Cine execută lucrările de conservare la Cavoul Roman şi Poarta Turcească
Foto: Anca Melinte

Cine execută lucrările de conservare la Cavoul Roman şi Poarta Turcească
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Cavoul Roman, afectat de mucegai și mușchi, şi Poarta Han - cunoscută de gălăţeni ca Poarta Turcească - vor putea beneficia, în sfârşit, de lucrările de conservare de care au atâta nevoie. După numeroase proceduri anulate, Primăria a reuşit în sfârşit să găsească un constructor.

Potrivit datelor publicate pe portalul Primăriei Galaţi, firma Vaelvi Construct SRL a fost desemnată câştigătoare a contractelor pentru execuţia lucrărilor de conservare la Cavoul Roman, intervenţii în valoare de 37.000 de lei fără TVA, respectiv, Poarta Han, unde intervenţiile costă 60.200 de lei fără TVA. Contractele vor intra în vigoare la data semnării lor de către ambele părţi şi au o durată de câte 60 de zile fiecare.

Despre valoarea istorică a acestor două obiective de patrimoniu local, dar mai ales despre nevoia de a fi puse în valoare, nu doar salvate, am scris în repetate rânduri. Cercetările arheologice desfăşurate în 2018 au scos la lumină adevărate comori. Numai că, ulterior, monumentele nu au fost protejate aşa cum trebuie.

Scos la lumină de sub placa de beton și munții de gunoaie sub care a stat ignorat zeci de ani, Cavoul Roman a ajuns din păcate, să fie mâncat de mucegai și acoperit de mușchi. Conform Primăriei, principalele lucrări de conservare presupun: o rigolă pe cele patru laturi ale săpăturii existente (pe exterior); başă care va colecta apele pluviale; pompă submersibilă pentru evacuarea apelor din bașa de beton; un dezumidificator montat în cortul existent. Pentru protejarea și conservarea monumentului se propune: acoperirea întregii suprafețe a mormântului (sub supravegherea specialiștilor) cu membrană geotextilă. Cortul de protecție care îl acoperă se va menține, iar terenul se va igieniza și se va elimina toată vegetația.

Şi Poarta Han are nevoie să fie protejată de gunoaie, de vegetaţia crescută în voie şi de intemperii. Principalele lucrări de conservare de care va beneficia sunt cele de protejare a monumentului și a zidurilor. Pentru o mai bună protecție se propune ca între straturile de argilă să se monteze membrane geotextile. De asemenea, ar urma să fie realizată o construcție provizorie compusă dintr-o structură tip schelă metalică. Construcția va avea montată o plasă de protecție pentru a proteja monumentul de intemperii, dar și pentru a permite ventilarea naturală a spațiului. Lucrările de conservare se vor executa sub supravegherea specialiștilor în cultură, ne-a dat asigurări Primăria.

Citit 2512 ori Ultima modificare Joi, 13 Ianuarie 2022 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.