La capătul răbdării, din cauza unor garaje. Scrisoare deschisă primită pe adresa redacţiei
Foto: Marian Calestru

La capătul răbdării, din cauza unor garaje. Scrisoare deschisă primită pe adresa redacţiei
Evaluaţi acest articol
(48 voturi)

"100 de familii cer demolarea unei baterii de garaje" era titlul articolului publicat în ediţia de luni, 22 februarie 2021, a ziarului "Viaţa liberă". În numele multor familii care locuiesc pe strada Energiei nr. 7, bloc 10C şi GS1, şi pe strada Frunzei nr. 114, bloc 7G, preşedintele Asociaţiei nr. 333, Mircea Amariţei, a revenit cu o scrisoare deschisă adresată primarului Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, cerând, din nou, demolarea a două baterii de garaje.

"În timp ce bulevardul Siderurgiștilor este în plină transformare, puţin mai în spate, pe strada Energiei, în spaţiul aferent blocurilor 10C şi GS1, tronează o baterie de garaje la care nu au ajuns încă buldozerele, iar de jur-împrejur se înghesuie să parcheze zeci de alţi proprietari de maşini, o combinaţie care, am aflat de la cetăţeni, nu de puţine ori s-a lăsat cu discuţii în contradictoriu. Practic, oamenii nu au unde să parcheze, aşa că îşi lasă uneori maşinile în faţa garajelor închise, iar asta dă naştere la conflicte", se arăta în articolul "100 de familii cer demolarea unei baterii de garaje", publicat în ediţia de luni, 22 februarie 2021, a ziarului "Viaţa liberă".

Articolul pornise de la sesizarea pe care preşedintele Asociaţiei nr. 333, Mircea Amariţei, o adresase Primăriei, demers semnat de o mare parte dintre locatarii din blocul 10C, parte a Asociaţiei nr. 333, precum şi o parte dintre locatarii blocului GS1, din cadrul Asociaţiei nr. 324 bis.

Din păcate, din februarie şi până acum, nu s-a schimbat nimic, motiv pentru care am primit la redacţie o scrisoare deschisă, din care publicăm cele mai importante pasaje: "Am ajuns la limita disperării în ceea ce priveşte locurile de parcare, în mod deosebit după ce s-a interzis parcarea pe bulevardul Siderurgiştilor. Dacă cele două baterii de garaje din faţa blocurilor 10C şi 7G ar fi fost demolate încă de anul trecut, când v-am cerut acest lucru, în locul lor s-ar fi putut crea două parcări publice unde ar fi încăput cel puţin 80 de maşini şi nu am fi ajuns acum în situaţia de a ne certa şi intra în conflicte între noi, ca vecini, pentru un loc de parcare. Numai pentru imaginea dezolantă a acestor construcţii, pe care o avem de peste 30 de ani în faţa apartamentelor noastre, şi tot ar fi trebuit să vă aplecaţi atenţia asupra demersurilor făcute de cele peste o sută de familii care vă roagă de peste un an de zile să începeţi demolarea garajelor.

Desigur, ştim şi vedem că în oraş sunt multe şantiere deschise, sunt multe probleme pe care trebuie să le rezolvaţi, dar nici situaţia noastră nu este de neglijat. Cu mare speranţă şi încredere am tot aşteptat să începeţi şi în cartierul nostru lucrările de modernizare și regenerare pentru străzi, trotuare denivelate, locuri de parcare, guri de canalizare tasate, demolarea garajelor, dar, spre dezamăgirea noastră, cartierul nostru a fost lăsat ultimul pe listă, şi ne întrebăm cu ce suntem noi, locuitorii acestui cartier, mai prejos decât ceilalţi locuitori ai oraşului", scrie Mircea Amariţei, precizând că aşteaptă fapte, nu vorbe.

Licitaţie în derulare

La momentul publicării articolului din luna februarie, Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi ne transmitea că zona la care se face referire este parte componentă a unui amplu proiect de modernizare a cartierului Siderurgiștilor Vest, care prevede inclusiv demolarea garajelor și amenajarea de noi locuri de parcare: "După încheierea procedurilor de achiziție se va putea avansa și un orizont de timp pentru executarea lucrărilor".

