EXCLUSIV. Salariile din decembrie de la Transurb, deocamdată în aer. Compania, „încorsetată” de Legea bugetului de stat

EXCLUSIV. Salariile din decembrie de la Transurb, deocamdată în aer. Compania, „încorsetată” de Legea bugetului de stat
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În urma protestului sindicaliştilor Transurb, am avut o discuţie cu directorul companiei, Dorian Dumitru, pentru a lămuri unele aspecte reclamate de angajaţi.

- Domnule director, Transurb are pierderi pe primele luni ale acestui an?

- Da, bilanțul la șase luni a înregistrat o pierdere de aproximativ 3,4 milioane lei, diferența dintre venituri și cheltuieli.

- Este destul de curios acest lucru, în condițiile în care Transurb are monopol pe piața transportului local. Cum s-a ajuns la situația asta?

- Dacă ne luăm după reprezentanții sindicatului, pierderea a fost cauzată de faptul că prețul pe kilometru nu este cel real. Dar trebuie să avem în vedere că de la 1 martie 2020 au început lucrările în infrastructura rutieră și de cale de rulare pentru tramvaie (Siderurgiștilor etc.), Secția de transport electric și-a încetat activitatea, personalul a fost adus, în urma unor negocieri cu sindicatele, la Secția de transport auto, li s-au menținut aceleași drepturi salariale, deși au prestat munci diferite. De exemplu, dacă un electromecanic a putut fi dat la service-ul de reparații și întreținere al autobuzelor, o parte din vatmani au fost trecuți conducători pe autobuz, alții au fost folosiți la control, alții la spălătorie. Ei au rămas cu salarii mari, ceilalți care prestau munca aveau salarii pentru locul respectiv de muncă. Au fost mai mulți factori care au dus la înregistrarea acestor pierderi, lună de lună.

Am avut o singură lună, mai, când am reușit, prin măsurile pe care am încercat să le iau de la preluarea mandatului, din 19 martie 2021, să reduc această diferență. Persoanelor care au ieșit la pensie nu li s-a mai prelungit contractul. Altora, care erau deja pensionari și aveau contracte pe perioadă determinată, nu le-am mai făcut prelungirea. Am căutat să reduc numărul de ore suplimentare.

În luna iunie, Primăria Galați a contractat un audit la societatea PricewaterhouseCoopers, să vadă care este prețul corect pentru cele trei moduri de transport: autobuze, troleibuze și tramvaie. Ei au analizat perioada mai 2017 – iulie 2020 și au prezentat raportul în 2020. Într-adevăr, în acel raport, prețul era de 7,10 lei/km. Din bilanțul la 31 decembrie 2020, a reieșit un preț de 8,10 lei/km. Am inițiat toată documentația, astfel încât, de la 1 septembrie, prin HCL, a fost aprobat prețul de 8,10 lei/km pentru autobuze. De la 1 septembrie suntem deja pe acest preț. Dar, la ora actuală, din cauza acestor lucrări, este foarte greu să stabilesc un preț corect.

Deocamdată este o anchetă în cercetare, am descoperit un consum exagerat de combustibil, când mașinile erau aici, pe platformă. I-am întrebat pe sindicaliști și atunci care este prețul real al transportului cu autobuzul în Galați, pentru că și sacul Primăriei Galați nu este fără fund.

- Despre ce cantitate este vorba?

- De la 1 ianuarie, este mai mult de 1.000 de litri față de consumul normal care s-ar fi făcut în traseu. Nu avem încă rezultatele finale.

- Spuneau sindicaliștii că le-ați zis că în decembrie nu vor mai fi bani de salarii.

- Da, le-am spus de când am venit. Ei au spus întotdeauna că nu-i interesează Legea bugetului. Fraților, eu sunt manager mandatat, iar în Ordonanța 26/2013 se spune clar că bugetele se fac cu respectarea prevederilor legale. În Legea 15/2021, la art. 48 pct.3, spune foarte clar: Operatorii economici în categoria cărora intră și Transurb, care au înregistrat pierderi sau plăți restante la data de 31 decembrie 2020, nu pot prevedea în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 creșterea cheltuielilor de natură salarială aferente reîntregirii acestora, determinate de acordarea unor creșteri salariale sau de personal în anul 2020. Tocmai aici este problema, pentru că în anul 2020, în luna decembrie, salariații Transurb au beneficiat de o creștere salarială substanțială, de circa 310 lei, după care, prin același act adițional, în ianuarie și februarie au fost alte creșteri salariale.

