La societatea de transport public Transurb Galați va fi numit un nou director

La societatea de transport public Transurb Galați va fi numit un nou director
Evaluaţi acest articol
(61 voturi)

UPDATE, marți, 23 noiembrie 2021. Transurb a rămas tot fără director general


Luni, 22 noiembrie 2021, de la ora 4,30 şi până în jurul orei 14,00, o nouă grevă a salariaţilor SC Transurb SA a paralizat transportul public în comun. Şoferii şi vatmanii au refuzat să iasă pe trasee, nemulţumiţi că indexarea salariilor cu rata inflaţiei - pe care ei au calculat-o la 155 de lei - nu a fost acceptată de directorul general Dorian Dumitru. După ce sindicaliştilor li s-a dat dreptate în cadrul negocierilor avute la Primărie, discuţii la care a participat şi primarul Ionuţ Pucheanu, Dorian Dumitru şi-a prezentat demisia din funcţie. Consiliul de Administraţie al Transurb se va întruni astăzi pentru a numi un nou director general provizoriu.

Pentru a doua oară în această lună, gălăţenii dependenţi de transportul public local s-au trezit în situaţia de a nu avea cu ce să ajungă la serviciu, la şcoală sau oriunde aveau nevoie. Salariaţii Transurb au intrat ieri din nou în grevă, nemulţumiţi că directorul general, Dorian Dumitru, nu acceptă indexarea salariilor cu rata inflaţiei, pe care ei au calculat-o la suma de 155 de lei. Doar cursele convenţie au fost realizate, şoferii şi vatmanii refuzând să reia lucrul până la semnarea actelor adiţionale la contractele de muncă.

„TRANSPORT ÎN COMUN PROTEST SPONTAN” scria pe afişele care au fost lipite în staţiile Transurb şi care ar trebui să-i informeze pe gălăţeni că nu circulă nimic. Numai că, în unele staţii, afişul a fost lipit pe o parte a automatului de bilete şi nu a fost observat de cetăţeni, motiv pentru care au tot aşteptat să apară mijlocul de transport de care aveau nevoie.

Nervii şi comentariile au curs pe Facebook, cetăţenii cerând socoteală pentru abonamentele de transport plătite, pentru banii cheltuiţi pe taxiuri luate „de la bordură”, pentru că dispeceratele ori nu răspundeau, ori dădeau doar amânări.

Negocieri la Primărie

Salariaţii Transurb au cerut demisia directorului general Dorian Dumitru, scandând "Demisia!" şi nu i-au permis accesul în instituţie. Pentru a putea intra, managerul a avut nevoie de protecţia jandarmilor.

În încercarea de a detensiona situaţia şi de a fi reluat cât mai rapid transportul în comun, sindicaliştii au fost chemaţi pentru discuţii la Primărie, primarul Ionuţ Pucheanu fiind şi el prezent la negocieri.

În jurul orei 14,00, după ce au aflat că Dorian Dumitru şi-a dat demisia din funcţia de director general şi au primit promisiunea că actele adiţionale la contractul de muncă vor fi semnate marţi, de către noul director pe care îl va numi Consiliul de Administraţie al societăţii, salariaţii Transurb au acceptat să reia lucrul, mijloacele de transport revenind pe trasee.

Ce spune directorul demisionar

„În primul rând, vreau să îmi prezint scuze faţă de cetăţenii municipiului Galaţi care folosesc mijloacele de transport, că i-am pus în situaţia aceasta! Am avut o şedinţă la Primărie, cu dl primar, cu toţi sindicaliştii. Principalul motiv de disensiune a fost modul de calcul al indexării cu rata inflaţiei. Conform Legii Bugetului de Stat, eu nici nu aveam voie să acord acea indexare pentru că societatea, la 31 decembrie 2020, a avut plăţi restante. Pentru că a fost protestul din data de 5 noiembrie, m-am gândit că totuşi, fiind numai două luni la sfârşit de an, să le întind o mână partenerilor de dialog social şi să accept. Dar nu m-am gândit niciodată că trebuie să respect calculul cum doresc sindicaliştii. De aici s-au iscat divergenţe. La dezbaterile de la Primărie, li s-a dat dreptate sindicaliştilor. Având în vedere că nu am fost de acord cu plata agreată la nivelul Primăriei, mi s-a cerut demisia. Şi pentru ca blocajul acesta să nu continue, am spus că mi-o dau. Am solicitat încetarea mandatului începând cu data de 23 noiembrie. Contractul meu de mandat expira pe data de 18 ianuarie 2022”, ne-a declarat Dorian Dumitru. Pe lângă indexare, un alt motiv de revoltă al salariaţilor Transurb a fost o majorare salarială substanţială, de care a beneficiat directorul. „S-a făcut o îndreptare a unei erori, pentru că atunci când am încheiat contractul de mandat am acceptat un salariu mult mai mic decât al fostului director general. După ce a expirat contractul meu de mandat, inclusiv actul adiţional de două luni, la noul contract de mandat s-a îndreptat acea greşeală. Şi venitul net al directorului este în limita venitului net al fostului director Transurb”, ne-a declarat Dorian Dumitru.