Vestea bună este că, în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice, este în derulare o licitaţie pentru "Refacere sistem rutier şi regenerare urbană cartierele Aurel Vlaicu I, II și Siderurgiștilor Vest". Procedura a fost lansată pe 23 septembrie 2021, valoarea estimată a contractului este de 38.584.479 de lei, iar criteriul de atribuire - "cel mai bun raport calitate - preţ". Au depus oferte: SC Alitec Solution SRL, asocierea Citadina '98 - Cricons şi asocierea Gendav SRL - Transmir.

Rămâne de văzut când se va finaliza procedura şi când ar putea începe lucrările. Termenul de realizare este de 48 de luni.

Citit 11325 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Decembrie 2021 01:01

13 comentarii

 • postat de Mira
  Miercuri, 12 Ianuarie 2022 13:19
  5.13.214.***
  Update al articolului??? Actualizarea informațiilor din articol, rezultatul...???
  Au trecut data și orizontul de timp al licitației respective. Care-i rezultatul?
  În primăvara aceasta începe demolarea coșmeliilor, mizeriilor de dughene, a "scorburilor" acelea adunătoare de șobolani și păstrătoare de vechituri/gunoaie...???

  Dacă s-ar începe odată DEMOLAREA tuturor mizeriilor acelea de construcții mizerabile infecte păstrătoare cu sfințenie a vechiturilor și gunoaielor adunate în ele...s-ar mai dezamorsa din nemulțumirea multora dintre cei care tot așteaptă DEMOLAREA așa-ziselor "garaje". Dacă primăria ar purcede odată la DEMOLAREA tuturor acelor mizerii, primăria ar vedea o schimbare de atitudine în bine a celor ce vă tot așteaptă să le DEMOLAȚI focarele de gunoaie/infecții catalogate drept "garaje" doar de scr...

  Părerea mea
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un fost votant.
  Miercuri, 22 Decembrie 2021 14:29
  5.13.150.***
  Problema lipsei crase a locurilor de parcare, locuri blocate de odioasele cazemate, unde marlanu isi tine papornitele cu ce mai jumuleste de la origini, NU ESTE TREABA PRIMARIEI, treaba primarului, este noi biruri, noi taxe de parcare, in rest, salarii de nababi, ce au cu toti plimbatorii de hartii, de la 15000 in sus….asta am ales , asta avem.
  12
  2
  Raportează
 • postat de din galati
  Marți, 21 Decembrie 2021 22:41
  82.79.132.***
  Dragi concetateni, stati linistit, Pucheanu si PSD vegheaza.
  Dar pe de alta parte voi ati ales, impozite marite (nu e neaparat rau) dar si parcari cu plata, parcari cu licitatie.
  Pe fantastica lucrare ultimul leu--fabrica de bere: s-au eliminat locurile de parcare de pe strada in zona ireg, la doua babe s-a facut parcare laterala, si acum masinile stau pe linia de tramvai.
  Dar cand se va porni circulatia tramvaielor unde vor parca masinile.
  Arhitectul , primarul s-au gandit cand au facut aprobat planul; a trecut pe acolo Pucheanu sau Fotea, nu e cazul ca nu stau acolo, si nici treaba prin zona nu au.
  Sunt multe de spus, dar .........