S-a spus că șoferii se luptă pentru acei 2,6 la sută pentru acoperirea inflației, acei 140 de lei brut. La 1 decembrie 2020, s-a modificat grila de salarii, iar salariile au crescut cu aproape 10 la sută. Deci creșterea din decembrie aduce implicații în tot anul 2021. Peste asta, din 1 ianuarie, au mai fost niște creșteri salariale numai pentru conducătorii de autobuz și vatmani, de 150 lei/persoană la salariul de încadrare. De la 1 februarie a mai fost o creștere de 70 de lei pentru toți salariații.

Pe lângă astea, s-a mai băgat un spor de fidelitate – 5% pentru cei care au peste 15 ani vechime în unitate, s-au dat vouchere de vacanță (1.450 lei), s-a dat spor de PC (9%). Singura creștere care nu s-a acordat au fost cei 2,63% rata inflației și le-am și spus de ce, pentru că fondul de salarii nu acoperă integral luna decembrie.

Și acum sunt în situația să văd cum pot acoperi integral salariile din decembrie.

Și totul e de la faptul că nu putem întregi fondul de salarii. Transurb nu a avut pierderi, ba chiar a avut profit pentru că a câștigat un proces și a trecut provizioanele pe venituri și a ieșit pe plus, scriptic. A fost un proces chiar cu Primăria, legat de niște penalități privind recuperarea amortismentelor, o sumă de aproape 10 milioane de lei.

Dar, având plăți restante la 31 decembrie, suntem încorsetați de Legea bugetului de stat. Mai în glumă, mai în serios, le-am spus să nu protesteze în fața Prefecturii, ci în fața Guvernului, cei care au dat această lege.

- Există soluție pentru decembrie?

- Mai avem posibilitatea să trimitem către Primărie și CL bugetul rectificat, putând întregi cu 860.000 de lei, dar tot ne mai trebuie vreo două milioane și ceva.

- Ce ar însemna pentru gălățeni faptul că nu ar fi bani la Transurb în decembrie?

- Pentru ei, nimic, transportul se va desfășura, fie pe diagramă normală, fie pe una redusă. Trebuie să găsim neapărat soluții.

- În final, ce salarii și câți angajați sunt la Transurb?

- La preluarea mandatului, erau 757 de salariați. Acum, suntem mai puțin de 720. Un conducător auto câștigă 4.400-4.700 de lei net. Într-adevăr, sunt și neturi de 3.000, de 2.800, dar pentru alte funcții. Eu nu am negat niciodată munca făcută de conducătorii auto, ce le-am cerut tuturor colegilor mei din Transurb a fost să punem umărul, să găsim soluții. Și am căutat să închid robinetul risipei.