Vid de putere

Cel care va avea misiunea de a îndeplini revendicările salariaţilor va fi noul director provizoriu al Transurb. Managerul trebuie să fie numit de Consiliul de Administraţie (CA) al societăţii. Numai că acesta este incomplet după ce preşedintele CA, Claudiu-Eduard Zlătaru, a demisionat din funcţie. Iar Consiliul de Administraţie nu poate lua decizii în doar patru membri.

Prin urmare, luni după-amiază, aleşii locali au fost convocaţi de îndată în şedinţă extraordinară, pentru a decide prin vot secret completarea CA cu un nou membru provizoriu, fiind propus Adrian-Nicu Anghel. La ora 17,30, şedinţa era în desfăşurare.

Speranţele salariaţilor

„Mi-e greu să cred că cineva ne mai minte şi de data asta, după două zile de protest. Practic, noi avem o minută semnată, şi atâta tot. Oamenii au acceptat să reia lucrul de obrazul meu şi al domnului primar. Pentru că dl primar, până acum, chiar dacă au mai fost fricţiuni, s-a ţinut de cuvânt faţă de noi. Marţi, la ora 12,00, am fost invitaţi şi noi în şedinţa în care va fi numit directorul interimar al Transurb. Dacă nu există director general, nu are cine semna actele adiţionale la contractul de muncă”, ne-a declarat George Preda, liderul Sindicatului Şoferilor Liberi din Transurb. 


Potrivit informaţiilor noastre, în scurt timp mijloacele de transport public local vor reveni pe traseele oraşului.


O nouă grevă a salariaţilor SC Transurb SA a paralizat transportul public în comun, în această dimineaţă.

Şoferii şi vatmanii au refuzat să iasă cu autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe trasee, nemulţumiţi că majorarea obţinută în urma protestului spontan din 5 noiembrie 2021 - când transportul public a fost paralizat până la prânz - nu mai este acceptată. Este vorba despre indexarea cu rata inflaţiei care reprezintă, conform calculelor, suma de 155 de lei. Şoferii şi vatmanii refuză să reia lucrul până când nu vor fi semnate actele adiţionale la contractele de muncă. Doar cursele convenţie sunt realizate.

Potrivit datelor noastre, în staţiile de transport public local vor fi puse afişe că este grevă, pentru ca gălăţenii să nu aştepte degeaba.

Revolta dă în clocot la Transurb. Salariaţii au cerut demisia directorului general Dorian Dumitru, scandând "Demisia!" şi nu i-au permis accesul în instituţie. Pentru a putea intra, managerul a avut nevoie de protecţia jandarmilor. 

„TRANSPORT ÎN COMUN PROTEST SPONTAN” scrie pe afişele care au fost lipite în staţiile Transurb şi care ar trebui să-i informeze pe gălăţeni că aşteaptă degeaba un mijloc de transport. Numai că, în unele staţii, afişul a fost lipit pe o parte a automatului de bilete, şi nu este observat de cetăţeni. Aceştia privesc în zare, aşteptând să apară autobuzul de care au nevoie…

Potrivit surselor noastre, directorul SC Transurb SA, Dorian Dumitru, şi-a dat demisia din funcţie, aşa cum, de altfel, au cerut şi angajaţii societăţii, aflaţi acum în grevă. Consilierii locali se vor întruni de îndată într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba completarea Consiliului de Administraţie al operatorului public de transport. Asta după ce şi preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Transurb, Claudiu-Eduard Zlătaru, a demisionat din funcţie. Iar Consiliul de Administraţie nu poate lua decizii în doar patru membri.

Vom reveni cu informaţii.

Citit 19117 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Noiembrie 2021 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.