Gălățenii nu se înghesuie să ceară căldură de la Calorgal. Noul preț al gigacaloriei, așteptat după 1 noiembrie

Gălățenii nu se înghesuie să ceară căldură de la Calorgal. Noul preț al gigacaloriei, așteptat după 1 noiembrie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Conform datelor furnizate de Primăria Galați, în orașul nostru mai funcționează puncte termice care alimentează cu energie termică în sistem centralizat doar aproximativ 6.000 de apartamente, spre deosebire de cele 90.000 pentru care a fost proiectat sistemul inițial de termoficare. Chiar și așa, explozia prețurilor la gaze și energie electrică îi sperie pe mulți dintre gălățenii arondați la Calorgal prin aceste puncte termice rămase, iar oamenii încearcă să "împingă" cât mai mult data de la care să solicite căldură în calorifere.

De la directorul general al Calorgal, Igor Bejan, am aflat că, până la această oră, 31 dintre cele 48 de asociații de proprietari sau locatari din Galați sub contract cu Calorgal au solicitat furnizarea căldurii. În momentul de față, Calorgal mai furnizează energie termică la sediile Prefecturii și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, precum și la sediile Primăriei, blocurile ANL și bazele sportive.
La ora actuală, energia termică furnizată de Calorgal are un preț al gigacaloriei de 473,81 lei, inclusiv TVA, stabilit prin HCL 766 din 19 decembrie 2017. Din acest preț, subvenția de la bugetul local este de 270,24 lei/Gcal, inclusiv TVA, iar populația plătește 203,57 lei/Gcal, inclusiv TVA.
Conform lui Igor Bejan, Calorgal a transmis deja către ANRE o solicitare privind ajustarea tarifelor ("o creștere de preț decentă"), iar răspunsul este așteptat după 1 noiembrie, când noul preț comunicat de ANRE va trebui "să fie trecut" printr-o ședință de Consiliu Local. Astfel că, spune Igor Bejan, gigacaloria va fi achitată la prețul actual până la sfârșitul acestui an, iar noul preț va fi aplicat de la 1 ianuarie 2022.
Am întrebat Primăria Galați dacă are în vedere și alte măsuri pentru sprijinirea beneficiarilor încălzirii centralizate. "Referitor la solicitarea dumneavoastră, în context, vă comunicăm că în municipiului Galați mai funcționează puncte termice care alimentează cu energie termică doar aproximativ 6.000 de apartamente, sistemul de termoficare inițial fiind proiectat pentru aproximativ 90.000 de apartamente. Gălățenii au putut opta fie între un ajutor financiar oferit de municipalitate în valoare de 3.000 de lei pentru achiziționarea unor surse alternative individuale de încălzire, fie pentru racordarea la micro-centralele de cartier. Iar aceste soluții ale municipalității s-au dovedit de succes. (...) Societatea Calorgal, care asigură energia termică, a transmis deja către ANRE o solicitare privind ajustarea tarifelor, dar până acum nu s-a primit un răspuns. Astfel, este dificil de spus în acest moment ce soluții se pot aplica, cu precizarea că orice sprijin financiar este binevenit pentru asigurarea încălzirii", este răspunsul primit de la Biroul de presă al Primăriei.

Citit 2876 ori Ultima modificare Duminică, 24 Octombrie 2021 20:43

4 comentarii

 • postat de Marcu D
  Luni, 25 Octombrie 2021 03:56
  93.122.249.***
  Pt. dgi: mai ușor cu pianul pe scări. De unde asociații mamut cu peste 1000 de apartamente racordate la ce a mai rămas din sistemul centralizat de încălzire? Cand s-a facut exact ultimul recensământ al acestor apartamente? De unde 60 de puncte termice, cand primăria a transformat în centrale vreo douăzeci și ceva? (din date de la primarie). 203 lei gigacaloria este prețul subvenționat, dar cel real actual bate undeva peste 500. Legal, după aplicarea Legii consumatorului vulnerabil și conform unei Directive europene din 2018, este posibil ca aceste subvenții să dispară. Prețul subvenționat de 203 lei pe gigacalorie este de pe vremea când gazul era de vreo 3 ori mai ieftin decât acum. Si perspectivele viitoare ale prețurilor la gaze sunt sumbre. În altă ordine de idei, mai ușor cu marota ca sunt clădiri unde nu se poate trage gaz? Nu există așa ceva. De ce nu, când acum branșamentele, conform noilor prevederi sunt gratuite, se decontează de către Distrigaz? Sau acele clădiri sunt pe Lună?.
  Sistemul centralizat era viabil cu câteva zeci de mii de abonați și cu funcționare permanentă, nu sezonier ca acum, cu 4 -5 luni pe an și cu câteva mii de abonați (în scădere de la an la an)
  0
  4
  Raportează
 • postat de dgi
  Vineri, 22 Octombrie 2021 23:02
  81.196.245.***
  Ptr Marcu D. Exista asociatii care au un bloc de 40 apart. pana la asociatii cu 13x80 apart. egal 1080 apart. Sunt cladiri in care nu este posibila montarea instalatiilor de gaz metan. Referitor la pret, 203 lei/gigacalorie, acesta este cu 40% mai mic decat pretul rezultat astazi dintr-o centrala termica de apartament. Este de mentionat si faptul ca din 2019 pana astazi primaria a sprijinit societatea ca sa inlocuiasca/redimensioneze aproximativ 80% din retele si aproximativ 60 puncte termice automatizate. Chiar daca pana in septembrie anul acesta conducerea politica a firmei a excelat in incompetenta, salariatii au facut totusi ce trebuie chiar daca au fost platiti cu luni intarziere. Se spera ca odata cu noua conducere, care pare mai interesata, sa se poata recupera ce s-a pierdut in ultimii ani.
  3
  1
  Raportează
 • postat de Marcu D
  Vineri, 22 Octombrie 2021 06:59
  5.13.163.***
  Nu mai sunt 6000 de apartamente în sistem, sa fie clar. Dacă împarți 6000 la 48 de asociații sub contract rezulta fix 125 de apartamente per asociatie. Asta înseamnă să nu existe asociație sub 125 de apartamente, ori la mine în bloc, la o singura asociație, nu mai beneficiază de acest serviciu decât vreo 18 apartamente. 6000 existau în 2018 când s-au transformat punctele termice în centrale. Cunosc destui oameni care, fiind proprietari, s-au debranșat.
  4
  15
  Raportează
 • postat de jo napot kivanok Catu
  Vineri, 22 Octombrie 2021 01:30
  89.137.231.***
  Pai normal ca nu se inghesuie pentru ca avem salariile de 1700 lei si statul a spus ca dau pentru aia care au 1300 lei deci totul e calculat si aranjat...vom saraci atat de mult sub guvernarea pnl-psd incat doar aur si usr ne mai poate salva.
  28
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.