Atlas a primit 94.000 de euro de la bugetul local

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firma gălăţeană i-a închiriat municipalităţii, pentru un an, trei autocisterne, două tractoare cu remorcă şi două automacarele * Tranzacţia s-a derulat între Atlas şi Administrarea Domeniului Public *

Atlas SA a făcut un pas uriaş în direcţia ieşirii din criză. Firma tocmai a încheiat trei contracte bănoase cu Serviciul Public Administrarea Domeniului Public, aflat în subordinea Primăriei municipiului Galaţi.

Pentru aproape 400.000 de lei, adică puţin peste 94.000 de euro, Atlas a închiriat ADP-ului, timp un an, 7 utilaje cu care să îngrijească spaţiile verzi: trei autocisterne, două tractoare cu remorcă şi două automacarale.

Cel mai valoros contract, de 214.200 de lei, a fost semnat pe 9 aprilie, se arată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). În schimbul acestei sume, Atlas i-a închiriat serviciului Primăriei trei autocisterne cu şofer, pentru udat spaţiile verzi.

Utilajele pot transporta între 6şi 8tone de apă şi pot fi folosite 4.200 de ore în perioada aprilie-decembrie 2010 şi încă 500 de ore în intervalul ianuarie-aprilie 2011.

Calculele hârtiei arată că, în cele 12 luni, autocisternele pot fi folosite câte 12-13 ore pe zi. Ce vor uda, însă, la iarnă?

Al doilea contract, semnat tot pe 9 aprilie, are o valoare de 90.139,5 lei. Atât a dat ADP pentru a închiria de la Atlas două tractoare cu remorcă pentru transportul resturilor vegetale.

Serviciul Primăriei va folosi aceste utilaje timp de 3.860 de ore, în perioada aprilie 2010-aprilie 2011. Mai puţine resturi, mai puţine ore. Vreo 10-11 ore pe zi.

Al treilea contract, încheiat pe 23 aprilie, tot pentru un an, totalizează 89.910 lei. Pe această sumă a bătut palma ADP cu Atlas, de la care a închiriat două automacarale.

Prima are o capacitate de 18 tone şi va fi folosită de ADP timp de 1.200 de ore, contra sumei de 73.687,5 lei. A doua automacara are o capacitate de 40 de tone şi va fi utilizată 190 de ore, contra sumei de 16.222,5 lei.

În total, firma Atlas SA, a încasat de la bugetul local, prin Administrarea Domeniului Public, suma de 394.249,5 lei, adică 94.336 euro.

ADP închiriază utilaje anual

În ciuda faptului că la fiecare dintre cele trei cereri de închiriere lansate pe SEAP Administrarea Domeniului Public a primit câte o singură ofertă, de la Atlas, directorul ADP a declarat că a ales-o pe cea mai avantajoasă.

„Noi am lansat cererea de închiriere a utilajelor pe SEAP, am căutat cea mai ieftină ofertă şi am semnat cu Atlas. Totul a fost transparent”, a spus Eduard Grosu.

Oficialul a adăugat că practica închirierii de utilaje este una curentă pentru ADP.

„Anual, închiriem tractoare, cisterne şi macarale pentru a ne putea defăşura activitatea. Anul acesta, de exemplu, am închiriat cele trei autocisterne de la Atlas pentru că noi nu avem decât o singură cisternă, care trebuie remorcată”, a afirmat Eduard Grosu.

L-am întrebat pe directorul ADP de ce nu îşi cumpără propriile utilaje. „Nu am voie să fac achiziţii de anul trecut, când Consiliul Local a blocat achiziţiile, din cauza crizei economice”.

„Oricum, nu eu trebuie să fac achiziţiile de utilaje, ci Primăria, căci Administrarea Domeniului Public este un serviciu al Primăriei. După ce cumpără utilajele, Primăria i le concesionează ADP-ului”, a explicat Eduard Grosu.

Întrebat dacă achiziţia utilajelor în leasing nu ar fi o soluţie mai avantajoasă decât închirierea lor, oficialul a răspuns că are în vedere această variantă.

„Se discută de un leasing, însă Primăria nu îl poate contracta mai devreme de 2011. Prioritatea numărul unu pentru ADP este achiziţia de macarale”, a declarat directorul Eduard Grosu.

Până în aprilie 2011, cele şapte utilaje pe care ADP le-a închiriat de la Atlas, cu toate orele acontate, nu vor fi la dispoziţia serviciului Primăriei non-stop. Ele vor sta în curtea Atlas şi vor fi utilizate de ADP la cerere, astfel că şi firma privată îşi va putea face liniştită treaba cu ele.

Cele trei contracte în valoare totală de 94.000 de euro semnate cu ADP reprezintă aperitivul pentru compania Atlas. Felul principal îl constituie contractele cu statul.

Firma a obţinut recent peste 5 milioane de euro de la Ministerul Agriculturii şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru construcţia a trei săli de sport în judeţele Galaţi şi Vrancea şi pentru amenajarea sistemelor de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare în tot atâtea localităţile rurale gălăţene.

Citit 1978 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.