Aeroport - nu, spital regional - da. Strategia de dezvoltare metropolitană, în dezbatere publică
Foto: Cristian Deceanu

Aeroport - nu, spital regional - da. Strategia de dezvoltare metropolitană, în dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Spitalul regional Galați, care figurează ca fiind proiect în curs de pregătire pentru perioada 2027-2035, dezvoltarea unui parc industrial în zona periurbană a municipiului Galați, prin colaborarea comunelor Smârdan și Șendreni, precum şi constituirea zonei metropolitane a municipiului, prin asocierea cu unităţile administrativ-teritoriale Șendreni, Smârdan, Tulucești, Vânători și județul Galați, sunt câteva dintre proiectele sau ideile cuprinse în Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană, document lansat în dezbatere publică pe portalul Primăriei Galaţi.

Primăria Galaţi a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre privind "Aprobarea Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi". Documentul are peste 300 de pagini şi poate fi consultat pe site-ul instituției www.primariagalati.ro la secțiunea Transparență decizională sau la sediul din strada Domnească nr. 54, Biroul Managementul Calității, transparență decizională, strategii și politici publice. Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul supus consultării publice se pot depune până pe 25 noiembrie 2021, prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituției la secțiunea "Transparență decizională", ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin poștă, la Registratura Generală a instituției din Galați, strada Domnească nr. 54.

Nu este prima strategie realizată de autorităţi şi tocmai de aceea în raportul de specialitate al proiectului ni se explică de ce este necesară: "În vederea pregătirii portofoliului de proiecte destinat finanțării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027 s-a procedat la iniţierea, achiziţionarea serviciilor de consultanţă şi elaborarea Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană".

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pentru serviciile de consultanţă necesare strategiei, Primăria a atribuit un contract în valoare de 186.626 de lei fără TVA firmei Civitta Strategy & Consulting.

În documentaţia stufoasă nu am găsit nici măcar ca idee construcţia unui aeroport în judeţul Galaţi. În schimb, scrie negru pe alb că "lipsa unui aeroport a cântărit, la rândul ei, în capacitatea de atracție a investițiilor și turiștilor, mai ales în ultimul deceniu marcat de o puternică creștere a traficului aerian". Şi mai arată că "elementele de infrastructură rapidă sunt reduse, aspect ce conduce la o accesibilitate internațională redusă a zonei de studiu, susținută și de lipsa unui aeroport propriu, populația locală fiind dependentă de serviciile aeriene oferite de aeroporturile învecinate din București, Bacău și Constanța". Autorii strategiei au şi centralizat într-un tabel duratele de deplasare pe cale rutieră și feroviară din municipiul Galați către aeroporturile menționate, evidențiind accesibilitatea către acestea.

Însă portofoliul integral cuprinde o listă mai extinsă de idei şi proiecte. În afara Spitalului regional, mai regăsim: crearea unui centru regional de excelență în tratarea cancerului, revitalizarea Parcului Industrial, amenajarea unui terminal nou pentru vase de croazieră, construcţia unui port turistic la Galaţi, implementarea de servicii turistice de transport de persoane pe apă Galați - Brăila şi construcţia unui stadion nou.

Rămâne de văzut ce se va alege din toate aceste idei.

Citit 6459 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 00:21

16 comentarii

 • postat de pro
  Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 07:30
  5.13.134.***
  Spagarii astia n-au reusit sa aduca canalizare pe toate strazile din oras si acum fac strategii metropolitane??
  Nu e saptamana sa nu auzi la radio o stire care-ti face pielea de gaina despre orasul acesta.
  Galati, oras cumplit de interlopi!
  3
  32
  Raportează
 • postat de Dds
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 17:11
  89.137.231.***
  Lumea inca nu intelege ca orasul Galati e in moarte clinica. Lumea nu intelege ca principalele patru mari companii din oras vor fi in moarte clinica si vor deveni istorie.
  Spitele avem dar nu avem medici care si personal pregatit si dornic sa salveze vieti. Nu ne mai trebuie alte spitale. Sa le faceti pe astea la standarde e suficient dar la cat se fura nu cred. Ma duc sa fac un rmn la stat sau ecografie sau la computer tomograf si sunt invitat sa ma duc la privat pe bani grei pe care nu ii am sau sa vin peste 4 luni iar pana atunci ati ghicit: voi fi mort !
  Da trebuie aeroport sa conectam orasul, trebuie si tunel pe sub Dunare, autostrada si parc industrial. Si mai trebuie ceva: un invatamat care sa iti foloseasca dupa ce termini scoala si nu sa pierzi 4 ani din viata si sa nu stii nimic si sa mai pierzi alti patru ani sa inveti la locul de munca ( asta daca vei fi angajat). Singurul lucru pentru care nu mai votez psd si pucheanu este ca au pus parcare cu plata in cartiere langa blocul unde locuim fiecare. O sa avem locuri libere dar neocupate in timp ce zeci de masini nu au unde parca.
  8
  31
  Raportează
 • postat de rocky
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 14:34
  85.186.96.***
  Autostrada va fi dar dupa ce se finalizeaza podul de la Braila si autostrada A7 Ploiesti - Pascani (lansata in executie). Deci se va construi cel mai probabil o autostrada, daca nu drum express cu 2 benzi, care va pleca de la Constanta (nod cu autostrada A4, Ovidiu) - Macin - Pod Braila - Focsani.
  Aeroport mai avem de asteptat dar daca se va construi se va face undeva intre Siret si comunele Piscu, Tudor Vladimescu - Hanu Conachi. Cred ca cel mai probabil intre Piscu si Tudor Vladimirescu, spre Siret, astfel incat sa deserveasca orasele Tecuci, Focsani, Braila si Galati. Tot pe langa "viitorul aeroport" va trece si autostrada de care va spuneam mai sus.
  Oricum, planul de bataie, finalizare, e undeva 2035...2040 maxim la ambele obiective.
  8
  13
  Raportează
 • postat de Doru
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 14:03
  85.186.244.***
  Orasul se depopuleaza! Oamenii nu mai vor sa stea aici. Asta e problema care trebuie rezolvata!

