Ce partide îşi vor recupera banii cheltuiţi în campania electorală
Foto: Marian Calestru

Ce partide îşi vor recupera banii cheltuiţi în campania electorală
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Partidele parlamentare PSD, PNL, USR, PLUS, AUR, dar şi PMP şi Pro România, care au rămas pe tuşa Parlamentului României, vor primi peste 98 la sută din banii pe care i-au cheltuit în campania electorală a alegerilor parlamentare din 2020, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a finalizat controlul privind legalitatea veniturilor și cheltuielilor electorale efectuate cu ocazia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020. Este vorba despre competitorii electorali care au obținut minimum 3 la sută din voturile valabil exprimate la nivel național, pentru fiecare dintre cele două camere ale Parlamentului, respectiv care au obținut minimum 3 la sută din voturile valabil exprimate la nivelul circumscripției electorale în care au candidat.

Autoritatea a prezentat detaliat situația sumelor solicitate prin cererile de rambursare și propuse a fi rambursate, pentru fiecare competitor electoral. Astfel, din totalul de 147,85 milioane de lei cerute, vor fi rambursate 145,01 milioane, adică 98,08 la sută.

Topul sumelor

Conform datelor oficiale, PSD a solicitat 43,35 milioane de lei şi va primi 43,33 milioane. Vestea nu poate decât să-i bucure pe politicienii gălăţeni care au contribuit financiar din plin, aşa cum aţi putut afla deja din ziarul "Viaţa liberă". De pildă, Marius Humelnicu, Aurel Nechita, Mitică Mărgărit şi Laura Georgescu au pus la bătaie câte 133.800 de lei, din venituri proprii.

PNL a cerut 36,14 milioane de lei şi va obţine 36,09 milioane. Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", la colectarea sumelor au contribuit şi liberali gălăţeni precum: George Stângă, Onuţ Atanasiu, George Scarlat, Alexandru Şerban şi Andra Mihaela Costache.

În topul celor mai mari sume solicitate şi care vor fi restituite se află un partid care a rămas pe tuşa Parlamentului - Pro România: 28,01 milioane de lei cerute, 25,38 milioane de lei rambursate. Banii ar putea alina înfrângerile suferite de fostul senator Nicolae Marin, dar şi de cei care au renunţat la statutul de lideri sau membri marcanţi ai ALDE pentru a candida la Parlament - Cristian Dima, Gigel Caliga sau Constantin Silviu Toth.

Pe locul al patrulea în clasament s-a plasat tot un partid rămas neparlamentar - PMP, care a cerut 19,67 milioane de lei şi va primi 19,65 milioane de lei. Printre candidaţii gălăţeni care au contribuit la această sumă se numără fostul primar al Tecuciului, Cătălin Constantin Hurdubae, dar şi fostul rector, Iulian Gabriel Bîrsan.

Conform datelor oficiale, în conturile USR vor ajunge 9,39 milioane de lei din cele 9,4 milioane solicitate, iar PLUS va primi sută la sută din suma cerută, de 5,83 milioane de lei. În ceea ce priveşte AUR, din 1,52 milioane de lei, îi vor fi virate 1,47 milioane de lei.

„Sumele validate pentru rambursare vor fi virate în conturile competitorilor electorali, în perioada următoare” - Autoritatea Electorală Permanentă

Citit 1818 ori Ultima modificare Luni, 15 Martie 2021 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.