  O seara buna si Sarbatori fericite
  19
  8
  Raportează
 • postat de Consilier local
  Marți, 21 Decembrie 2021 20:29
  5.13.136.***
  Veniți dimineața, în micro 19 la intrarea secundară a școlii Dimitrie Cantemir și tot odată intrarea la grădinița Step by Step... să vedeți ,, distracție"...sunt 20,-25 de garaje în care nu se află nici o mașină..acestea fiind parcate pe trotuar.. Și ca niște ,, gospodari" adevărați s-au extins ,, frumos cu o boltă"( și nu înstelată) de vie....în fața reședinței de vacanță.. să fie și mai greu accesul.
  8
  15
  Raportează
 • postat de Angela
  Marți, 21 Decembrie 2021 15:15
  109.166.138.***
  Garajele, chiar dacă se vor demola, vor face loc la 1.4 din nr de mașini pe care îl deservesc acestea momentan. Cele 80 de mașini care nu au loc de parcare vor fi 70 după reamenajarea spațiului. Locurile de parcare vor fi în continuare insuficiente. Trebuie ca, pe lângă petiția pentru demolare sa veniți și cu soluții viabile / aplicabile de locuri de parcare. Primăria nu prea are!!!
  14
  45
  Raportează
 • postat de Iuliana
  Marți, 21 Decembrie 2021 15:01
  86.124.205.***
  La fel de aglomerat și inestetic este și în spatele străzii Anghel Saligny, la blocurile C5B. Garaje in mijlocul drumului, în care, atenție, nu sunt parcate mașinile! (garajul e folosit pentru murături, scule electrice etc)
  S au trimis mai multe sesizari la primărie, dar degeaba
  De 5,6 ani, se tot pune proiectul pe hârtie....
  26
  26
  Raportează
 • postat de Pe bune.
  Marți, 21 Decembrie 2021 10:10
  77.111.246.***
  Da' ce, când v-ați mutat de la voi, de la țară, în Galați, nu ați văzut că erau garajele alea acolo?!

  Blocarea accesului în autovehicule, curți, clădiri, garaje etc. constituie contravenție și se pedepsește cu amendă în valoare de minimum 390 lei și sancțiune de 3 puncte pe permisul de conducere.
  Sunați la Poliția Locală: 0236955
  41
  44
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 21 Decembrie 2021 09:37
  84.243.108.***
  Am facut petitii de doi ani dar fara un raspuns pozitiv. Avem beciuri de muraturi si garaje la care nu a fost deschisa usa de ani de zile. Masinile parcheaza in intersectii si sensurile giratorii dar stimabilii de la Politia locala dau avertismente. Sunt curios, persoanele care tot impun lucruri negandite isi parcheaza si eii masinile in alte cartiere? (Sa fie clar nu la alt bloc sau alta strada, ci in alt cartier)
  33
  35
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Marți, 21 Decembrie 2021 09:32
  5.2.205.***
  Ce este asa greu de inteles? Ca sa demolezi trebuie construit in loc si pentru asta trebuie bani ca altfel se luau masuri pana acum.
  Puteti face cate sesizari vreti voi ei tot ce stiu fac. Drept urmare o baga pe aia ca o sa ajungem si acolo dar nu acum, lansam licitatie, etc......si pana atunci descurcati-va cum puteti adica.....romaneste.
  32
  28
  Raportează
 • postat de Valentino
  Marți, 21 Decembrie 2021 09:29
  81.12.148.***
  Subscriu ,

  Am locuit in acea zona , un dezastru cu parcarea pe langa multe altele , troatoare , strazi aglomeratie . etc.
  31
  31
  Raportează
 • postat de Cristi
  Marți, 21 Decembrie 2021 09:08
  84.243.108.***
  Am facut petitii de doi ani dar fara un raspuns pozitiv.
  32
  30
  Raportează
 • postat de cetatean
  Marți, 21 Decembrie 2021 08:03
  136.255.148.***
  degeaba sesizam. Garajelel se demoleaza pe ochi frumosi. ar trebui fara tagada daramate toate. Ar fi o alta fata a orasului. La blocul Roka din spatele ANAF sunt garaje in care nu intra o masina, fostii angajati din institutii publice , la pensie, isi tin varza si cartofii. Eeste foarte aglomerata mica parcare intrucat la parterul blocului este clinica medicala DC Clinic.Vin persoane bolnave, unii in carucior medical, nu au unde sa parcheze, iar daca cineva parcheaza masina in fata acestor cotinete, vine IMEDIAT un Garcea, PESEMNE ESTE VRE-UN TRECUT PRIN POLITIE CARE ARE GARAJ AICI, SI FACE ORDINE.
  Asta este cand cine conduce nu eSte gospodar. Tiganeala in tot orasul. Dau cu matura pe doua strazi principale , in rest JAF .
  30
  44
  Raportează
 • postat de Dani
  Marți, 21 Decembrie 2021 07:18
  82.79.132.***
  Și garajele din Micro 21 din spatele magazinului Alvino speram sa fie demolate
  35
  40
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.