Cine (nu-i) sprijină pe investitori?

Cine (nu-i) sprijină pe investitori?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul riscă să piardă un lanţ de şapte magazine şi un hipermarket Carrefour. De ce? Pentru că aleşii locali care susţin că n-au somn de grija investitorilor reuşesc să le pună beţe în roate cu voturile lor.

Trei proiecte de hotărâre aflate marţi pe ordinea de zi a Consiliului Local aveau ca finalitate construirea unui supermarket Carrefour pe Aleea Comerţului, în Piaţa din Micro 19, în unitatea 208 Alcom. Ce credeţi că s-a întâmplat cu ele? Unul a trecut, unul a picat la vot, unul a fost retras.

Partea şi mai tristă este că termenul contractual expiră azi şi Galaţiul şi-ar putea lua adio de la o investiţie care înseamnă comerţ civilizat, preţuri decente, locuri de muncă şi sume importante atrase sub formă de taxe şi impozite la bugetul local.

Lanţul slăbiciunilor

Din setul celor trei proiecte, singurul votat vizează diminuarea suprafeţei de teren aferente Pieţei Agroalimentare din Micro 19, cu 132 mp, în vederea extinderii spaţiului comercial deţinut de SC Alcom SA.

A picat la vot proiectul privind trecerea unor terenuri din proprietatea publică în cea privată a municipiului, printre care şi 343 de metri pătraţi, pe Aleea Comerţului.

Acest proiect stătea la baza celui de-al treilea act care viza construirea viitorului Carrefour, însă doar nouă aleşi locali au votat în favoarea lui: şapte consilieri PSD - Daniel Apetrăchioaie, Hristache Bogatu, Nicuşor Ciumacenco, Zanfir Ilie, Stelian Lupu, Lucian Podlaţi şi Nicolae Rainea, şi doi aleşi PDL - Mihai Alin şi Gheorghe Radu.

Grupurile PC şi PNL nu au fost de acord. Voturile insuficiente (ar fi fost nevoie de 16) au făcut ca proiectul să pice. Cel din urmă proiect a însemnat încă un cui bătut în talpa unei investiţii de marcă.

Este vorba despre concesionarea pe 25 de ani a terenului cu suprafaţa de 475 mp, situat în Micro 19, pe Aleea Comerţului, Complex Comercial - Unitatea 208 Alcom, în vederea amenajării unui spaţiu comercial. Aici urma să fie construit supermarketul Carrefour.

Redevenţa era stabilită la 4,19 euro/mp/an, fără TVA, la cursul oficial comunicat de BNR la data semnării contractului de concesiune. Proiectul nici nu a mai fost dezbătut, fiind retras de către primarul Dumitru Nicolae, pentru că nu avea avizul de specialitate semnat de consilierii locali.

Chiar şi dacă ar fi avut acest aviz, tot nu putea fi supus aprobării, pentru că la baza lui stătea acel transfer de proprietate, care n-a fost aprobat. În contrapartidă, concesionarea pe 25 de ani a suprafeţei de 531 mp, situată în b-dul Milcov colţ cu Drumul Viilor, către SC Lidl România SCS, cu o redevenţă  este de 2,78 euro/mp/an, fără TVA, a fost aprobată.

Consecinţe

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco, care a realizat documentaţia proiectelor,  ne-a explicat care este consecinţa blocării în C.L. a  celor trei proiecte vizând Carrefour.

„Acest magazin făcea parte dintr-un lanţ de şapte magazine pe care Carrefour intenţiona să le deschidă în Galaţi, şase pe lângă cel care există deja la Potcoava. Al optulea urma să fie un hypermarket după modelul celui de la Brăila.

Din informaţiile pe care le am, probabil contractul va fi reziliat, iar Galaţiul va fi văduvit de această investiţie. De ce prin intermediul Alcom? Cele mai multe dintre companiile care deschid astfel de magazine în Galaţi evită să obţină autorizaţie de construcţie pe numele lor.

Nu ştiu şi nu înţeleg cum un partid ca PNL, care susţine că sprijină mediul de afaceri, pune beţe în roate unor investiţii. Pur şi simplu, cred că este rea intenţie. Să blochezi un astfel de proiect numai pentru că Ciumacenco s-a ocupat să facă materialele pentru Consiliul Local, chiar nu cred că este corect pentru oraşul nostru!

Dacă ar exista voinţă politică, s-ar putea face o şedinţă de îndată şi s-ar putea reglementa povestea, iar a doua zi noi am putea emite autorizaţia, pentru că actele sunt pregătite. Unii dintre noi dau dovadă de o superficialitate ieşită din comun, cred că totul se bazează pe blaturi şi aranjamente”, a spus Nicuşor Ciumacenco.

Citit 2423 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.