Cum se plăteşte apa de ploaie la Galaţi. Calculele Apă Canal, pe baza datelor meteo
Foto: Marian Calestru

Cum se plăteşte apa de ploaie la Galaţi. Calculele Apă Canal, pe baza datelor meteo
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Când plouă, spunem că e bine pentru agricultură. Pe de altă parte, oricât de mult sau de puțin ar ploua, o cotă-parte avem de plătit și noi, lună de lună, pe facturile de la Apă Canal. "Nu plătiți apa de ploaie, ci serviciul efectuat de Apă Canal SA Galați, care include: colectarea, transportul și epurarea apelor meteorice", explică societatea, pe site-ul propriu.

"Am și eu o întrebare: când naiba a plouat sau nins la Galați în ianuarie - februarie, astfel încât să ai apa meteorică 1,11 metri cubi de apartament? Asta îmi miroase a furt pe față", se plângea, recent, un consumator din Galați, pe o rețea de socializare. Unui alt gălățean i se părea ciudat că la două apartamente vecine, din același bloc, s-au facturat cantități diferite de apă meteorică, 0,49 metri cubi la unul și 0,60 mc la celălalt: "Dacă apartamentele ar fi fost din cartiere diferite, mai înțelegeam, dar așa, în același bloc...".

Reprezentanții Apă Canal ne-au explicat că facturarea apei meteorice se face lunar, pe baza datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) cu două luni înainte și pe baza cotei indivize. Deci, pentru factura pe luna februarie 2021, calculul se face pe baza cantității din decembrie 2020. Facturarea se face prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică transmisă de ANM cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite, declarate de fiecare utilizator (verificate cu datele din actul de proprietate) și cu coeficienții de scurgere recomandați de normele și normativele tehnice în vigoare.

În paranteză fie spus, cantitatea de precipitații lunară înregistrată la Stația Meteo Galați a fost de 11,2 l/mp în februarie, 49,8 l/mp în ianuarie și 79,6 l/mp în decembrie 2020.

Am întrebat-o pe purtătoarea de cuvânt a societății Apă Canal, Cornelia Arnăutu, cum se explică diferența de apă meteorică facturată pentru apartamentele din același cartier sau chiar din același bloc. "Sumele se calculează în funcție de cota-indiviză a fiecărei locuințe. Acestea sunt diferite, nu se compară un bloc de zece etaje cu unul de patru etaje. Cu siguranță, cele două apartamente din același bloc de care spuneți nu au aceeași cotă indiviză. Nu e aleatoriu, nu e la nimereală, este după cum au declarat proprietarii cota indiviză sau cum am găsit noi în contracte. Pentru a nu exista niciun fel de dubii, încă din 2015 publicăm lunar cantitățile de apă comunicate de ANM. Ele pot fi văzute pe site-ul societății noastre, la Relații Clienți, unde există și rubrica Apa Meteo", ne-a spus Cornelia Arnăutu.

Citit 8173 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Martie 2021 00:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.