Cine va mai putea circula gratis cu Transurb. Noile facilități în transportul public local

Cine va mai putea circula gratis cu Transurb. Noile facilități în transportul public local
Evaluaţi acest articol
(49 voturi)

Pensionarii care cumulează venituri din pensie de peste 4.000 lei net/lună ar putea beneficia de o reducere de 25 la sută la preţul unui abonament Basic 45 (însemnând 45 de călătorii, valabile o lună), care costă 55 de lei. Aceasta este una dintre facilităţile prevăzute într-un proiect de hotărâre ajuns la comisiile Consiliului Local. Marea noutate o reprezintă faptul că doar elevii şi anumite categorii de studenţi vor mai putea beneficia de abonamente cu număr nelimitat de călătorii în intervalul de valabilitate al documentului. Restul categoriilor - pensionari, şomeri, persoane cu venit minim pe economie, donatori de sânge, persoane cu handicap grav şi accentuat etc - vor avea facilităţi doar la abonamentele cu 45 de călătorii pe lună.

Un proiect de hotărâre ajuns pe masa aleşilor locali prevede categoriile de pasageri care vor beneficia de gratuități și reduceri ale tarifelor abonamentelor de transport public în comun. Facilităţile ar urma să fie aplicabile începând cu data de 1 martie 2022. Iată ce noutăţi aduce proiectul de hotărâre.
Conform documentului, doar trei categorii de pasageri vor avea acces gratuit la abonamente PLUS NOMINAL 1 (cu număr nelimitat de călătorii pe lună). Este vorba despre: elevi din învățământul preuniversitar acreditat/ autorizat din municipiul Galați, studenții orfani sau proveniți din casele de copii, dar şi studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, din municipiul Galați. Trebuie spus că, în cazul acestora din urmă, decontarea contravalorii abonamentului se va face 50 la sută din bugetul local și 50 la sută din bugetul instituțiilor de învățământ superior acreditate din municipiul Galați.
Celelalte categorii de pasageri vor trebui să se mulţumească doar cu facilităţi la abonamentele BASIC 45, care înseamnă 45 de călătorii valabile o lună.
Primii sunt pensionarii care cumulează venituri din pensie până la 1.386 lei net/lună, care ar urma să beneficieze gratuit de abonament BASIC 45, cu o perioadă de reactivare cuprinsă între una şi 12 luni.
O reducere de 75 la sută la preţul abonamentului BASIC 45 este propusă pentru pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între 1.387 și 2.500 lei net/lună.
Pensionarii care cumulează venituri din pensie cuprinse între 2.501 și 4.000 lei net/lună ar urma să plătească doar jumătate din tariful abonamentului BASIC 45.
Iar pensionarii care cumulează venituri din pensie peste 4.000 lei net/lună ar urma să primească o reducere de 25 la sută la preţul aceluiaşi abonament BASIC 45.
Vin la rând, cu o reducere de sută la sută la tariful abonamentului BASIC 45: şomerii indemnizaţi, persoanele care beneficiază de salariul de bază minim pe țară garantat în plată, cetățeni de onoare, revoluționari, veterani și văduve de război, persoane persecutate din motive politice şi persoane cu handicap grav și accentuat.
Trebuie spus că, în acest moment, pensionarii - indiferent de venituri, revoluţionarii, văduvele şi veteranii de război, şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi, persoanele persecutate politic, persoanele cu handicap grav şi accentuat, beneficiază gratuit de abonamente cu număr nelimitat de călătorii pe lună, pentru care cei fără facilităţi plătesc 90 de lei.
Donatorii de sânge vor beneficia doar de o reducere de 50 la sută la tariful abonamentului cu 45 de călătorii valabile o lună, în condiţiile în care în acest moment îl pot primi gratuit.
"Cardurile de călătorie pentru categoriile de pasageri care beneficiază de gratuități și reduceri la transportul în comun vor avea culori diferite. Pe durata situațiilor de urgență, a stărilor potențial generatoare de situații de urgență sau a situațiilor de alertă, facilitățile acordate categoriilor de pasageri care beneficiază de gratuități și reduceri la transportul în comun, realizat cu mijloacele de transport ale Societății Transurb SA Galați, vor fi valabile în conformitate cu deciziile Comitetului Local pentru Situații de Urgență Galați", se mai prevede în documentul prezentat aleşilor.
Ar mai fi de menţionat şi prevederea conform căreia copiii cu vârsta de până la 7 ani călătoresc fără titluri de călătorie.

