Averile şi interesele, la secret

Averile şi interesele, la secret
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum faci 10 miliarde de lei vechi într-un an? Cum economiseşti un miliard şi jumate de lei vechi? Răspunsurile le ştiau, anul trecut, cel mai avut dintre consilierii locali - Radu Gheorghe (PDL) - şi liberalul Teodor Gheorghe.

Democrat-liberalul reuşise ca pe lângă autoturismele Bentley, Porsche Cayenne, Audi A8, să-şi adauge un Audi Q7, iar valoarea totală a împrumuturilor oferite era de 7.828.158 de lei, toate astea în condiţiile în care nu câştiga decât 5.766 lei din salariul de administrator la o societate şi 3.218 lei din indemnizaţia de consilier local.

Cât despre consilierul local PNL Teodor Iulian Gheorghe, acesta într-un an îşi triplase veniturile!

Deputaţii PC Bogdan Ciucă şi PDL Mihail Boldea se băteau în imobiliare, deputatul PD-L Mircea Toader îşi mai vânduse din afaceri, dar impresiona prin valoarea bijuteriilor - 39.000 de euro, iar soţia deputatului PSD Dan Nica avea noroc la loto.

Deputatul PSD Florin Pâslaru donase partidului său 88.900 de lei, deşi, potrivit declaraţiei de avere, în 2008 a avut venituri anuale de 46.162 de lei, din care a trebuit să mai plătească şi un credit de 160.000 de lei.

Democrat-liberalul Doru Resmeriţă, inspectorul general şcolar, oferise partidului 13.500 de lei donaţie totală şi o cotizaţie de 5.100 de lei, dintr-un venit anual de 12.000 de lei.

Ca să nu mai vorbim de consilierul local PD-L Dumitru Ion, care este administratorul firmei RER Ecologic Service, firmă aflată în relaţii contractuale cu Ecosal, serviciul de salubritate al Primăriei, dar e mai compatibil ca apa plată!

Toate acestea se petreceau în 2008, dar noi le-am aflat un an mai târziu, în 2009 din declaraţiile de avere şi de interese ale aleşilor noştri.

Ei bine, toate aceste mici „amănunte” în comparaţie cu marile realităţi din buzunarele aleşilor vor rămâne din acest an un mister, şi asta graţie Curţii Constituţionale!

În plic

Doar 6 dintre consilierii judeţeni şi-au depus până acum declaraţiile de avere şi de interese. Nu vă grăbiţi să le căutaţi pe site-ul CJ, nu sunt acolo şi nici nu le puteţi accesa.

Curtea Constituţională a decis că interesele şi agoniseala aleşilor trebuie să rămână închise în plic, în taină. La recenta şedinţă a CJ, preşedintele Eugen Chebac le-a reamintit consilierilor că trebuie să-şi reactualizeze declaraţiile de avere până la 15 iunie.

„Prin decizia Curţii Constituţionale au fost declarate neconstituţionale o serie de prevederi ale Legii ANI, dar cele referitoare la declararea averii şi a intereselor şi a termenul de depunere sunt în vigoare. Declaraţiile nu vor mai fi publice pe site-ul consiliului, ci vor fi în plic”, le-a spus consilierilor preşedintele Chebac.   

De ce?

L-am întrebat pe Eugen Chebac care este finalitatea depunerii declaraţiilor de avere câtă vreme acestea rămân secrete.

„Asta rezultă din decizia Curţii Constituţionale. În cazul sesizărilor penale, a infracţiunilor, a altor abateri, plicurile cu declaraţiile sunt desfăcute de organele abilitate şi confruntate cu realitatea. Este o chestie care de la început a fost neconstituţională”.

„O declaraţie de avere pe site le dă motive celor rău-voitori să vină să vadă dacă tu ai declarat 5 tablouri şi el n-a găsit decât 3, să vrea să-l vadă şi pe al cincilea. Sunt anumite chestii de confidenţialitate şi nu poţi să le faci publice!”, a declarat Chebac.

Apropo de „constituţionalitate” şi transparenţă, şi membrii Parlamentului European sunt obligaţi să depună declaraţii de interese financiare.

Citit 1104 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.