UPDATE Sindicaliștii din Transurb au protestat în fața Prefecturii
Foto: Marian Calestru

UPDATE Sindicaliștii din Transurb au protestat în fața Prefecturii
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

UPDATE. Aproximativ 100 de sindicaliști din cadrul societății locale de transport în comun Transurb – șoferi, în marea lor majoritate, dar și alți angajați – au protestat joi, 16 septembrie 2021, timp de o oră, în fața Prefecturii Galați.

Conform liderului Sindicatului Șoferilor Liberi din Transurb, George Preda, una dintre principalele nemulțumiri este legată de faptul că nici până acum conducerea societății nu a acordat majorarea salarială prevăzută în contractele de muncă pentru acoperirea ratei inflației, care ar fi trebuit acordată începând din ianuarie. O altă nemulțumire majoră vizează „subfinanțarea” din partea autorităților locale.

„Pe data de 14 ianuarie, Institutul Național de Statistică a comunicat rata inflației pe anul anterior. Am zis că situația societății este cum este, ne bucurăm că vin mașini noi, să nu fim chiar atât de drastici. Nu s-a făcut nicio majorare salarială, am fost duși cu vorba, am avut numai promisiuni. Era vorba de o creștere lunară de 140 de lei la salariul tarifar. Am zis că, pentru o sumă de 140 de lei, să nu băgăm noi, salariații, societatea în colaps, că sunt locurile noastre de muncă. Dar deja s-a mers prea departe cu această subfinanțare. Dacă eu îți arăt în contabilitatea mea că dau 8,20 lei pe kilometru – atât mă costă ca să duc o mașină cu sau fără călători, că și aici e o discuție foarte importantă, iar tu vii și îmi spui că nu poți să dai decât 7,10 lei, că așa a constatat cineva acum doi ani, să mă ierte Dumnezeu...”, a spus George Preda.

Alte lucruri care-i nemulțumesc pe sindicaliștii Transurb țin de managementul societății și de neregulile constatate, care au adus compania într-o situație economico-financiară dezastruoasă, existând premise reale ca în decembrie să nu mai fie bani de salarii.

„Avem cam 70-80 de mașini noi sau aproape noi, însă mai avem și în jur de 50 de mașini care nu au aceeași siguranță ca una de doi ani de zile. Dacă nu sunt bani pentru piese, dacă nu se finanțează corect societatea, cum credeți că se pot asigura piesele pentru acele autobuze?”, a afirmat și Gigi Arghir, vicepreședinte de sindicat.

”Mașini insuficiente, mașini noi care au cedat din prima zi. Jumătate din mașinile noi sunt zilnic în atelierele de reparații, este inadmisibil așa ceva. La ședința Consiliului de Administrație de luna trecută, dl director ne-a spus, citez: <Domnilor sindicaliști, conform bugetului, în luna decembrie nu vom avea bani de salarii. Și dacă e nevoie, începând cu mine, vom sta acasă>. Am spus, dle director, poate că dvs. vă permiteți să stați acasă, poate că, dacă asta e situația, vor sta și șoferii, dar ce vină are orașul?”, au continuat sindicaliștii.

Conform liderului George Preda, salariul tarifar minim în Transurb este de 2.600-2.700 de lei, la care se adaugă sporurile și orele lucrate, „pentru că la noi programul începe la 4,30 și se termină la 23,30, nu este program de 8 ore. Net, salariul minim ajunge la 3.000 de lei, au luat și 3.500 de lei, dacă s-au făcut ore suplimentare. Dacă legea prevede maximum 32 de ore suplimentare lunar, au fost luni în care șoferi de-ai noștri au făcut 60, 70, 80 de ore care au fost rostogolite și plătite după un interval extraordinar de mare. Noi am încercat să atragem atenția asupra a ceea ce se întâmplă. E anormal să ai și mașini noi, să investești în cale de rulare, să aduci tramvaie de un milion și ceva de euro, iar societatea să sufere la acest capitol și să nu avem dotare”.

Protestul de la Galați al Sindicatului Șoferilor Liberi din Transurb a fost susținut joi, prin greve japoneze sau acțiuni de solidarizare, și de șoferi din Suceava (foto 6, galerie), Brașov, Constanța (foto 7, galerie), Ploiești (foto 8, galerie), Craiova, Vaslui, Slatina, Arad, Tg. Jiu, organizate de Federația Transportatorilor și Serviciilor Publice din România, care include și Sindicatul Angajaților din Transurb – minoritar, a doua organizație sindicală ca mărime din cadrul companiei gălățene.

Foto 1-5, galerie, Marian Calestru. Foto 6-8, primite online


Ora 14,00. Zeci de șoferi Transurb au protestat în fața Prefecturii * Aproximativ 100 de sindicaliști din cadrul societății locale de transport în comun Transurb – șoferi, în marea lor majoritate, dar și alți angajați – au protestat astăzi, timp de oră, în fața Prefecturii Galați.

Una dintre principalele lor nemulțumiri este legată de faptul că nici până acum conducerea Transurb nu a acordat majorarea salarială prevăzută în contractele de muncă pentru acoperirea ratei inflației. Este vorba de 140 de lei în plus la salariul tarifar, sumă care ar fi trebuit acordată începând din ianuarie și pentru care au fost amânați până acum de mai multe ori.

Sindicaliștii mai acuză subfinanțarea de către autoritățile locale a activității de transport public, în condițiile în care costul pe kilometru este de 8,20 lei, iar suma primită este de 7,10 lei pe kilometru, stabilită acum doi ani, când combustibilul avea cu totul alt preț și când altele erau condițiile din piață.

Alte lucruri care-i nemulțumesc pe sindicaliștii Transurb țin de managementul societății și de neregulile constatate, care au adus Transurb într-o situație economico-financiară dezastruoasă, existând premise reale ca în decembrie să nu mai fie bani de salarii.

Protestul de la Galați al Sindicatului Șoferilor Liberi din Transurb a fost susținut astăzi, prin greve japoneze sau acțiuni de solidarizare, și de șoferi din Suceava, Brașov, Ploiești, Constanța etc., organizate de Federația Transportatorilor și Serviciilor Publice din România, care include și Sindicatul Angajaților din Transurb – minoritar, al doilea ca mărime din cadrul Transurb.

Vom reveni.

Citit 5223 ori Ultima modificare Luni, 20 Septembrie 2021 01:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.