Primăria, obligată a treia oară să consolideze o porţiune de versant. Procese deschise după modelul Florin Pâslaru
Foto: Anca Melinte

Primăria, obligată a treia oară să consolideze o porţiune de versant. Procese deschise după modelul Florin Pâslaru
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Pentru a treia oară consecutiv, Primăria municipiului Galaţi este obligată printr-o sentinţă judecătorească să consolideze o porţiune din versantul aferent unui imobil de pe strada Alexandru Ioan Cuza. Seria proceselor a fost deschisă de familia social-democratului Florin Pâslaru, căreia Primăria i-a plătit daune de aproape 40.000 de euro pentru că a întârziat consolidarea taluzului care punea în pericol vila politicianului.

Un proiect de hotărâre privind consolidarea versantului aferent imobilului din strada Alexandru Ioan Cuza nr. 46 a ajuns, spre dezbatere şi aprobare, la comisiile Consiliului Local. În proiect se arată că taluzul de la limita de proprietate a imobilului respectiv este proprietatea municipiului Galaţi şi face legătura între Vadu Cărăbuș, strada Dogăriei și strada Cuza. "În prezent, versantul/taluzul este afectat de alunecări locale, generate de panta abruptă a acestuia, coroborată cu infiltraţiile de apă, fapt care a condus la deplasări şi deformări ce au antrenat și gardurile existente, ducând la apariția de crăpături în acestea. Prin sentinţa civilă nr. 7908/2019, emisă de Judecătoria Galați, unitatea administrativ teritorială Municipiul Galați a fost obligată să efectueze lucrări de consolidare a taluzului situat în Galați aferent imobilului din strada Cuza nr. 46", se arată în documente.

Este pentru a treia oară când Primăria este obligată de instanţă să consolideze porţiuni din acest taluz.

Cuza nr. 62, Cuza nr. 72, Cuza nr. 46

Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", prin sentinţa civilă nr. 10720/ 2011, Judecătoria Galaţi a admis acţiunea intentată de Valerica Pâslaru, soţia fostului deputat PSD Florin Pâslaru, şi a obligat Primăria să consolideze versantul aferent imobilelor din strada Cuza nr. 62, dar şi să plătească daune cominatorii de aproape 40.000 de euro, pentru că a întârziat execuţia lucrării. Aceasta a fost finalizată în vara anului 2017 şi a costat aproape 400.000 de euro.

Ce a urmat? Un alt proces, iar prin sentinţa civilă nr. 1792/ 2016, pronunţată de Judecătoria Galaţi, Primăria a fost obligată să efectueze lucrări de consolidare a taluzului aferent imobilului de pe strada Cuza nr. 72, tot sub sancţiunea daunelor cominatorii. Conform datelor oficiale, consolidarea avea termen de finalizare februarie anul trecut.

A urmat un al treilea proces, deschis, de această dată, de proprietarii imobilului de pe strada Cuza nr. 46, înscris în Lista Monumentelor Istorice gălăţene cu numele "Casa Stavru Mantu", învecinat cu un alt imobil de patrimoniu - "Casa Nicolae Mantu".

Reclamanţii au arătat instanţei că, încă din mai 2018, au notificat Primăria să execute lucrări de consolidare a versantului, întrucât au apărut fisuri de profunzime şi tasări în gardurile împrejmuitoare ale imobilului de pe laturile de est, sud şi nord, precum şi alunecări de teren.

Instanţa a obligat Primăria să execute lucrările de consolidare şi să achite cheltuielile de judecată, dar a respins capătul de cerere privind obligarea la plata de penalităţi în cuantum de 100 de lei pe zi de întârziere de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti până la îndeplinirea obligaţiei impuse.

Ce lucrări sunt propuse

Studiul de fezabilitate realizat de SC Algero Engineering, prezentat aleşilor locali, prevede lucrări de stopare a avansării degradărilor și punerea în siguranță a vecinătăților prin mai multe intervenţii. În primul rând, se impune dispunerea unui zid de sprijin din beton armat, cu contraforți în aval pe toată lungimea proprietăţii, în continuarea zidurilor din piatră existente pe amplasament, cu rol de a susține masa de pământ din amonte. De asemenea, se propune amenajarea versantului, lucrări de uniformizare a suprafeței terenurilor în pantă, protecţia taluzului prin geo-celule umplute cu pământ preînsămânţat cu plante perene şi împădurire, dar şi lucrări de preluare și evacuare controlată a apelor prin realizarea unui dren, fiind necesară şi o rigolă colectoare.

Valoarea totală a lucrării se ridică la 1.653.098,85 de lei, bani de la bugetul local şi/sau împrumut, iar durata de realizare este de 12 luni.

Rămâne de văzut ce vor spune aleşii în privinţa acestui proiect şi dacă nu ar trebui realizată o lucrare de consolidare totală a taluzului, astfel încât să se prevină pierderea altor procese.

Foto: Arhiva V.L., Anca Melinte

Citit 4055 ori Ultima modificare Marți, 30 Martie 2021 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.