Citit 4828 ori Ultima modificare Marți, 21 Septembrie 2021 00:40

12 comentarii

  • postat de costelzn
    Vineri, 24 Septembrie 2021 08:50
    5.13.203.***
    Unde mai pui ca sunt pensionari activi..au abonament gratis si se duc inca la munca..Noi cu salariul putin peste minim nu avem nici o gratuitate
    0
    1
    Raportează
  • postat de Calator
    Marți, 21 Septembrie 2021 08:13
    5.13.208.***
    ,,Cetatene,, - asta era necazul tau din cauza mopului si a galetii? Sa stii ca soferul si nu altcineva isi spala si isi matura masina ,dar daca nu e loc in alta parte , curatenie vrei in autobuz la fiecare capat, altul maninca seminte altul arunca mizerie pe jos, altul hartii , zeama de la sacose etc cine vrei sa faca curatenie?
    0
    4
    Raportează
  • postat de Cristi
    Luni, 20 Septembrie 2021 22:05
    89.39.81.***
    Pierderile nu sunt o consecinta a mangementului defectuos? Cum mai poti primi salariu de director atunci cand compania pe care o conduci inregistreaza pierderi desi asigura monopolul pe piata locala?
    1
    6
    Raportează
  • postat de cetatean
    Luni, 20 Septembrie 2021 14:44
    136.255.148.***
    la cum se circula cu autobuzele nici nu merita salarii. duminică, pe masina 102, chipurile de centru, pe postamentul din spatele primelor scaune , unde este la nivelul scaunului, si este un loc pentru bagaje, erau asezate, găleata de spălat pe jos cu două mopuri. SA OCUPE ACESTE LOCURI, PE PERIOA DE PANDEMIE , TOTI CEI DE LA TRANSURB. NOI VA PLATIM....
    3
    1
    Raportează
  • postat de Moustache
    Luni, 20 Septembrie 2021 14:29
    86.126.172.***
    ,,Obiectiv ... ratat"
    Sigur ,, bătrânul lup de mare",
    Din ceea ce a declarat,
    Voia Transurb în ,,ranfluare",
    Dar din păcate-a ... ,,eșuat"!
    1
    6
    Raportează
  • postat de lucian
    Luni, 20 Septembrie 2021 12:39
    92.223.167.***
    Mai oameni buni lasati nebunia dementiala cu abonamentele gratis. Se vede ca nu aveti copii care sa mearga la scoala sau parinti pensionari care nu ar avea alt mod de a circula in oras.
    Si vreau sa vad un pensionar cu masina si barci cu motor ca se urca in autobuzele astea obosite.
    Dar oare ganditi cand va ia dorul de rautate catre persoanele care necesita un ajutor??
    Oare nu sunt prea multi care freaca luleaua sau se fura ca pe vremea cand era totul al poporului? Sau multi care inca mai merg fara bilet?
    Singura solutie liberalizarea pietii si privatizarea Transurb. Sa vezi atunci cum incep sa mearga pe profit.
    2
    6
    Raportează
  • postat de ss
    Luni, 20 Septembrie 2021 11:05
    5.13.239.***
    are personal excedentar prin reducerea de activitati insa reduce numarul de ore suplimentare.....despre ce manageriat vorbim, e o institutie de stat obtuza, inchistata in trecut, inregimentata politic, etc
    2
    24
    Raportează
  • postat de Alexutz
    Luni, 20 Septembrie 2021 09:37
    5.2.205.***
    "La preluarea mandatului, erau 757 de salariați. Acum, suntem mai puțin de 720"......asta da economie......ba nene ce fac atatia oameni acolo ca zici ca e multinatioanla de acum?
    Eliminati pilele si amantele si o sa ramana doar soferii de autobuze, cei de la mentenanta si o mana de oameni la birouri pentru buna functionare.
    Dar nu se vrea....
    4
    31
    Raportează
  • postat de Sofer Transurb.
    Luni, 20 Septembrie 2021 08:47
    86.120.125.***
    Ca sa încasezi 4700 net trebuie sa lucrezi suplimentar și sa ai peste 20 de ani vechime ....Încă ceva ,dacă preturile la produsele alimentare și nealimentare nu ar fi crescut acum nu ar fi fost necesar o actualizare a salariilor .
    16
    14
    Raportează
  • postat de Dani
    Luni, 20 Septembrie 2021 06:21
    37.251.222.***
    Jumătate din angajați sunt pilele care taie frunze la câini și papa banii gălățenilor.
    4
    36
    Raportează
  • postat de Giani
    Luni, 20 Septembrie 2021 05:53
    5.13.208.***
    Intr-un articol al V.L se spunea ca la finele anului 2020 Transurb avea un plus de 5 mil lei lasat de fostul director,cat despre cresteri salariale de anul acesta care le-ati precizat ele trebuiau date de anul trecut dar au fost ,, rostogolite la vale ,, sa se ajunga pina anul acesta adica in doua-trei etape desi trebuiau de anul trecut din Martie , Si inca ceva Prefectura e reprezentantul Guvernului in teritoriu daca tot ati dat sugestia iar daca se doreste ,, un pic de profit ,, sa se revizuiasca tipurile abonamente , nu poti calatori la nesfarsit intr-o zi cu abonamentul , se spune in targ ca si unii cu pensii foarte mari au gratuitati desi au masini , barci cu motor , case , propietati inchiriate , terenuri agricole , cum putem sa-i numim pensionari saraci?. sint altii care calatoresc fara bilet sant cu miile inmultit cu 2 lei se vede ce diferenta de bani se da zilnic sau la sfarsit de an adunati.
    6
    18
    Raportează
  • postat de Solaris
    Luni, 20 Septembrie 2021 05:06
    95.76.32.***
    Toate problemele care le aveti sunt din cauza abonamentelor gratuite pe care le dati
    pensionarilor, elevilor, studentilor si tuturor trantorilor
    care nu stiu nici macar cum arata un loc de munca!
    Ca semn de protest eu ca simplu cetatean
    am inceput sa merg pe jos...Si chiar este foarte sanatos!
    17
    37
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.