pierdut sediul, Parcul Industrial are sediu, dar e în litigiu și nu a produs nici măcar un leu, Terminalul multimodal nu reușește să treacă de faza de licitații, Faleza Dunării e încă la stadiul de proiect și poze (frumoase, e drept) pe calculator, autostradă nu avem, nu avem nici măcar drum expres, centura abia se construiește, aeroport nu avem și este din ce în ce mai clar că nici nu vom avea vreodată, iar Dunărea, săraca de ea, cea pe care o menționăm ca pe un atu foarte important la toate întâlnirile cu investitorii, așa cum ajunge la noi, tot așa curge mai departe, neavând nici măcar un amărât de port de ambarcațiuni mai de Doamne-ajută. Singura investiție cu adevărat răsunătoare din ultimii ani a fost transformarea combinatului ArcelorMittal în Liberty, dar aici, ca să fim cinstiți, un indian a cumpărat de la un alt indian. Așa că, de ce ar veni marii investitori străini în Galați?

Aproape 250 de firme cu capital străin nou-apărute

Cu toate astea, Galațiul a primit niște investitori străini mici și mijlocii, să le spunem așa, în ultimii cinci ani, după cum reiese din datele furnizate de Primăria Galați, pe baza cifrelor de la Registrul Comerțului. Astfel, în perioada 2016-2020, în județul Galați s-au înființat 248 de firme cu capital parțial sau integral străin, cu un capital total subscris de 6.750.317 lei. În anii 2016 și 2017 s-au înființat câte 58 de astfel de firme, în 2018 au fost 52, în 2019 s-au înființat 46 de firme, iar în 2020, numai 33.

Cele mai multe firme cu capital străin înființate în această perioadă, 56 la număr, au ca țară de proveniență Italia. Urmează cele din Moldova (23), Olanda și Turcia (câte 18), Ucraina (15), Germania și Marea Britanie (câte 12), SUA (7), Belgia și Norvegia (câte 6), Bulgaria, China și Grecia (câte 5), Albania și Egipt (câte 4), Australia, Franța, Cipru, Israel și Polonia (câte 3), India (2) etc. Principalele domenii de activitate ale firmelor străine înființate în ultimii cinci ani sunt comerțul, transporturile, construcțiile și agricultura.

Și Pakistanul, și Indonezia ne-au vizitat

La întrebarea "Câți investitori străini au inițiat contacte cu administrația publică locală în perioada 2016-2020 și în ce stadiu sunt eventualele propuneri?", răspunsul Biroului de presă al Primăriei Galați se referă la întâlnirile pe care, cu sprijinul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură și în colaborare cu Prefectura și Consiliul Județean, le-a "inițiat și organizat cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice însoțiți de potențiali investitori". Am aflat, astfel, că la Galați au venit ambasadorii din Belarus, Georgia, Indonezia și Pakistan, președintele Camerei de Comerț din Rijeka (Croația), șeful Secției Ambasadei Germaniei la București și directorul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, consulul general al Turciei la Constanța (însoțit de reprezentanții celei mai mari companii de organizare de târguri din Țara semilunei), o delegație a Camerei de Comerț și Industrie a regiunii Mykolaiv (numită și Nikolaev, din Ucraina), dar și consilierul comercial regional pentru Europa de Sud-Est al Ambasadei Statelor Unite, însoțit de reprezentanți ai Departamentului de Comerț american.

"Cu alte ocazii, a fost prezentat și promovat municipiul Galați, evidențiind domeniile cu potențial și oportunitățile ce pot fi exploatate datorită așezării strategice de nod comercial" (Dunărea, conexiunile cu Estul și Vestul Europei, cu Marea Neagră și piețele emergente)", precizează răspunsul primit.

Cât privește "stadiul în care sunt propunerile de afaceri", răspunsul primit de la Primărie pare un pic de Radio Erevan: "rezultatele le găsiți în răspunsul anterior", adică în partea cu numărul firmelor cu capital străine înființate. Cu alte cuvinte, investitorii străini în cauză au aflat avantajele pe care le oferă Galațiul și au dat buzna să-și deschidă firme în orașul nostru. Chiar așa să fie oare?

Citit 5424 ori Ultima modificare Joi, 25 Februarie 2021 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.