Scandal (i)moral la PDL Galaţi

Scandal (i)moral la PDL Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deputatul Mihail Boldea (FOTO 1) îi cere senatorului Marius Necula să renunţe la afacerile cu statul sau să-şi dea demisia de onoare din funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PDL, din partid şi chiar din Parlament, pe motive de moralitate * Senatorul Marius Necula (FOTO 2) declară că nu primeşte sfaturi de moralitate din partea „celebrului avocat Mihail Boldea” * Printr-o iniţiativă legislativă depusă ieri, Boldea vrea să le interzică politicienilor şi rudelor lor de până la gradul doi să intre în orice fel de afaceri cu instituţii ale statului * Marius Necula parează: „Eu niciodată nu am fost un om de afaceri, ci am făcut parte, mai mult, din zona tehnocrată” *

Deşi mai marii de la centru şi-au tot făcut drum pe la PDL Galaţi, luptele politico-electorale sunt departe de a se fi ostoit. Bătălia se duce pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL, care îi va aduce învingătorul şi candidatura la Primăria municipiului Galaţi.

Mihail Boldea, vicelider al grupului PDL din Camera Deputaţilor, unul dintre fervenţii susţinători ai inspectorului şcolar general Doruleţ Resmeriţă la şefia municipalei, a ieşit ieri la atac. Ţinta – colegul său, senatorul Marius Necula, prim-vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene a PDL şi interesat de şefia municipalei.

Deputatul Boldea şi colega lui, Carmen Axenie, au iniţiat un proiect de lege care le interzice politicienilor şi rudelor lor de până la gradul doi să intre în orice fel de afaceri cu instituţii ale statului.

Iniţiativa legislativă modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Singurul articol al actului normativ prevede: „miniştrii, senatorii, deputaţii, secretarii de stat, subsecretarii de stat, prefecţii, subprefecţii, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii şi viceprimarii, care sunt acţionari, asociaţi, la companii private sau cu capital de stat  nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale sau centrale, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local sau central aflate în subordinea ori sub autoritatea statului, ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”.

Interdicţia se aplică şi rudelor de gradul I şi II ale celor amintiţi.

Ţintă clară – Marius Necula

Mihail Boldea nu a ascuns că unul dintre politicienii vizaţi de iniţiativa sa legislativă este senatorul PDL Marius Necula: „Îl somez pe colegul meu Marius Necula să dea dovadă de corectitudine, bun-simţ şi moralitate şi să renunţe fie la afacerile cu statul, fie să-şi dea demisia din partid. Să nu ne povestească de afacerile mamei sale, dovedind o lipsă crasă de moralitate”.

„Eu nu pot merge în colegiul meu să le spun oamenilor de necesitatea reducerii pensiilor şi a salariilor când colegul meu a câştigat miliarde din afaceri. A fi senator nu înseamnă să fii şmecher. Necula ar trebui să-şi dea demisia de onoare din funcţia de conducere şi să se pună la dispoziţia partidului”.

„Trebuie să curăţăm clasa politică de cei care migrează de la un partid la altul pentru a fi la guvernare şi pentru a-şi dezvolta afacerile. În colegiul lui Marius Necula pot fi organizate din nou alegeri”, a declarat tranşant Mihail Boldea.

Doruleţ Resmeriţă pledează pentru un pic de „decenţă”: „Cine nu renunţă la afacerile cu statul să renunţe la politică, să nu se ascundă în spatele altor persoane”.

Ripostă dură

„În primul rând, nu avocatul Mihail Boldea este persoana cea mai îndreptăţită să reprezinte moralitatea partidului. Se ştie foarte clar că are câteva dosare în care este cercetat penal”.

„În urma alegerilor, a ieşit cu un număr de voturi mai mic decât mine, deşi a candidat la deputaţi. Dl Boldea are nişte frustrări personale. «Celebrul» avocat Boldea nu are calitatea morală de a-mi da sfaturi”, a replicat dur Marius Necula.

Senatorul afirmă, în ceea ce priveşte separarea afacerilor, că niciodată nu a fost un om de afaceri, ci a făcut parte, mai mult, din zona tehnocrată:

„Faptul că am şi predat la Universitate marketingul şi managementul mă recomandă pentru a fi în zona aceasta. În ceea ce priveşte decizia separării afacerilor, eu nu am influenţat absolut deloc”.

„Atlas este o societate listată la bursă, are un Consiliu de Administraţie format din nouă persoane, este sub supravegherea CNVM, nu este o firmă de apartament, are datoriile şi toate taxele la stat plătite, iar ceea ce s-a întâmplat până acum nu este nici imoral, nici ilegal”.

„Dar pentru credibilizarea şi pentru situaţia în care se află România azi, şi eu cred că este necesar să nu mai planeze suspiciuni asupra unor demnitari, că sunt parlamentari sau în executiv”, a declarat Marius Necula.

Parlamentarul este de acord că trebuie separate afacerile de politică. Necula şi-a nuanţat poziţia amintind că privatizarea de masă a făcut ca foarte mulţi cetăţeni să devină acţionari la SIF-uri sau la bănci.

„De exemplu, un politician a cumpărat nişte acţiuni la BRD. Faptul că BRD semnează un contract de finanţare cu o Primărie, nu vorbesc de un minister, înseamnă că în momentul respectiv acel deputat, senator, ministru, intră în incompatibilitate”.

„Dacă am o acţiune la o societate comercială, trebuie să o vând, pentru că nu ştiu dacă societatea face sau nu face afaceri cu statul”.

„Eu cred că este o idee bună, dar trebuie amendată astfel încât să vizeze un acţionar majoritar. Când eşti unul din zece mii de acţionari nu ştiu dacă poţi să influenţezi”, a precizat Necula.

Suntem convinşi că e de-abia începutul unui război lung în PDL. 

Citit 10046 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.