Cât va costa viitorul sediu al DNA Galaţi
Foto: Anca Melinte

Cât va costa viitorul sediu al DNA Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Peste 6,96 milioane de lei reprezintă valoarea investiţiei de care are nevoie clădirea de pe strada Basarabiei nr. 4, în care îşi va desfăşura activitatea Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Galați. Este vorba despre fostul sediu al societăţii Transurb SA, care, prin votul aleşilor locali, a fost pus la dispoziţia DNA Galaţi.

Un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul "Reabilitare imobil strada Basarabiei nr. 4" va fi supus votului la şedinţa ordinară de miercuri, 24 noiembrie 2021, a Consiliului Local. Este vorba despre fostul sediu al SC Transurb SA, pe care conducerea operatorului de transport l-a eliberat încă de la finele anului 2018, când s-a mutat în Autobază, pe strada George Coşbuc nr. 252.

Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", DNA Galaţi a solicitat clădirea şi terenul rămase libere, argumentând că îşi desfăşoară activitatea într-un imobil de pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 30, spaţiu considerat insuficient. În mai anul acesta consilierii locali au fost de acord să le-o pună la dispoziție. Conform datelor oficiale, imobilul cuprinde: "teren în suprafață de 767 mp din acte și suprafață măsurată de 763 mp, cu valoarea de inventar de 648.920 de lei, respectiv, suprafață construită totală de 385 mp din acte și suprafață construită măsurată totală de 383 mp, cu valoarea de inventar de 1.659.305 lei".

În raportul de specialitate al hotărârii Consiliului Local se arăta că, în prezent, imobilul este nefolosit, fapt care, în timp, duce la degradarea acestuia. Potrivit unei adrese DNA, procedura de trecere în administrare este necesară pentru ca reabilitarea imobilului să fie efectuată de către Compania Naţională de Investiţii.

De altfel, pentru servicii de proiectare - faza documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii şi expertiză tehnică, Primăria Galaţi a atribuit, la finele anului trecut, un contract de 27.300 de lei fără TVA firmei Proficons Project SRL. Şi iată că acum vin pe masa aleşilor costurile lucrărilor.

Ce lucrări sunt necesare

Potrivit proiectului de hotărâre, viitorul sediu al DNA are nevoie în primul rând de lucrări de consolidare: consolidarea pereţilor structurali din zidărie, prin placarea în totalitate a pereţilor exteriori, consolidarea fundaţiilor din zidărie prin cămăşuire cu beton armat şi plase din oţel, realizarea de planşee din beton armat peste parter şi etaj, desfacerea şi refacerea podului, inclusiv şarpanta şi a învelitorii, cu ignifugarea elementelor şarpantei.

De asemenea, sunt necesare lucrări de amenajare interioară şi instalaţii: refacerea finisajelor interioare şi a compartimentărilor, lucrări necesare obținerii avizului ISU, lucrări de termoizolaţie, refacerea instalaţiilor electrice, termice, sanitare, montare centrală termică, instalaţie de detecţie şi alarmare incendiu, realizarea unui sistem de ventilaţii, dar şi demolarea umor corpuri de clădire. În plus, va fi realizată o scară metalică pentru evacuare în caz de incendiu.

Proiectul cuprinde şi intervenţii de sistematizare verticală: refacerea sistematizării verticale şi a sistemului de scurgere a apelor pluviale, refacerea trotuarelor pe tot perimetrul clădirii, amenajare platformă betonată în incintă şi refacere împrejmuire, amenajarea a şase locuri de parcare şi a unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.

De asemenea, vor fi necesare şi dotări interioare: mobilier pentru birouri si rafturi pentru arhivare.

În consecinţă, valoarea investiţiei se ridică la 6.961.514,64 de lei, cu sursa de finanţare buget local sau împrumut, iar durata de realizare este de 14 luni.

Ce rol are Primăria?

Din moment ce acest imobil a fost pus la dispoziţia DNA, în vederea desfășurării activității serviciului public, am fost curioşi să aflăm de ce este nevoie de un astfel de proiect de hotărâre, mai ales dacă lucrările vor fi executate de Compania Naţională de Investiţii (CNI).

