Gălățenii nu se înghesuie să ceară căldură de la Calorgal. Noul preț al gigacaloriei, așteptat după 1 noiembrie

Gălățenii nu se înghesuie să ceară căldură de la Calorgal. Noul preț al gigacaloriei, așteptat după 1 noiembrie
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Conform datelor furnizate de Primăria Galați, în orașul nostru mai funcționează puncte termice care alimentează cu energie termică în sistem centralizat doar aproximativ 6.000 de apartamente, spre deosebire de cele 90.000 pentru care a fost proiectat sistemul inițial de termoficare. Chiar și așa, explozia prețurilor la gaze și energie electrică îi sperie pe mulți dintre gălățenii arondați la Calorgal prin aceste puncte termice rămase, iar oamenii încearcă să "împingă" cât mai mult data de la care să solicite căldură în calorifere.

De la directorul general al Calorgal, Igor Bejan, am aflat că, până la această oră, 31 dintre cele 48 de asociații de proprietari sau locatari din Galați sub contract cu Calorgal au solicitat furnizarea căldurii. În momentul de față, Calorgal mai furnizează energie termică la sediile Prefecturii și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, precum și la sediile Primăriei, blocurile ANL și bazele sportive.

La ora actuală, energia termică furnizată de Calorgal are un preț al gigacaloriei de 473,81 lei, inclusiv TVA, stabilit prin HCL 766 din 19 decembrie 2017. Din acest preț, subvenția de la bugetul local este de 270,24 lei/Gcal, inclusiv TVA, iar populația plătește 203,57 lei/Gcal, inclusiv TVA.

Conform lui Igor Bejan, Calorgal a transmis deja către ANRE o solicitare privind ajustarea tarifelor ("o creștere de preț decentă"), iar răspunsul este așteptat după 1 noiembrie, când noul preț comunicat de ANRE va trebui "să fie trecut" printr-o ședință de Consiliu Local. Astfel că, spune Igor Bejan, gigacaloria va fi achitată la prețul actual până la sfârșitul acestui an, iar noul preț va fi aplicat de la 1 ianuarie 2022.

Am întrebat Primăria Galați dacă are în vedere și alte măsuri pentru sprijinirea beneficiarilor încălzirii centralizate. "Referitor la solicitarea dumneavoastră, în context, vă comunicăm că în municipiului Galați mai funcționează puncte termice care alimentează cu energie termică doar aproximativ 6.000 de apartamente, sistemul de termoficare inițial fiind proiectat pentru aproximativ 90.000 de apartamente. Gălățenii au putut opta fie între un ajutor financiar oferit de municipalitate în valoare de 3.000 de lei pentru achiziționarea unor surse alternative individuale de încălzire, fie pentru racordarea la micro-centralele de cartier. Iar aceste soluții ale municipalității s-au dovedit de succes. (...) Societatea Calorgal, care asigură energia termică, a transmis deja către ANRE o solicitare privind ajustarea tarifelor, dar până acum nu s-a primit un răspuns. Astfel, este dificil de spus în acest moment ce soluții se pot aplica, cu precizarea că orice sprijin financiar este binevenit pentru asigurarea încălzirii", este răspunsul primit de la Biroul de presă al Primăriei.

Citit 3214 ori Ultima modificare Duminică, 24 Octombrie 2021 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.