Aeroport - nu, spital regional - da. Strategia de dezvoltare metropolitană, în dezbatere publică
Foto: Cristian Deceanu

Aeroport - nu, spital regional - da. Strategia de dezvoltare metropolitană, în dezbatere publică
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Spitalul regional Galați, care figurează ca fiind proiect în curs de pregătire pentru perioada 2027-2035, dezvoltarea unui parc industrial în zona periurbană a municipiului Galați, prin colaborarea comunelor Smârdan și Șendreni, precum şi constituirea zonei metropolitane a municipiului, prin asocierea cu unităţile administrativ-teritoriale Șendreni, Smârdan, Tulucești, Vânători și județul Galați, sunt câteva dintre proiectele sau ideile cuprinse în Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană, document lansat în dezbatere publică pe portalul Primăriei Galaţi.

Primăria Galaţi a lansat în consultare publică proiectul de hotărâre privind "Aprobarea Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi". Documentul are peste 300 de pagini şi poate fi consultat pe site-ul instituției www.primariagalati.ro la secțiunea Transparență decizională sau la sediul din strada Domnească nr. 54, Biroul Managementul Calității, transparență decizională, strategii și politici publice. Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul supus consultării publice se pot depune până pe 25 noiembrie 2021, prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituției la secțiunea "Transparență decizională", ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin poștă, la Registratura Generală a instituției din Galați, strada Domnească nr. 54.

Nu este prima strategie realizată de autorităţi şi tocmai de aceea în raportul de specialitate al proiectului ni se explică de ce este necesară: "În vederea pregătirii portofoliului de proiecte destinat finanțării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027 s-a procedat la iniţierea, achiziţionarea serviciilor de consultanţă şi elaborarea Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană".

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pentru serviciile de consultanţă necesare strategiei, Primăria a atribuit un contract în valoare de 186.626 de lei fără TVA firmei Civitta Strategy & Consulting.

În documentaţia stufoasă nu am găsit nici măcar ca idee construcţia unui aeroport în judeţul Galaţi. În schimb, scrie negru pe alb că "lipsa unui aeroport a cântărit, la rândul ei, în capacitatea de atracție a investițiilor și turiștilor, mai ales în ultimul deceniu marcat de o puternică creștere a traficului aerian". Şi mai arată că "elementele de infrastructură rapidă sunt reduse, aspect ce conduce la o accesibilitate internațională redusă a zonei de studiu, susținută și de lipsa unui aeroport propriu, populația locală fiind dependentă de serviciile aeriene oferite de aeroporturile învecinate din București, Bacău și Constanța". Autorii strategiei au şi centralizat într-un tabel duratele de deplasare pe cale rutieră și feroviară din municipiul Galați către aeroporturile menționate, evidențiind accesibilitatea către acestea.

Însă portofoliul integral cuprinde o listă mai extinsă de idei şi proiecte. În afara Spitalului regional, mai regăsim: crearea unui centru regional de excelență în tratarea cancerului, revitalizarea Parcului Industrial, amenajarea unui terminal nou pentru vase de croazieră, construcţia unui port turistic la Galaţi, implementarea de servicii turistice de transport de persoane pe apă Galați - Brăila şi construcţia unui stadion nou.

Rămâne de văzut ce se va alege din toate aceste idei.

Citit 7266 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 00:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.