Citit 34023 ori Ultima modificare Joi, 27 Ianuarie 2022 00:40

21 comentarii

 • postat de Kermit
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 15:57
  5.13.133.***
  Facilitati scumpe, facute de cei ce nu folosesc autobuzul in deplasarea pin oras.
  Facilitatea Basic 45 este scumpa pentru orice tip de reducere aplicata. Inseamna 45 de deplasari a unei persoane, folosind zilnic autobuzele Transurb va spun ca nu ma incadrez dus intors intr-o ora pentru a cheltui doar un singur bilet dus-intors. In consecinta restul pana la 60 deplasari dus intors cat ma costa exact 30 lei in plus fata de cat dau pe reducere, pana la sfarsitul lnunii.
  Pur si simplu ati aruncat din rever 45 deplasari fara sa va ganditi la un numar par macar.
  Inainte de aceasta perioada de abonament gratis plateam 50% reducere o luna si era mai bine, acum transportul pe o luna ma va costa mai mult daca voi mai cumpara serviciul dumneavoastra lunar asa cum faceam inainte de aceasta perioada de gratuitate.
  Eu zic ca vreti sa scoateti salariile soferilor din banii pensionarilor, marea gaura in buget pentru ca toti au cate ceva cu pensionarii.
  1
  2
  Raportează
 • postat de din istoricul transurbului
  Vineri, 28 Ianuarie 2022 21:15
  86.124.201.***
  Bravo Alexutz! Ești singurul care a spus adevăratele probleme financiare ale Transurbului, nu ca cei dinaintea ta sau cei după tine...
  Proiectul este o prostie, ca și actualele prețuri raportate la nr de călătorii la abonamentele BASIC, precum și prețurile actuale la abonamentele PLUS NOMINAL.
  Pt cei care nu știu, abon. PLUS NOMINAL sunt echivalentul abonamentelor de 1 lună pe un singur traseu, dar care puteau fi folosite și pe traseele paralele - fapt care s-a întâmplat până în toamna lui 2020, atunci când a început trecerea la carduri (cartele) de transport.
  6
  4
  Raportează
 • postat de Roman
  Joi, 27 Ianuarie 2022 12:15
  5.13.171.***
  Prost proiect .De s ar directiona banii ptr reparatii sau in salariile muncitorilor dar sigur banii vor ajunge in buzunarele altora fiindca asa se intampla cu banii publici /li se pierd urma repede si nimeni nu raspunde ,doar traim in Romania si anormalul e normal.
  1
  12
  Raportează
 • postat de Tocu Elena
  Joi, 27 Ianuarie 2022 10:24
  93.122.248.***
  Gratuitatea transportului pentru pensionari a fost o adevarata SALVARE si multumim din suflet .Sigur ca am dori sa se repete.( Numai cand esti in varsta ,poti intelege dificultatile de sanatate la care esti supus). Daca nu se poate altfel, pe mine personal m-ar interesa marirea plajei reducerii cu 75% in loc de 2501 ,sa fie 3000 .Eu ptr. 27 lei nu pot intra in aceasta categorie.( Sigur e un calcul egoist dar e o necesitate ,avand in vedere pozitia cartierului in care locuiesc , ca trebuie sa circul cu minim 2 mijloace de transport. V-as multumi si mai mult daca s-ar putea lua in calcul aceasta propunere
  6
  11
  Raportează
 • postat de Titi
  Joi, 27 Ianuarie 2022 05:37
  5.13.164.***
  Lucian nimeni nu va putea sa-si cumpere autobuze noi si la cerinta pe care o impune pentru a circula intr-un oras , sant foarte scumpe , apoi sant scumpe de intretinut privind folosirea exacta a tipului de ulei se motor, ureie , anvelope , si multe altele care nu le enumar, personal specializat in intretinerea lor , personal care care coordoneaza , loc de garaj si atelier de reparatii , apoi curentul electric , bani ptr polita de asigurare care e foarte scumpa si salariati , multe alte lucruri, cine are bani ptr asa ceva? Cat trebuie privatul de care zici sa vinda biletul de calatorie pentru a supravetui in raport cu cheltuielile si salariile si impozitele pe care trebuie sa le plateasca? Totul costa si ca sa faci profit trebuie sa ai un pret mare ptr bilet sau sa primesti subventie de undeva., cea ce e greu de realizat.
  13
  7
  Raportează
 • postat de lucian
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 17:21
  92.223.167.***
  La Galati nu se mai poate face nimic. Nici comunisti nu va puteti numi. Comunistii aveau idei de comunitate macar. Voi sunteti inapoiati rau de tot!
  De asta merg toate "bine" la Galati.
  Vreau sa vad un pensionar cu 4000 de lei pe luna care se urca in autobuz cu toti astia care nu sunteti in stare sa va cumperati nici o bicicleta. Chiar daca asa au fost invatati, sa profite de orice gratuitate, tot nu se vor inghesui in autobuz. Deci nu vor cauza vreo pierdere la Transurb sau inghesuiala in autobuze. Va garantez!
  Cei care de fapt nu platesc biletul urla in gura mare ca Transurb nu are bani din cauza pensionarilor si a elevilor. Cei cu aceste facilitati, nu consuma banii colectivitatii. Doar pot provoca inghesuiala la anumite ore.
  Oare unde s-a mai vazut o natie care sa nu aiba respect pentru batrani si tineri sau persoane cu probleme? Doar la Galati!
  Profitul va veni doar cand se va schimba mentalitatea. Cand cei care ne conduc vor realiza ca nu mai putem traim in salbaticia produsa tot de ei, ca fara concurenta nu se poate face nimic, ca cei care lucreaza la stat trebuie sa dea socoteala de munca lor (altfel raman fara salariu ca acum) poate ca se va reveni la normal.

