Rectificarea bugetară, votată „la mustaţă”, după ce PSD a strâns 14 voturi

Rectificarea bugetară, votată „la mustaţă”, după ce PSD a strâns 14 voturi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Din a doua încercare, rectificarea bugetului local de venituri şi cheltuieli a fost adoptată, însă doar prin votul favorabil al consilierilor locali PSD. A fost "pentru" şi Rodica Ciucă, consiliera PSD care şi-a anunţat neparticiparea la votul de miercuri. Conform ultimei declaraţii de avere, atât consiliera, cât şi soţul ei sunt angajaţi la Calorgal, iar principalul scop al rectificării l-a reprezentat suplimentarea subvenției pentru SC Calorgal, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Consilierii locali au fost din nou convocaţi de îndată, joi dimineaţă, într-o şedinţă extraordinară, cu acelaşi proiect de hotărâre care nu a întrunit, miercuri, voturile necesare pentru a fi adoptat. Este vorba despre rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe 2021.

Principalul motiv al urgenţei îl reprezintă Hotărârea de Guvern prin care municipiului Galaţi i s-au alocat bani pentru căldură. Concret, s-a suplimentat cu 3,05 milioane de lei subvenția pentru SC Calorgal, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației. Numai că aleşii opoziţiei au descoperit modificări substanţiale ale unor sume alocate din creditul contractat de Primăria Galaţi la EximBank pentru finanţarea unor investiţii europene. Aşa au aflat că este vorba despre o reaşezare a sumelor, în funcţie de stadiul lucrărilor, asupra cărora nu au fost însă nici consultaţi şi nici informaţi.

Situaţia s-a reflectat în vot: cu 13 voturi favorabile (PSD şi consilierul local PACT Sorin Frăsina), niciun vot "împotrivă" şi 11 abţineri (PNL, USR PLUS şi consilierul PACT Doru Căstăian), rectificarea bugetului nu a fost aprobată. Aşa cum explicam şi ieri, pentru ca proiectul să fie adoptat erau necesare 14 voturi favorabile. Grupul PSD are 15 consilieri, dar prin decesul Dochiţei Florea a rămas cu 14. Una dintre consiliere, Rodica Ciucă, şi-a anunţat neparticiparea la vot, deci au rămas 13 aleşi. Cu votul lui Sorin Frăsina, s-ar fi adunat cele 14 necesare, numai că social-democratul Gheorghe Potîrniche nu s-a putut loga pentru a vota şi nici nu şi-a comunicat votul pe chatul şedinţei. Prin urmare, tehnologia a "lovit" în majoritatea PSD.

La şedinţa de joi dimineaţă nu au mai fost discuţii, s-a trecut direct la vot. Cu 14 voturi "pentru", toate ale PSD, şi zece abţineri (PNL, USR PLUS şi PACT) proiectul a fost aprobat. PSD a strâns 14 voturi pentru că Gheorghe Potîrniche a participat la şedinţă dintr-un birou din Primărie (după cum îl "trăda" drapelul de pe peretele din spatele său) şi a ridicat mâna "pentru" şi Rodica Ciucă. Acest fapt i-a atras atenţia consilierului USR PLUS Daniel Zinica. Acesta a întrebat dacă s-a schimbat ceva faţă de miercuri, când consiliera şi-a anunţat neparticiparea la vot. "Voiam să spun că asta este opţiunea mea personală şi atât", a replicat Rodica Ciucă. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Rodica Ciucă şi soţul sunt angajaţi Calorgal.

Citit 2555 ori Ultima modificare Vineri, 19 Noiembrie 2021 01:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.