Veniturile şefilor de societăţi edilitare (3)

Veniturile şefilor de societăţi edilitare (3)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, directorul Serviciului Public Ecosal, Ion Ionescu *

Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Administraţia Zonei Libere Galaţi, Apaterm, Apă-Canal, Ecosal, Administraţia Domeniului Public, Transurb.

Sunt regiile şi societăţile controlate de Consiliul Local. Deţin monopolul în sectorul lor de activitate, dar serviciile pe care le oferă gălăţenilor sunt departe de a fi ireproşabile.

Multe dintre ele primesc bani grei de la bugetul oraşului, dar puţine reuşesc să facă profit.

Cu toate acestea, directorii acestor societăţi şi regii ridică bani buni.

Recesiunea le-a plafonat lefurile, dar cei mai isteţi dintre ei au rezolvat problema: s-au angajat unii la alţii, pentru a-şi completa veniturile.

„Viaţa liberă” vă prezintă, în serial, câţi bani încasează directorii societăţilor edilitare.

Pentru a ne feri de clasificări, ordinea apariţiei va fi alfabetică. Astăzi aflaţi veniturile lui Ion Ionescu, directorul general al Serviciului Public Ecosal.

Serviciul Public Ecosal a fost înfiinţat în 2008, în acelaşi an în care a fost radiată societatea comercială Ecosal Prest SA.

Ca şi defuncta Ecosal Prest, Serviciul Public Ecosal este controlat tot de Consiliul Local, activitatea sa principală este tot salubrizarea oraşului, iar director este tot social-democratul Ion Ionescu.

Diferenţa – una majoră – este că, nemaifiind societate comercială ci serviciu public, Ecosal poate primi acum comenzi de lucrări de la Primărie prin încredinţare directă, fără să mai fie obligată să participe la licitaţie alături de alte firme şi să rişte să rateze contractele.

Şi, într-adevăr, nu ratează nimic. De mai bine de un an, Serviciul Public Ecosal este răsfăţatul Primăriei, care îi atribuie tot felul de lucrări, pe lângă cele de menţinere a curăţeniei în oraş: plombarea străzilor, amenajarea locurilor de parcare şi a sensurilor giratorii, întreţinerea semafoarelor, montarea indicatoarelor rutiere şi realizarea marcajelor rutiere.

Aceste servicii, plătite de Primărie, au căzut  în curtea Serviciului Public Ecosal după ce acesta a preluat personalul şi atribuţiile unei alte societăţi controlate de municipalitate, Construcţii şi Reparaţii SA, desfiinţată în 2008, şi activităţile Serviciului de Reparaţii Străzi, subordonat Direcţiei Tehnice a Primăriei.

De curând, Ecosal a început să se ocupe şi de dezinsecţia oraşului şi de întreţinerea spaţiilor verzi şi a fântânilor arteziene, operaţiuni care fac obiectul de activitate al Administraţiei Domeniului Public, societate controlată tot de Consiliul Local, dar condusă de un conservator.

Directorul Serviciului Public Ecosal, Ion Ionescu, spune, însă, că toate aceste extra-activităţi nu îi aduc foarte mulţi bani în plus.

„Lucrăm de trei ori mai mult şi banii îi câştigăm la nivelul anului 2008”, s-a plâns Ionescu.

Oficialul a recunoscut, totuşi, că Serviciul Public Ecosal a încheiat anul 2009 pe plus.

„N-am ieşit în pierdere. A fost un rezultat pozitiv”, a spus Ion Ionescu, fără a dezvălui volumul profitului realizat anul trecut.

Servicii de calitate?

Policalificat şi multilateral dezvoltat, Serviciul Public Ecosal a fost îndelung criticat, în iarnă şi în primăvară, pentru calitatea serviciilor pe care le prestează.

În decembrie 2009, de exemplu, când la Galaţi a nins abundent, locuitorii s-au plâns că Ecosal nu a strâns gunoiul cu săptămânile, până când containerele s-au transformat în munţi de deşeuri.

Ionescu spune, însă, că angajaţii lui nu au stat cu mâinile în sân.

„Când a nins, am intervenit non-stop cu toate cele 18 utilaje de deszăpezire. În primele zile de ninsoare, am luat gunoiul”.

„Dar după acea a fost zăpada atât de mare, încât n-am mai putut interveni”.

„După ce ninsoarea s-a oprit, ne-am chinuit să deszăpezim toate căile şi abia apoi să ajungem la punctele de gunoi”.

„Şi atunci am avut probleme, din cauza maşinilor parcate, care blocau accesul vehiculelor de colectare a gunoiului”, a explicat Ion Ionescu.

Directorul Serviciului Public Ecosal respinge şi acuzaţiile conform cărora unitatea ar fi făcut treabă de mântuială în campania de plombare a străzilor, din primăvară, spunând că materia primă a fost proastă.

„Am avut locuri, la Vox Center de exemplu, unde am pus mixtură asfaltică la rece şi a şaptea oară”.

„Nu mi se pare normal aşa ceva. Apoi, când ne-am apucat să frezăm gropile din oraş a mai dat o ninsoare”.

„Noi am vrut să ţâşnim, să ieşim cât mai repede din situaţia asta, dar nu am putut, cu ninsoarea”, a afirmat Ionescu.

Şeful Ecosal are dublul salariului primarului

Menţionăm că sumele prezentate mai jos reprezintă venituri brute, din care s-au reţinut impozite şi contribuţii la bugetele asigurărilor sociale, totalizând aproape 30 la sută din venit.

Sursele noastre spun că până în aprilie 2008, Ion Ionescu a avut un salariu lunar de 7.800 de lei, după care şi l-a dublat.

Mai întâi, până la 14.300 de lei. După cinci luni, în octombrie 2008, leafa lui a crescut la 15.100 de lei şi aici a rămas.

Deocamdată. Ar însemna că salariul brut al şefului Ecosal este de pestec două ori mai  mare decât cel al primarului municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, care are 6.200 de lei pe lună.

Ion Ionescu contrazice, însă, aceste cifre. „Salariul meu a fost 7.200 de lei dintotdeauna”, a declarat ieri directorul Serviciului Public Ecosal.

Recunoaşte, în schimb, primele pe care şi le-a acordat căci, până să-şi dubleze simbria, Ion Ionescu a încasat periodic sume care reprezentau dublul sau triplul salariului său lunar.

„Ecosal era atunci societate comercială. Ca  societate comercială, aveam dreptul să le dau prime  oamenilor”.

“Şi am dat destule prime. Posibil să fi fost prime”, a spus Ion Ionescu.

Cea mai mare primă a ridicat-o în februarie 2008, când a luat leafa înzecită. La propriu.

77.000 de lei, adică 50 de salarii medii brute în România, la vremea respectivă.

„Ca  director de societate comercială care ţine de consiliile locale, dacă aveai un management bun – în sensul că făceai beneficii, în sensul că munceai cum trebuie – atunci, prin contract, puteai să iei o primă care consta între 1 şi 12 salarii. Asta este suma pe care am luat-o atunci”, a admis Ion Ionescu.

Angajaţii Ecosal iau de 12 ori mai puţin

Acum, Serviciul Public Ecosal are 380 de angajaţi. Muncitorii necalificaţi încasează salariul minim pe economie, la care se adaugă tichetele de masă.

Salariul mediu brut din unitate este de 1.200 lei, de 12 ori mai mic decât cel al directorului general Ion Ionescu.

Citit 1828 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.