PC propune soluţii de criză

PC propune soluţii de criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Guvernul ia măsuri „fără cap”, spune deputatul Bogdan Ciucă *

„Partidul Conservator nu vrea să fie părtaş la sărăcirea mai profundă a românilor! Şi nu vrem să fie doar declaraţia unui partid de opoziţie: noi am venit şi cu un proiect, un plan de măsuri. Etapizat – un plan pe mediu scurt, mediu şi lung”, a declarat deputatul PC Bogdan Ciucă.

Preşedintele conservatorilor, Daniel Constantin, a depus planul în mâinile preşedintelui Băsescu, pentru că PC n-a vrut să se prezinte la discuţii pe marginea unor măsuri luate deja de Guvern.

Una dintre măsurile imediate propuse de conservatori este sistarea achiziţiilor de bunuri şi mijloace fixe în administraţia centrală şi locală pentru tot restul anului.

„Presa a arătat că un pix care costă un leu în librărie este cumpărat de stat cu 1.000 de lei. Şi atunci ne întrebăm unde sunt banii”, a explicat Ciucă această măsură.

Iată şi alte câteva propuneri: sistarea investiţiilor care nu creează locuri de muncă şi nu aduc bani la buget (case, sedii de instituţii, automobile etc.), statul să nu mai aloce bani pentru salarii sau cheltuieli administrative companiilor de stat, ci să le restructureze şi să le privatizeze pe cele neprofitabile, eliminarea impozitului unic etc.

Dintre măsurile pe termen scurt, mediu şi lung, cităm câteva: restructurarea ministerelor şi agenţiilor de stat: reducerea numărului secretarilor de stat şi consilierilor.

De exemplu, agenţia de restructurarea industriei ar trebui desfiinţată, industria fiind în atribuţiile Ministerului Economiei.

PC mai propune:

-    reducerea, în funcţie de competenţe, a personalului din ministere, agenţii etc.;

-    înăsprirea pedepselor pentru evaziune fiscală concomitent cu atragerea răspunderii funcţionarilor incorecţi sau discreţionari;

-    cei care înfiinţează firme noi şi angajează şomeri să nu plătească nici ei, nici angajaţii, impozit pe profit în primul an şi numai 50 la sută în al doilea an; în schimb, statul scapă de plata ajutoarelor de şomaj;

-    plata TVA la 30 de zile de la încasare, cu condiţia ca agenţii economici să nu deducă lunar decât facturile achitate, eliminându-se astfel arieratele;

-    garanţii de stat pentru IMM-urile care depun proiecte de atragere a fondurilor structurale;

-    preluarea în arendă, de către stat, a terenurilor care nu pot fi lucrate de proprietari, care vor primi în schimb o parte din producţie etc.   

„De câteva zile stau de vorbă cu asociaţiile de pensionari, cu pensionarii, cu oamenii care mă opresc pe stradă – nici nu ştiu ce să le mai spun, pentru că măsurile care s-au luat nu numai că sunt dure, cum este de aşteptat la vremuri de criză, dar nu sunt luate cu cap, diferenţiat, încât să stârnească încredere şi nu revoltă”, a declarat Bogdan Ciucă

Citit 455 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.