Cine va mai putea circula gratis cu Transurb. Noile facilități în transportul public local

Cine va mai putea circula gratis cu Transurb. Noile facilități în transportul public local
Evaluaţi acest articol
(49 voturi)

Pensionarii care cumulează venituri din pensie de peste 4.000 lei net/lună ar putea beneficia de o reducere de 25 la sută la preţul unui abonament Basic 45 (însemnând 45 de călătorii, valabile o lună), care costă 55 de lei. Aceasta este una dintre facilităţile prevăzute într-un proiect de hotărâre ajuns la comisiile Consiliului Local. Marea noutate o reprezintă faptul că doar elevii şi anumite categorii de studenţi vor mai putea beneficia de abonamente cu număr nelimitat de călătorii în intervalul de valabilitate al documentului. Restul categoriilor - pensionari, şomeri, persoane cu venit minim pe economie, donatori de sânge, persoane cu handicap grav şi accentuat etc - vor avea facilităţi doar la abonamentele cu 45 de călătorii pe lună.

Un proiect de hotărâre ajuns pe masa aleşilor locali prevede categoriile de pasageri care vor beneficia de gratuități și reduceri ale tarifelor abonamentelor de transport public în comun. Facilităţile ar urma să fie aplicabile începând cu data de 1 martie 2022. Iată ce noutăţi aduce proiectul de hotărâre.

Conform documentului, doar trei categorii de pasageri vor avea acces gratuit la abonamente PLUS NOMINAL 1 (cu număr nelimitat de călătorii pe lună). Este vorba despre: elevi din învățământul preuniversitar acreditat/ autorizat din municipiul Galați, studenții orfani sau proveniți din casele de copii, dar şi studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galați. Trebuie spus că, în cazul acestora din urmă, decontarea contravalorii abonamentului se va face 50 la sută din bugetul local și 50 la sută din bugetul instituțiilor de învățământ superior acreditate din municipiul Galați.

Celelalte categorii de pasageri vor trebui să se mulţumească doar cu facilităţi la abonamentele BASIC 45, care înseamnă 45 de călătorii valabile o lună.

Primii sunt pensionarii care cumulează venituri din pensie până la 1.386 lei net/lună, care ar urma să beneficieze gratuit de abonament BASIC 45, cu o perioadă de reactivare cuprinsă între una şi 12 luni.

O reducere de 75 la sută la preţul abonamentului BASIC 45 este propusă pentru pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între 1.387 și 2.500 lei net/lună.

Pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între 2.501 și 4.000 lei net/lună ar urma să plătească doar jumătate din tariful abonamentului BASIC 45.

Iar pensionarii care cumulează venituri din pensie peste 4.000 lei net/lună ar urma să primească o reducere de 25 la sută la preţul aceluiaşi abonament BASIC 45.

Vin la rând, cu o reducere de sută la sută la tariful abonamentului BASIC 45: şomerii indemnizaţi, persoanele care beneficiază de salariul de bază minim pe țară garantat în plată, cetățeni de onoare, revoluționari, veterani și văduve de război, persoane persecutate din motive politice şi persoane cu handicap grav și accentuat.

Trebuie spus că, în acest moment, pensionarii - indiferent de venituri, revoluţionarii, văduvele şi veteranii de război, şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi, persoanele persecutate politic, persoanele cu handicap grav şi accentuat, beneficiază gratuit de abonamente cu număr nelimitat de călătorii pe lună, pentru care cei fără facilităţi plătesc 90 de lei.

Donatorii de sânge vor beneficia doar de o reducere de 50 la sută la tariful abonamentului cu 45 de călătorii valabile o lună, în condiţiile în care în acest moment îl pot primi gratuit.

"Cardurile de călătorie pentru categoriile de pasageri care beneficiază de gratuități și reduceri la transportul în comun vor avea culori diferite. Pe durata situațiilor de urgență, a stărilor potențial generatoare de situații de urgență sau a situațiilor de alertă, facilitățile acordate categoriilor de pasageri care beneficiază de gratuități și reduceri la transportul în comun, realizat cu mijloacele de transport ale Societății Transurb SA Galați, vor fi valabile în conformitate cu deciziile Comitetului Local pentru Situații de Urgență Galați", se mai prevede în documentul prezentat aleşilor.

Ar mai fi de menţionat şi prevederea conform căreia copiii cu vârsta de până la 7 ani călătoresc fără titluri de călătorie.

Citit 36100 ori Ultima modificare Joi, 27 Ianuarie 2022 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.