Primăria vrea să promoveze Cimitirul "Eternitatea" în Europa. Proiect în Consiliul Local

Primăria vrea să promoveze Cimitirul "Eternitatea" în Europa. Proiect în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Morbid sau nu, Primăria Galați ar vrea să promoveze Cimitirul "Eternitatea" în mass-media din toată Europa și să-l includă pe Traseul European al Cimitirelor. Pentru asta, la comisiile Consiliului Local a ajuns un proiect de hotărâre privind aderarea Municipiului Galați la Asociația cimitirelor semnificative din Europa [Association of Significant Cemeteries in Europe], dar și la Ruta Culturală a Cimitirelor Europene (European Cemeteries Route).

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre se arată că în Cimitirul "Eternitatea" "și-au găsit odihna veșnică foste personalități de toate naționalitățile, nu doar români, și de religiile ortodoxă (majoritară), catolică, franciscană și altele". Obiectivele importante sunt: "Monumentul Eroilor", "Biserica Adormirea Maicii Domnului", "Cimitirul Rusesc", "Cimitirul German" și mausoleele (cel mai vechi fiind construit în 1877).
"Aderarea Municipiului Galați la organizația non-profit "Asociația cimitirelor semnificative din Europa", constituită prin asocierea a nouă oraşe: Bergen, Bologna, Copenhaga, Geneva, Köln, Ljubljana, Stockholm, Torino şi Barcelona, are ca obiectiv promovarea Cimitirului "Eternitatea" ca parte fundamentală a patrimoniului umanităţii, precum şi sensibilizarea europenilor cu privire la importanța cimitirelor din punct de vedere identitar, cultural, artistic şi religios, oferind consultanţă şi idei de proiecte ce ar putea fi derulate cu finanţare europeană pentru restaurarea şi întreţinerea cimitirelor, pentru cercetare, aplicarea de noi tehnologii sau promovarea cimitirelor ca parte a moştenirii culturale", susține Primăria, în documentația proiectului.
Avantajele aderării sunt, în viziunea administrației locale: promovarea cimitirului în mass-media din toată Europa, permisiunea de a deveni membru al Traseului European al Cimitirelor, posibilitatea de a participa la proiecte, participarea la conferințe și seminarii, dar și șansa de a participa la diferite proiecte finanțate de Comisia Europeană, împreună cu alți membri ai rețelei.
"Inițiativa aderării se concentrează pe importanța susținerii culturii și turismului ca motor al dezvoltării sociale și economice durabile", punctează Primăria.
Aderarea presupune și plata, de la bugetul local, a cotizației de 700 de euro în anul aderării și a cotizației anuale de 500 de euro începând cu al doilea an de la aderare, echivalentul în lei la data efectuării plății. În același proiect se propune și aderarea Municipiului Galați la Ruta Culturală a Cimitirelor Europene (European Cemeteries Route) și plata, de la bugetul local, a cotizației anuale de 150 de euro începând cu anul aderării, echivalentul în lei la data efectuării plății.
Rămâne doar ca aleșii locali să fie de acord.