  La numarul de calatori, elevi, pensionari, muncitori, platitori sau neplatitori de bilet, Transurb nu face fata. Asta este problema. Lipsesc autobuze si personal.
  Trebuiesc atrasi privatii care sa investeasca in autobuze si care ar prelua o parte din calatori si ar lasa sa respire cei de la Transub, sa lucreze normal, cu turnuri si autobuze prin rotatie. O repartitie a traseelor intre stat si privati, o singura categorie de autobuze (fara cascarabete), cu bilet unic fara distinctie intre stat si privat.
  Dupa asta vezi cine nu plateste biletul. Dar lasati categoriile care au nevoie de ajutor, in pace! Asta inseamna educatie, respect si cultura!
  20
  28
  Raportează
 • postat de MARIANA
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 17:15
  5.13.131.***
  Ar trebui repetat proiectul de anul trecut pentru pensionari , eu sunt pensionara și mi-a prins foarte bine, de acum vom scoate si din buzunar sau vom sta acasă ca să nu cheltuim , ce știu cei care au bani ...tristă veste
  21
  15
  Raportează
 • postat de viata pe balta
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 12:52
  5.13.194.***
  Bătaie de joc cu aceste facilități. Este grea viața cu peste 4000 lei net? Se plânge că nu are bani pentru dezvoltarea orașului, dar pentru pomeni găsește repede. Parcă ar mai merge vre-o două împrumuturi pe la bănci ca să vă acoperiți pomenile ;)
  12
  37
  Raportează
 • postat de me
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 11:34
  5.13.206.***
  facilitati.... alocatie marita.... elevi care pleaca spre scoala si ajung la terase, prin parcuri, pe strazi... studenti care intr-un final ajung absolventi pe banii statului roman si presteaza in alte tari... pe vremea cand eram elev, student, plateam bilet sau abonament. terminati cu facilitatile. nu vreti reduceri de pret la orice ? asteptati Black-Friday !!!
  18
  35
  Raportează
 • postat de bolnavul
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 10:23
  62.231.94.***
  Primaria face ce face si se tot leaga de dreptul persoanelor cu handicap grav si accentual, la calatorii nelimitate cu mijloacele de transport in comun, drept prevazut CLAR prin LEGEA 448/2006, si care se aplica pe tot teritoriul tarii, fara discutie. De ce se tot leaga primaria Galati de acest drept prevazut prin LEGE si cauta sa ingradeasca acest lucru ????? Are primaria ceva cu oamenii bolnav??? DE CE cauta sa bage tot felul de bete in roate prin hotarari emise la nivel local ??? Au acestea puterea de a desfiinta ceea ce este LEGE ???? Sa va fie rusine smecherilor din primarie !! Altceva mai bun de facut nu aveti ! RUSSSINEEEEE !!! Si apropo, pentru calatorii sunt suficiente legitimatiile special emise de Inspectoratul pentru handicapati . NU trebuie pusi oamenii sa stea la cozi pentru alte legitimatii emise de smecherii din Galati. Asta e valabil in TOATA TARA . Puneti mana si mai cititi legea inainte de a mai scorni si alte bazaconii.
  4
  43
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 10:06
  5.2.205.***
  Bai terminati cu prostiile, daca voi credeti ca pierderea societatii este de la nevalidarea cartelelor inseamna ca nu ati citit articolul de acum cateva zile din viata libera in care a iesit la suprafata rezultatul audit-ului de la Transurb facut de catre Curtea de Conturi.

