Contribuabilii nu îşi mai plătesc taxele

Contribuabilii nu îşi mai plătesc taxele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Viceprimarul Cristea (FOTO): nu se plăteşte pentru că… se poate! *

„O formulă de alianţă nu este una de subordonare, ci de cooperare”, a ţinut să precizeze viceprimarul PNL Mircea Cristea, în replică la reproşurile pe care spune că le-ar fi auzit după comportamentul grupului de consilieri locali liberali din cadrul şedinţei de CL de săptămâna trecută”.

Acesta susţine că grupul de consilieri PSD i-ar fi acuzat pe liberali de faptul că nu mai menţin colaborarea, având în vedere criticile aduse de aceştia din urmă proiectului privind execuţia bugetară pe 2009.

„După proiectul de buget pe anul în curs, cel de aprobare a execuţiei bugetare este al doilea ca importanţă pentru o administraţie. La ultima şedinţă de CL l-am regretat pe Vasile Pârlog, fost consilier local timp de trei mandate şi numit director la Prefectură, în 2007, pentru că un astfel de proiect de hotărâre trebuie analizat şi în baza lui, trebuie propuse şi un set de măsuri”, a mai spus Mircea Cristea.

Potrivit acestuia, execuţia bugetară pe 2009 arată faptul că în bugetul local s-au încasat mai puţini bani, din impozitul pe terenuri şi autovehicule, atât din partea persoanelor fizice, cât şi a persoanelor juridice.

„Dacă la nivelul anului 2000, rata de încasare a acestor taxe şi impozite nu scădea sub 90 la sută, acum abia dacă suntem la 73 la sută… Dacă din 2000 până în 2009 veniturile gălăţenilor au crescut, disciplina privind încasarea taxelor a scăzut”.

„Nu poate fi vorba de lipsă de bani, pentru că la Galaţi toată lumea circulă cu maşina, nu ai loc să arunci un ac pe străzi”, a spus Mircea Cristea.

Potrivit estimărilor acestuia, impozitele neîncasate în 2009 pe terenuri şi mijloace auto din partea persoanelor fizice şi juridice se ridică la circa opt milioane de euro, „în condiţiile în care, de la bugetul local se cheltuie, anual, pentru salarii cinci milioane de euro”.

Pentru o mai bună încasare a taxelor şi impozitelor locale, vicele propune o mai mare implicare a autorităţilor în acest proces:

„Întâi trebuie făcute apeluri către contribuabili, dar asumate în mod public, după care, îi notifici şi dacă nu plătesc, se poate merge până la blocarea conturilor, pentru recuperarea datoriilor”.

Măsuri care, însă, ar atrage nemulţumirea cetăţenilor, transpusă la primele alegeri în… deficit de imagine electorală… 

Că altfel vicele nu le-ar fi propus azi, ci ar fi pus numărul la aplicarea lor în anii din urmă, despre care vorbeşte.

Citit 842 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.