Dată în judecată după „modelul” Pâslaru, Primăria Galaţi riscă să PLĂTEASCĂ din nou daune (FOTO)

Dată în judecată după „modelul” Pâslaru, Primăria Galaţi riscă să PLĂTEASCĂ din nou daune (FOTO)
Diferenţă vizibilă între zona consolidată a versantului şi terenul care trebuie stabilizat
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

După ce i-a plătit familiei fostului deputat PSD Florin Pâslaru aproape 40.000 de euro pentru că a întârziat consolidarea taluzului care punea în pericol vila politicianului de pe strada Cuza, Primăria Galaţi riscă să achite alte daune cominatorii. Administraţia locală a fost dată în judecată de încă un locatar al străzii Cuza şi a pierdut procesul.

În vara anului trecut, pe 9 iunie, Primăria municipiului Galaţi a reuşit să finalizeze consolidarea versantului aferent imobilelor din strada Cuza nr. 62, care punea în pericol vila familiei Pâslaru. Lucrarea, care a costat aproape 400.000 de euro, i-a fost impusă prin sentinţa civilă nr. 10720/ 2011, prin care Judecătoria Galaţi a admis acţiunea intentată de Valerica Pâslaru, soţia fostului deputat PSD Florin Pâslaru.

Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, instanţa a reţinut că Valerica Pâslaru este proprietara imobilului de pe strada Cuza nr. 60, aflat în imediata vecinătate a terenului din Cuza nr. 62, teren care "pune în pericol siguranţa construcţiilor din vecinătate", şi a obligat Primăria să efectueze lucrările de consolidare a taluzului până la data de 30 aprilie 2012. Iar ca mijloc de constrângere, a stabilit sancţiunea plăţii de daune cominatorii de o sută de lei pe zi, de la data de 30 aprilie 2012 şi până la data realizării acestei obligaţii. Cum termenul stabilit de judecători a fost depăşit cu cinci ani, Primăria a fost bună de plată! Din banii noştri, desigur! Numai că plăţile făcute de administraţia locală au ajuns în atenţia Camerei de Conturi Galaţi. Motivul? Auditorii au descoperit că, în loc să-i achite soţiei fostului deputat, Primăria Galaţi i-a plătit fiului, devenit, prin donaţie, proprietarul vilei familiei Pâslaru! Camera de Conturi a considerat că acesta nu are calitate procesuală şi aşa că i-a cerut Primăriei să recupereze banii şi să-i plătească adevăratului titular, adică Valericăi Pâslaru. Oficial, daunele cominatorii achitate familiei Pâslaru s-au ridicat, conform Primăriei Galaţi, la 181.392 de lei.

Municipalitatea n-a apucat să răsufle uşurată că a scăpat de grija consolidării versantului şi a plăţii daunelor cominatorii, pentru că va trebui să o ia de la capăt.

Alt proces, altă consolidare, alţi bani

La doar o lună după ce finalizase lucrările la taluzul aferent străzii Cuza nr. 62, Primăria municipiului Galaţi a lansat o achiziţie publică pentru servicii proiectare pentru „Consolidare versant aferent imobil strada Cuza nr. 72”. Imobilul cu acest număr se află chiar în spatele sediului Primăriei Galați (galerie, foto 6-7). „Terenul (malul) care face legătura între strada Vadu Cărăbuş, strada Dogăriei şi strada Cuza, aflat în stare avansată de degradare, este proprietatea municipiului Galaţi şi pune în pericol siguranţa construcţiilor din vecinătate”, scria negru pe alb în caietul de sarcini al procedurii.

Ce s-a întâmplat? Conform datelor de pe portalul instanţelor, municipalitatea a fost dată în judecată de SC Stilometal SRL şi a pierdut procesul. Prin sentinţa civilă nr. 1792/ 2016, pronunţată de Judecătoria Galaţi, Primăria a fost obligată să efectueze lucrări de consolidare a taluzului situat în Galaţi, strada Cuza nr. 72. Şi de această dată i se cer daune cominatorii! Mai exact, instanţa i-a impus să execute lucrările „în termen de un an de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei, sub sancţiunea plăţii de daune cominatorii de o sută de lei pe zi, de la data împlinirii termenului de un an de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la data realizării obligaţiei stabilite în sarcina sa”.

La solicitarea noastră, Primăria ne-a comunicat că sentinţa a rămas definitivă pe 4 octombrie 2016. Şi, cu toate că de atunci a trecut un mai bine de un an, susţine că „nu au fost stabilite sume în sarcina instituţiei noastre”.

Ce face administraţia locală

Conform Primăriei, pentru punerea în executare a sentinţei civile a fost încheiat, pe 14 septembrie 2017, contractul pentru serviciile de proiectare cu firma Proexrom SRL din Iaşi. Pentru cei 29.500 de lei fără TVA pe care îi va încasa, proiectantul a primit misiunea de a realiza documentaţia pentru studiul de fezabilitate, expertiza tehnică, devizul general, documentaţiile pentru avize şi un studiu geo verificat. Iar ultima plată i se va face după aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrării, de către Consiliul Local.

După ce documentaţia va fi gata, iar aleşii locali vor fi aprobat costurile, lucrarea va trebui scoasă la licitaţie şi executată. Sperăm că într-un termen mai scurt decât prima consolidare, şi că, în acest caz, nu se va cere punerea în executare a plăţii daunelor cominatorii.

Foto: Sonia Baciu şi Anca Melinte

Citit 9624 ori Ultima modificare Vineri, 12 Ianuarie 2018 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.