  Daca nu va ajut eu:

  "Achiziții de materiale pentru care există bonuri de consum, dar nu au fost identificate în vreo reparație realizată în cadrul societății, avansuri de trezorerie nejustificate în termenul legal, cheltuieli de protocol fără referat de necesitate, acestea sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de Camera de Conturi Galați - structură a Curții de Conturi a României - în cadrul unui control desfăşurat la SC Transurb SA Galaţi.

  La finele anului trecut, societatea Transurb a fost ținta unui control al Camerei de Conturi Galați, care a vizat modul de administrare a patrimoniului public și privat în anul 2020. Decizia emisă pe 5 ianuarie 2022 a ajuns în atenția Consiliului Local, unicul acționar al companiei de transport. Vă prezentăm cele mai importante nereguli descoperite de auditori.
  Camera de Conturi a descoperit că, în 2020, au fost efectuate achiziții de materiale în valoare de 4.409 lei, pentru care există întocmite note de intrare recepție și bonuri de consum, dar care nu au fost identificate în vreo reparație realizată în cadrul societății.
  De asemenea, societății i s-a reproșat că nu a calculat penalități pentru încasarea cu întârziere a facturilor emise către Liberty Galați SA, în anul 2020, conform contractului de prestații de transport.
  Auditorii au mai descoperit că, în decembrie 2019 și iunie 2020, au fost efectuate cheltuieli cu reparațiile la autovehicule ce deservesc activități de natură administrativă, nefiind probată realizarea operațiunilor respective. Mai exact, nu s-au completat corespunzător foile de parcurs și nu s-a conformat traseul efectuat de către conducători auto prin semnarea foilor de parcurs, nu s-a întocmit fișa de activitate zilnică.
  În perioada 2019-2020, s-a constatat că achizițiile cu destinația "cheltuieli de protocol" nu au avut la bază întotdeauna referate de necesitate și/sau nu au fost însoțite întotdeauna de documente din care să reiasă încadrarea în limitele de cheltuieli. De asemenea, au ieșit la lumină situații în care nu s-a înscris timpul efectiv lucrat sau normat în pontajele întocmite pentru salariații din cadrul compartimentului Service Auto, dar aceștia au beneficiat de drepturile salariale pentru o normă completă în perioada martie - mai 2020.
  "În perioada 2019-2020 au fost identificate următoarele nereguli: nu au fost întocmite sau solicitate deconturi de cheltuieli pentru justificarea avansurilor de trezorerie acordate; avansurile de trezorerie nu au fost justificate în termenul legal, au fost acordate noi avansuri, deși avansurile anterioare nu erau justificate, nu au fost efectuate controale inopinate de către conducătorii compartimentului cu atribuții financiar-contabile. Valoarea estimativă a abaterii este de 19.115 lei, reprezentând penalități de întârziere calculate pentru nedepunerea în termen a deconturilor pentru justificarea avansurilor în numerar", se arată în document.
  Transurb a primit termen până pe 29 aprilie 2022 să remedieze aceste neajunsuri, să recupereze cheltuielile efectuate fără respectarea prevederilor legale, iar acolo unde este cazul să stabilească întinderea prejudiciilor și să le recupereze."

