Un top în care Galațiul este peste București, Cluj sau Timișoara
Foto: Marian Calestru

Un top în care Galațiul este peste București, Cluj sau Timișoara
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Surprinzător, poate, pentru mulți dintre gălățeni, există un top în care Galațiul se clasează peste municipii precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Arad. Nu am decis noi asta, nici primarul, ci Observatorul Român de Sănătate, care a alcătuit un clasament referitor la măsurile întreprinse pentru reducerea poluării aerului, în ultimii doi ani, de cele mai mari 15 orașe din România. În acest top, Galațiul este pe locul 2, imediat după Brașov.

"Primăriile care acționează cel mai decis în direcția reducerii poluării sunt Brașov, Galați și Cluj-Napoca. Cel mai puțin preocupate de reducerea poluării și efectele acesteia asupra sănătății locuitorilor sunt primăriile Brăila, Bacău și Constanța", se arată în concluziile raportului publicat de Observatorul Român de Sănătate.

Vestea proastă ar fi, conform raportului, că "la fel ca în ediția precedentă a clasamentului, niciuna dintre marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile împotriva poluării". Cu un ranking maxim de 10 stele, ordinea în clasament este următoarea: Brașov 4,8, Galați 4,7, Cluj-Napoca 4,6, Iași 4,5, Oradea 4,2, București 4,1, Timișoara și Arad 3,9, Ploiești 3,8, Craiova 3,7, Pitești 3,6, Sibiu 3,2, Brăila 2,9, Bacău 2,3 și Constanța 1,3.

Analiza se bazează pe o grilă de evaluare cuprinzând 20 de indicatori, organizați în cinci domenii: intervenții economice, administrative și, respectiv, comportamentale pentru reducerea poluării aerului, infrastructură care face posibilă reducerea poluării aerului, indicatori direcți de poluare a aerului.

Raportul remarcă faptul că niciunul dintre cele 15 orașe incluse în analiză nu are stabilite zone cu emisii scăzute, în contextul în care statisticile din decembrie 2020 arată că jumătate dintre autoturismele din România sunt mai vechi de 15 ani.

Mai reținem din raport că doar opt primării au achiziționat mijloace de transport în comun cu propulsie electrică în ultimii doi ani, însă o parte dintre ele încă așteaptă ca acestea să le fie livrate. De asemenea, doar șase primării dintre cele 15 au achiziționat tramvaie sau troleibuze în ultimii doi ani. Trei dintre orașele analizate nu au rețea de tramvai sau troleibuz.

Observatorul Român de Sănătate recomandă autorităților locale implementarea cât mai rapidă a următoarelor măsuri: încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice, stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare, scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin (existente în Belgia sau Franța), modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celor care nu poluează, interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris).

Citit 6695 ori Ultima modificare Joi, 01 Aprilie 2021 10:40

7 comentarii

 • postat de daniel
  Marți, 30 Martie 2021 16:00
  196.11.104.***
  Deci care este noutatea ? de la inceputul pandemiei,mii de firme la nivel mondial au inchis afacerile.in Spania,
  Italia,Grecia si Franta turismul aducea miliarde la buget.acum acolo este pustiu in materie de turisti.
  2
  1
  Raportează
 • postat de abcd
  Marți, 30 Martie 2021 14:23
  89.92.175.***
  Vedeti si câta populatie a pierdut Galatiul în ultimii 20 de ani si câta populatie au câstigat celelalte aglomeratii urbane si dupa aia prezentati date. Galatiul a pierdut cel putin 100 000 de locuitori de la revolutie încoace, iar celalalte merg tot pe plus...O sa ajunga orasul o fundatura de sat, vor fi doar pensionari iar cei câtiva copii (care vor mai fi) vor merge cu caprele si vacile la pascut...Si asa le-am luat fata tuturor în clasamentul aerului curat, mergem în directia buna :)))) oricum vara se ridica mai mult fum de la gratare decât de la tot combinatul...:))))
  3
  6
  Raportează
 • postat de CERCEL
  Marți, 30 Martie 2021 11:31
  136.255.148.***
  AS VREA SA CRED ASTA DAR INTR-UN ORAS IN CARRE ESTE O ASA MIZERIE IAR PRIMARUL NU STIE CE ESTE AIA MATURAT CUM SA AVEM LOC IN ACEST CLASAMENT???/ MAI VERIFICATI VA ROG
  4
  16
  Raportează
 • postat de sc
  Marți, 30 Martie 2021 09:54
  5.2.209.***
  Trebuie luate urgent masuri impotriva poluarii pe care combinatul o face aproape in fiecare noapte cand lasa gaze foarte urat mirositoare poluante in atmosfera. Cei de la mediu se fac ca nu stiu nimic.
  3
  16
  Raportează
 • postat de Anda
  Marți, 30 Martie 2021 09:54
  5.13.169.***
  Si cu toate acestea avem nota 4.7 din 10. Nu pare ca e cazul sa ne laudam :(
  2
  17
  Raportează
 • postat de dragos
  Marți, 30 Martie 2021 09:05
  5.2.209.***
  este un top mincinos. atat.
  5
  24
  Raportează
 • postat de Ciupitu Vasile
  Marți, 30 Martie 2021 08:25
  213.233.88.***
  Veniti sa masurati noxele aruncate in aer la Fabrica de Ulei din Ana Ipatescu, in week-end si/sau noaptea.Veniti cu specialisti adevarati, nu Garda de Mediu din Galati, (...), de parca ei si copiii lor nu ar trai in Galati.
  1
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.