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că, având în vedere statutul juridic, Primăria municipiului Galați este cea care poate înainta către CNI solicitarea de realizare a lucrărilor pentru reabilitarea imobilului din strada Basarabiei nr. 4", ne-a transmis Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați.

În concluzie, până când va deveni sediul DNA, important este ca oraşul să scape de o clădire care se degradează pe zi de trece, dar este păzită.

Citit 4114 ori Ultima modificare Marți, 23 Noiembrie 2021 02:08

7 comentarii

  • postat de viata pe balta
    Joi, 25 Noiembrie 2021 09:35
    82.76.144.***
    ce face sau a făcut DNA Galați, pentru gălățeni?
    1
    6
    Raportează
  • postat de cetatean
    Joi, 25 Noiembrie 2021 08:05
    136.255.148.***
    BINE CA PLATIM PENTRU CONFORT. CE DOSARE A REZOLVAT DNA-UL GALATI???? INCEP CEVA DAR SE RUPE FILMUL, CA NU FINALIZEAZA NIMIC. DOAR IMPRESIE.
    0
    6
    Raportează
  • postat de Cetateanu curios
    Miercuri, 24 Noiembrie 2021 15:47
    5.13.157.***
    Am citit , o analiza facuta asupra activitatii institutiei infiintate de dragnea, institutie ce ar trebui sa ,,analizeze,, abaterile justitiarilor…te crucesti sa afli ca in anii de activitate, parca trei, au rezolvat 4 dosare, iar toate cheltuelile acestei firmei, fantome in acesti ani de ,,functionare,,se ridica la sute de milioane de lei.
    Controleaza cineva eficienta acestui dna galati??
    2
    6
    Raportează
  • postat de afla daca esti curios
    Miercuri, 24 Noiembrie 2021 11:33
    5.2.208.***
    Intrebare pt cititori : Considerati ca DNA-ul va mai rezolva dosarele care vizeaza primarul sau consilierii locali !!!
    1
    10
    Raportează
  • postat de Huma
    Marți, 23 Noiembrie 2021 21:56
    95.77.107.***
    Un tataie care voia sa-si scoata abonamentul de la transurb (dar nu stia ca se mutase fabrica de abonamente), auzind de trasnaie, intreba - "de ce cu fonduri locale ce puteau fi directionate spre spitale? DNA are finantare de la bugetul de stat. Iar in Galati, pe masura realizarilor acestei entitati despre care chiar nu se aude? Ce implicare a avut entitatea in eradicarea evaziunii si coruptiei, atat timp cat penalii ajung in parlament, guvern etc? Cladirea putea fi data in folosinta 20-30 de ani, si sa-si investeasca banii proprii (un fel de a spune). Nu banii lor la salarii, prime si sporuri nemeritate, iar tot de la buget sa le sustinem noi reabilitarea cladirii, si ulterior pensiile "specializate". Realizarile structurii locale nu trebuie sa fie acceptate doar prin eradicarea vanzarii patrunjelului la colt de strada. Nici macar paza locala nu trebuie implicata in asta!..." Nu am mai asteptat continuarea, lasand paznicul obiectivului sa-i asculte ofurile!
    0
    11
    Raportează
  • postat de Cristi
    Marți, 23 Noiembrie 2021 17:20
    89.39.81.***
    Urez DNA Galați un sediu direct proporțional cu realizările profesionale.
    1
    20
    Raportează
  • postat de Galatean
    Marți, 23 Noiembrie 2021 14:01
    84.243.108.***
    ei bine, aici este nevoie de un Proiect finantat cu fonduri europene pe prevenirea accidentelor rutiere. Fiecare masina sa primeasca gratuit sau cu o co-finantare modica din partea proprietarilor, un aparat drug-etilotest, care sa-ti permita sa pornesti motorul la autovehicul doar dupa ce efectuezi testul. Problema este foarte grava, deoarece riscul pe care il reprezinta in trafic astfel de conducatori auto este de 10 ori mai mare decat cei care sunt corecti.
    2
    10
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.