Hotărârile aleşilor, la puricat

Hotărârile aleşilor, la puricat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prefectul Cosmin Păun a revocat două hotărâri ale Consiliului Local şi va ataca în contencios decizia aleşilor de a vinde un teren, proprietatea municipiului, fără licitaţie *

Prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, s-a simţit dator să reacţioneze în urma articolului publicat de cotidianul nostru „21 de hotărâri în aşteptare - Viza de legalitate vine greu”.

Articolul scotea în evidenţă faptul că nu mai puţin de 21 de hotărâri ale Consiliului Local aşteaptă viza de legalitate a prefectului judeţului Galaţi, Cosmin Păun, din luna noiembrie încoace, iar unele au depăşit deja 7 luni de aşteptare şi se apropie vertiginos de termenul de… gestaţie al unui copil.

Informaţiile în baza căruia am semnalat viteza cu care hotărârile primesc undă verde ne-au fost oferite de către viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco

Potrivit precizărilor care ne-au fost transmise de către purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Petrica Paţilea, în perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010, Consiliul Local Galaţi a transmis Instituţiei Prefectului – judeţul Galaţi, spre avizare, un număr de 194 de hotărâri.

„Avizul de legalitate a fost emis pentru 169 dintre acestea”, se arată în document. Două hotărâri au fost revocate de către prefect, iar Consiliul Local le-a revocat şi adoptat încă o dată, legal.

Prefectul va formula acţiune în contencios administrativ împotriva unui proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren, proprietatea municipiului Galaţi. Reprezentantul Guvernului în teritoriu consideră că aleşii ar fi trebuit să facă licitaţie pentru vânzarea acestui teren.

Nu mai puţin de 10 proiecte au fost reţinute de prefect, solicitându-se reanalizarea lor, iar alte 12 acte administrative se află acum în procedură de verificare, fiind vorba despre hotărâri transmise Prefecturii pe 23 martie  şi 21 aprilie 2010. 

„Prefectul, în calitate de garant al respectării legii la nivel local, în îndeplinirea atribuţiilor privind verificarea legalităţii actelor administrative, solicită autorităţii administrative în cauză să reanalizeze, în vederea modificării, completării sau revocării, actele care conţin prevederi neconforme cu legea”.

„Niciuna din hotărârile de consiliu local transmise Instituţiei Prefectului spre avizare nu a depăşit termenul de şase luni în care se poate  formula acţiune la instanţa de contencios administrativ”.

„Reamintim că, potrivit art. 48 alin. 2, din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, hotărârile consiliului local trebuie comunicate prefectului de îndată, dar nu mai târziu de 10 zile de la data adoptării”, se arată în precizările remise redacţiei de către Instituţia Prefectului.

Citit 1229 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.