Citit 4200 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iulie 2021 01:06

11 comentarii

 • postat de Gore
  Vineri, 16 Iulie 2021 18:21
  91.125.221.***
  Lasă bre primaru sa facă treaba, acu cât e obișnuit cu betonatu. In primul rând sa izoleze termic și fonic gardu cimitirului ca rade uniunea de noi ca nu avem grija de morți. Sa betoneze mormintele ca sunt burueni peste tot și pici in groapa dacă nu ești atent și mai vii și de la vreo pomana cu beutura mai multă. Sa tragă încălzire la cavouri și lumina in morminte ca îngheață lumea de frig si întuneric in secolu de incalzire globală. Și ca sa facem economie i-o zic ca nu ar fi rău sa punem cruci eoliene ca si așa stau morții cu crucea la cap de pomana măcar sa producă si ei ceva. Și sa vezi după aia cum vin bărcile de croaziera cu americani si chinezi ca sa vadă si ei țintirimul lu Unesco
  2
  3
  Raportează
 • postat de Consilier local
  Joi, 15 Iulie 2021 17:24
  5.14.152.***
  Cimitirul Eternitatea..poate concura la concursul..,,Cel mai periculos gard, împrejmuitor.." sigur va lua un premiu..
  1
  12
  Raportează
 • Joi, 15 Iulie 2021 17:24
  92.80.188.***
  Aha, deci urmeaza o substantiala marire de taxe. Dar de deteriorarea/ furturile diverselor obiecte( suport de lumanari, suport de flori, etc) apartinand lucrarilor facute de cei ce platesc taxe, cine raspunde? Daca iti platesc taxa inseamna ca obiectul pe care ti-l incredintez ma astept sa fie in siguranta. De ce nu este? Pentru ca nu te-a ars nimeni inca cu o despagubire sanatoasa!!! Bun lucru ar fi infiintarea unei Asociatii a concesionarilor.
  1
  19
  Raportează
 • postat de Viitor chirias
  Joi, 15 Iulie 2021 16:12
  81.12.150.***
  Sa vezi, d acum, delegatii pentru schimb de ...experienta: "Bergen, Bologna, Copenhaga, Geneva, Köln, Ljubljana, Stockholm, Torino şi Barcelona". 9 in total.
  Bai, nu sunteti intregi la cap !
  3
  21
  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL
  Joi, 15 Iulie 2021 13:05
  81.12.149.***
  Mai bine s-ar înfiinţa "Asociaţia aparţinătorilor sau proprietarilor de morminte din cimitirele gălăţene" şi ar da în judecată SC Gospodărire Comunală Galaţi pentru proasta gestionare a cimitirelor şi pentru degradarea sau distrugerea mormintelor!
  Se găseşte vreun avocat cinstit şi o mână de oameni să facă acest lucru?
  1
  27
  Raportează
 • postat de Nicu
  Joi, 15 Iulie 2021 12:27
  82.79.132.***
  In cimitirele din subordinea autoritatilor locale, la mormintele afectate de precipitatii cand se intervine si se reface terenul ca la momentul inchirierii ? Ca doar "locatarii" sunt chiriasi nu proprietari, lucrarile de executie a gropii si astupare au fost executate tot de personalul din subordinea autoritatilor. Ca doar nu "locatarii" sunt vinovati de neplacerile cauzate de lucrarile defectuase executate de oamenii autoritatilor locale. Nu din vina “locatarului” s-a surpat pamantul. Singura vina a lui este ca a murit ici macar ca se afla acolo.
  Sau autoritatile locale in frunte cu primarul Pucheanu si Gospodaria Urbana condusa de Dragos Magearu au mirosit ca este ocazia sa mai incaseze niste bani.
  1
  22
  Raportează
 • postat de Nicu
  Joi, 15 Iulie 2021 12:26
  82.79.132.***
  Cred ca este o GLUMA DE MARE PROST GUST sau o mare bataie de joc fata de consumatori. Adica pe 25 mai 2021 ANRSC aproba planului anual de evoluție a tarifelor de la 1 iulie 2021 si informarea clientilor este facuta pe data de 15 iulie 2021. Despre ce vorbim ?
  Ce cheltuieli ascunse (studii de cercetare) implica acest proiect ? Ca doar nu trebuie o simpla cerere, achitata taxa de inscriere si ulterior taxele anuale. NU vin o multime din urmasii defunctilor in vizita dar mite turisti. Ce castiga Galatiul dintr-un eventual turism ? Uitativa la turismul de la fostele lagare de exterminare naziste. Hai sa fim seriosi. Asta miroase a sifonare si CINEVA trebuie sa INCASEZE niste bani si NU PUTINI ca si la multe asa zise proiecte:
  - artera de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri celebrul drum prin curtea Poliţiei de Frontieră;
  - parcul de aventura si recreere de la fosta Uzina de Apa 1;
  - proiectul promis 2020 in parteneriat cu CJ Galati de reabilitare a falezei Dunarii;
  - proiectele de amenajare a parcarilor din Micro 20 zona bloc J5, Micro 19 strada Laminoristilor si multe alte parcari mai mici;
  - demolarea garajelor foarte multe transformate in depozite de vechituri.
  4
  18
  Raportează
 • Joi, 15 Iulie 2021 10:54
  5.13.169.***
  primaria mai bine ar face o alee in cimitir ca.ti rupi gatul s.ajungi la mormant

  iar pe.o hartie, pe care.o elibereaza la cimitir, semneaza 7 directori

  cu banii nostri, pe care.i incaseaza, anual, ce fac?? freaca menta in confort si.n trai îmbelșugat

  moartea a devenit o afacere si.o sursa de venit pt nerusinati
  1
  21
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 15 Iulie 2021 09:17
  5.2.205.***
  Promovati si taxele pe care le avem in Galati, cele mai mari din tara de altfel.
  1
  18
  Raportează
 • postat de FANI
  Joi, 15 Iulie 2021 08:29
  86.124.202.***
  DAR GARDUL IMPREJMUITOR CIND VA FI INLOCUIT ???Bine ca faceti gard in jurul primariei!!!!!Primarul a promis gard in jurul cimitirului!!!!
  1
  16
  Raportează
 • postat de Ulisse
  Joi, 15 Iulie 2021 00:39
  89.39.81.***
  Mai bine ar face curatenie in cimitir , te mananca serpii , ce balarii sunt pe alei si in jurul mormintelor. Se scuza ca nu au personal si utilaje, dar vin din afara cimitirului cu motocoase si contra cost se rezolva problemele. Oare directorul Magearu Dragos si Ciuperca Iulian , ce parere au ?????????????????? Acelasi lucru este valabil si la cimitirul Sf. Lazar !!!!
  3
  62
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.