Cât va costa viitorul sediu al DNA Galaţi
Foto: Anca Melinte

Cât va costa viitorul sediu al DNA Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Peste 6,96 milioane de lei reprezintă valoarea investiţiei de care are nevoie clădirea de pe strada Basarabiei nr. 4, în care îşi va desfăşura activitatea Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Galați. Este vorba despre fostul sediu al societăţii Transurb SA, care, prin votul aleşilor locali, a fost pus la dispoziţia DNA Galaţi.

Un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul "Reabilitare imobil strada Basarabiei nr. 4" va fi supus votului la şedinţa ordinară de miercuri, 24 noiembrie 2021, a Consiliului Local. Este vorba despre fostul sediu al SC Transurb SA, pe care conducerea operatorului de transport l-a eliberat încă de la finele anului 2018, când s-a mutat în Autobază, pe strada George Coşbuc nr. 252.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", DNA Galaţi a solicitat clădirea şi terenul rămase libere, argumentând că îşi desfăşoară activitatea într-un imobil de pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 30, spaţiu considerat insuficient. În mai anul acesta consilierii locali au fost de acord să le-o pună la dispoziție. Conform datelor oficiale, imobilul cuprinde: "teren în suprafață de 767 mp din acte și suprafață măsurată de 763 mp, cu valoarea de inventar de 648.920 de lei, respectiv, suprafață construită totală de 385 mp din acte și suprafață construită măsurată totală de 383 mp, cu valoarea de inventar de 1.659.305 lei".

În raportul de specialitate al hotărârii Consiliului Local se arăta că, în prezent, imobilul este nefolosit, fapt care, în timp, duce la degradarea acestuia. Potrivit unei adrese DNA, procedura de trecere în administrare este necesară pentru ca reabilitarea imobilului să fie efectuată de către Compania Naţională de Investiţii.

De altfel, pentru servicii de proiectare - faza documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii şi expertiză tehnică, Primăria Galaţi a atribuit, la finele anului trecut, un contract de 27.300 de lei fără TVA firmei Proficons Project SRL. Şi iată că acum vin pe masa aleşilor costurile lucrărilor.

Ce lucrări sunt necesare

Potrivit proiectului de hotărâre, viitorul sediu al DNA are nevoie în primul rând de lucrări de consolidare: consolidarea pereţilor structurali din zidărie, prin placarea în totalitate a pereţilor exteriori, consolidarea fundaţiilor din zidărie prin cămăşuire cu beton armat şi plase din oţel, realizarea de planşee din beton armat peste parter şi etaj, desfacerea şi refacerea podului, inclusiv şarpanta şi a învelitorii, cu ignifugarea elementelor şarpantei.

De asemenea, sunt necesare lucrări de amenajare interioară şi instalaţii: refacerea finisajelor interioare şi a compartimentărilor, lucrări necesare obținerii avizului ISU, lucrări de termoizolaţie, refacerea instalaţiilor electrice, termice, sanitare, montare centrală termică, instalaţie de detecţie şi alarmare incendiu, realizarea unui sistem de ventilaţii, dar şi demolarea umor corpuri de clădire. În plus, va fi realizată o scară metalică pentru evacuare în caz de incendiu.

Proiectul cuprinde şi intervenţii de sistematizare verticală: refacerea sistematizării verticale şi a sistemului de scurgere a apelor pluviale, refacerea trotuarelor pe tot perimetrul clădirii, amenajare platformă betonată în incintă şi refacere împrejmuire, amenajarea a şase locuri de parcare şi a unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.

De asemenea, vor fi necesare şi dotări interioare: mobilier pentru birouri si rafturi pentru arhivare.

În consecinţă, valoarea investiţiei se ridică la 6.961.514,64 de lei, cu sursa de finanţare buget local sau împrumut, iar durata de realizare este de 14 luni.

Ce rol are Primăria?

Din moment ce acest imobil a fost pus la dispoziţia DNA, în vederea desfășurării activității serviciului public, am fost curioşi să aflăm de ce este nevoie de un astfel de proiect de hotărâre, mai ales dacă lucrările vor fi executate de Compania Naţională de Investiţii (CNI).

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că, având în vedere statutul juridic, Primăria municipiului Galați este cea care poate înainta către CNI solicitarea de realizare a lucrărilor pentru reabilitarea imobilului din strada Basarabiei nr. 4", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.

În concluzie, până când va deveni sediul DNA, important este ca oraşul să scape de o clădire care se degradează pe zi de trece, dar este păzită.

Citit 4363 ori Ultima modificare Marți, 23 Noiembrie 2021 02:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.