Galaţiul plăteşte ambiţia lui Stan şi orgoliul lui Pucheanu. Banii pentru tunel, în bugetul pe 2021

Galaţiul plăteşte ambiţia lui Stan şi orgoliul lui Pucheanu. Banii pentru tunel, în bugetul pe 2021
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

"Tuneluri rutiere subtraversare Dunăre Galaţi-Brătianu - 2.700.000 de lei", este prevederea din capitolul "Transporturi" - cheltuieli de proiectare, din bugetul Galaţiului pentru 2021. Este vorba despre lista "Dotări şi plăţi proiecte pe anul 2021 - Buget local", document ajuns la comisiile Consiliului Local. Banii, însă, sunt insuficienţi pentru cât are actuala administraţie locală de plătit pentru documentaţiile contractate de fosta conducere a oraşului.

După cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", în decembrie 2020, Primăria municipiului Galaţi a pierdut definitiv procesul intentat de consorţiul care a realizat prima etapă a documentaţiei tunelului pe sub Dunăre. După ce, în primă instanţă, magistraţii Tribunalului Galaţi dăduseră câştig de cauză asocierii conduse de Louis Berger SAS, judecătorii Curţii de Apel au respins recursul formulat de municipalitate.

Reamintim că, în mandatul fostului primar Marius Stan, asocierea Louis Berger SAS, The Louis Berger Group Inc, Ernst & Young SRL, Ernst & Young Societe Anonyme for the Provision of Advisory Services şi SC Ţuca Zbârcea & Asociaţii a încheiat, în urma unei licitaţii, un contract cu Primăria Galaţi. Consorţiul trebuia să furnizeze Primăriei soluţia optimă pentru realizarea a două tuneluri, fiecare cu două benzi pe sens, care să facă legătura între municipiul Galaţi şi malul drept al Dunării, cu legătură rutieră la DN 22E. Valoarea contractului era de 11.697.210 lei fără TVA, plata urmând a se face etapizat. Şi pentru că Primăria condusă de Ionuţ Pucheanu a refuzat să achite suma cerută de consorţiu, pentru o primă etapă realizată, în cadrul căreia fuseseră făcute foraje pe malul tulcean al Dunării, a fost dată în judecată, şi acum este bună de plată.

Din banii noştri

Deocamdată, prevederea bugetară pe care am găsit-o într-una dintre anexe cuprinde suma de 2.700.000 de lei, "cheltuieli de proiectare". Numai că, potrivit deciziilor judecătorilor, sumele sunt mult mai consistente: 2.655.266,67 de lei conform unor facturi fiscale, plus penalităţi de 0,05 la sută/zi de întârziere aferente acestui debit, începând cu data de 25 aprilie 2017 inclusiv şi până la plata efectivă a datoriei, 48.273,82 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, 3.880 de lei către expertul Ciobotarenco Ştefan, reprezentând diferenţă onorariu expertiză, şi 1.610 euro la cursul BNR de la data plăţii către specialistul Ţugui Alexandru, reprezentând diferenţă onorariu expertiză. Adică peste 4.000.000 de lei.

Nu-i exclus ca restul sumei să fie cuprinsă în bugetul anului 2021 la capitolul cheltuieli de judecată.

Citit 9229 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Aprilie 2021 15:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.