  Aduceti investitii straine, cu job-uri bine platite, aveti grija de infrastructura de transport si mai ales, utati-va cum face Clujul, Brasovul, Iasul, Timisoara, etc. Au plecat de la studenti, care au facilitat crearea unor poli de cercetare, de stiinta, apoi au atras forta de munca inalt calificata si valoroasa, au acordat facilitati investitorilor, au dezvoltat infrastructura si acum sunt unde sunt.

  Lasati-va de sinecuri, coruptie, incompetenta!
  Galatiul de azi e un oras plin de pensionari, bugetari, cocalari, curve si asistati sociali. Cu astia nu veti dezvolta niciodata, nimic. Oricati bani veti cheltui! Orice programe veti scrie!
  2
  33
  Raportează
 • postat de Brambureli
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 12:11
  5.13.169.***
  Povesti de adormit copii, vezi primarule ca inaintasii de bine de rau au facut ceva pentru faleza orasului, SINGURU PUNCT DE ATRACTIE PENTRU VIZITATORIII ORASULUI, tu ce ai facut???taxe pentru parcari?
  11
  36
  Raportează
 • postat de lucian
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 11:36
  92.223.167.***
  Daca nu aeroport, atunci autostrada. Nu se poate dezvolta o zona fara infrastructura! Si aeroport fara autostrada nu are sens iarasi!
  Se gandesc la zona metropolitana, dezvoltare metropolitana fara infrastructura. Mai intai infrastructura. Doar nu faci blocuri, iar dupa asta vii si le darami ca sa faci autostrada! Halal!
  Oricum nu se va face nimic. Bani vanturati pe proiecte.
  2
  43
  Raportează
 • postat de MM
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 10:56
  5.13.160.***
  Mda, ar trebui să se confirme!
  ”Las Fierbinți” nu este serial de comedie, este un film documentar privind realitatea pură, despre Romania!
  Realitatea pură, despre cum se sifonează banii publici, fie din foduri proprii, fie din fonduri externe, prin fel de fel de BALIVERNE aruncate in ochii electoratului, cu șanse de 90% de a rămâne ancorat la butoane și banul public.
  4
  44
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 10:12
  5.2.205.***
  Pai cum aeroport nu? Nu erau ei cu planul aeroportului pe capota masinii la Sendreni?:))))))
  2
  40
  Raportează
 • postat de Brambureli
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 09:37
  5.13.169.***
  Povesti de adormit copii, vezi primarule ca inaintasii de bine de rau au facut ceva pentru faleza orasului, SINGURU PUNCT DE ATRACTIE PENTRU VIZITATORIII ORASULUI, tu ce ai facut???taxe pentru parcari?
  8
  33
  Raportează
 • postat de Alin
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 08:50
  95.76.32.***
  Opaa!
  A inceput deja campania electorala a mincinosilor?
  7
  41
  Raportează
 • postat de magis
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 08:24
  89.121.200.***
  Aha, onor bugetofagii din Primarie si CJ au trasat directiile de pe care s-ar mai putea sparli niste parale in viitorul apropiat.
  Galateni, deschideti buzunarele, goliti conturile!
  Pucheanu si Fotea au nevoie de banii vostri! Vega si Tancrad se gudura si ei, ciolane groase se vad la orizont!
  8
  30
  Raportează
 • postat de UNUL
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 08:06
  193.230.156.***
  Spitalul ala, populat, la capitolul cadre, cu aceleasi exemplare (ca sa ma exprim nepermis de politicos) ca si judeteanul? intreb si eu....in acest caz, trebuie votata obligativitatea de a se afisa la intrare un panou pe care sa scrie "LASATI TOATE SPERANTELE LA INTRARE". sa stie oamenii ca odata ce te-ai dat pe mana lor, mai scapi doar daca vrea MARELE SEF
  6
  36
  Raportează
 • postat de Noi sa fim sanatosi
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 07:54
  37.201.7.***
  In Romania este Black Friday de cate ori au chef magazinele. De ce nu ar fi si azi 1 aprilie?! :)))
  3
  35
  Raportează
 • postat de Ghe
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 07:12
  86.124.203.***
  Ați înțeles greșit. Nu primăria e cu aeroportul, Consiliul județean... Sigur în master planul CJG este cu aeroportul, :)) .
  7
  22
  Raportează
 • postat de Tony
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 06:23
  5.13.207.***
  Pentru generatia urmatoare sau alta generatie inca nenascuta ,asemenea proiecte de SF in care omul de rand actual nu o sa mai apuce sa le vada vreodata decat cea ce sa scris in articol azi. Gogonamii ca sa se de-a bine la public , asa numitul parc industrial cu un director si 0 muncitori e mai mult de fatada sau o tocatoare de bani plimbati in zona, ca paravan
  5
  66
  Raportează
 • postat de Las-o nene....
  Vineri, 19 Noiembrie 2021 00:15
  108.245.201.***
  Gogorite iar si iar .....
  4
  75
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.