Vinovaţii pentru situaţia Apaterm

Vinovaţii pentru situaţia Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Dacă nu se găsesc bani pentru modernizarea reţelelor Apaterm din pământ, am făcut frecţie la picior de lemn”, spune primarul Dumitru Nicolae despre planurile de redresare a societăţii locale furnizoare de apă caldă şi căldură * Apaterm va rămâne cu 750 de salariaţi *

Primarul Dumitru Nicolae şi-a asumat public o parte din vina pentru situaţia de reorganizare judiciară în care se află în prezent societatea Apaterm.

Nicolae crede că nu a fost suficient de dur: „Ca să fiu cinstit, problema Apaterm îmi aparţine şi mie într-o măsură. Acum cinci ani aveam o singură societate Apaterm, care furniza apă rece, apă caldă, căldură şi se ocupa de canalizare.

Proiectul ISPA nu se putea derula decât printr-o societate care avea ca singur obiect de activitate - apă şi canalizare. Ne-a obligat să separăm societatea în Apaterm şi Apă Canal.

Apă Canal trebuia să fie rentabilă. Din păcate, organizarea societăţii Apatem nu am gândit-o foarte bine atunci. Dacă eram mai dur, nu se întâmpla ce s-a întâmplat”, îşi reproşează Dumitru Nicolae. La acel moment, noul Apaterm a luat pe umerii săi toate datoriile fostei societăţi, iar Apă Canal şi-a început activitatea „uscată şi curată”.

Vinovată de situaţia Apaterm de azi, spune Nicolae, este şi Electrocentrale. „Cât timp produci 35 de megawaţi vara, cu 500 de salariaţi, nu poţi fi rentabil. Povestea asta se leagă de băieţii isteţi care n-ar putea funcţiona dacă n-ar avea vara societăţi de rezervă care să le asigure energia când lacurile sunt goale”, a spus primarul.

Potrivit acestuia, la Constanţa, unde sunt încălzite în sistem centralizat tot atâtea apartamente ca şi la Galaţi, preţul energiei livrate de Electrocentrale este cu 12 la sută mai mic decât la noi.

Întrebat dacă vina nu îi aparţine şi fostului manager al Apaterm, George Cubasa, edilul a decis că „toată lumea are vină, şi presa!”. Nu trebuie neglijate nici datoriile mari pe care le are populaţia la încălzire.

Bani de modernizare

Potrivit lui Nicolae, Apaterm, care a avut peste o mie de salariaţi, are acum 800 şi va ajunge la 750 de oameni. „Apaterm poate să ajungă ceea ce trebuie cu condiţia să se găsească bani pentru modernizarea reţelelor din pământ.

Dacă nu găsim, e de rău. Mă îngrozesc când mă uit la pierderile Apaterm. Vara, pierderile pe apă caldă sunt foarte mari – peste 35 la sută – iar iarna, la încălzire, sunt de 26 la sută şi le plătim cu toţii. Soluţia pentru Apaterm este cea pe care o va găsi RomInsolv, împreună cu noi.

Dar, repet, dacă nu se găsesc bani pentru modernizarea reţelelor din pământ, am făcut frecţie la picior de lemn”, a declarat Nicolae. Primarul crede că reţelele Apaterm ar avea nevoie de investiţii în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro.

Explicaţie foto: Primarul Dumitru Nicolae şi-a asumat public o parte din vină pentru situaţia în care se află în prezent societatea Apaterm

Citit 1923 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.