  Acolo sunt banii, nevalidarea cartelelor sunt fix pix.
  4
  33
  Raportează
 • postat de Terente...de la Galati
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 09:22
  86.34.180.***
  Pana nu plateste toata lumea, bilet de calatorie 100%, compania nu va inregistra profit, iar de transport in comun modern nu vom mai putea vorbi vreodata!
  37
  49
  Raportează
 • postat de Dan
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 09:16
  89.39.81.***
  Trebuia taiate de tot 80% in autobuze sunt pensionari unii chiar masca trasa jos
  32
  46
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 08:57
  89.136.6.***
  In afara de elevi si studenti,n-ar trebui sa aiba nimeni gratuitate.Problema este ca tocmai ei nu voteaza!
  37
  56
  Raportează
 • postat de Ionut
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 08:17
  5.13.128.***
  E atat de simplu sa scapati de calatorii fara bilet: ca in Londra - urcarea doar prin fata unde este aparatul de validare si unde soferul ii poate vedea pe cei care nu valideaza.
  19
  63
  Raportează
 • postat de Raul
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 07:39
  5.13.147.***
  Teoretic un pensionar își face cumpărăturile în preajma locuinței.... Nu se justifica, cred, atâtea gratuități, fie ele și limitate la 45 de călătorii. Transportul în comun este pentru cei ce muncesc și pentru elevi. Dar la noi doar pensionarii votează.
  34
  59
  Raportează
 • postat de Popescu
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 07:04
  109.166.132.***
  De ce se fac atâtea reduceri la pensionari? Noi cei care cumpărăm bilete și abonamente suntem mai prosti? Sau învățat să se plimbe cu autobuzul pentru o pâine.Si noi suportăm biletele și pentru ei.Cand plec la servici sunt pensionari in autobuz,când vin de la servici pensionari în autobuz.Vara se pl imba cu autobuzul că are aer condiționat iarna că au căldură.
  38
  54
  Raportează
 • postat de Dani
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 06:19
  109.166.133.***
  O idee cat de cat buna și de bun simt cu care sperăm că va revitaliza și rentabiliza transportul in așa fel încât primăria să nu mai aloce bani in gaura neagra numita Transurb
  16
  36
  Raportează
 • postat de Doru
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 05:27
  78.96.81.***
  Citesti si-ti faci cruce!
  Adica pensionarul cu 4000 lei net pensie pe luna nu are bani sa-si cumpere un bilet de calatorie
  si nici cel care are si pensie si serviciu (este activ)
  Doamne fa o minune Doamne...
  14
  76
  Raportează
 • postat de Dea
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 04:47
  5.13.164.***
  Pensionarii cu pensie de peste 4000 trebuie sa plateasca integral abonamentul asa cum i-si pun si benzina in propiile masini cand pleaca vara la munte sau ,la mare sau la pescuit , de ce ii credeti asa de saraci si amarati domnule Primar? Pentru un amarat de abonament lunar de 70 lei pentru el e exact banii care-i foloseste pe saptamana ca sa-si cumpere rame cand se duce la pescuit
  13
  69
  Raportează
 • postat de Stalyn
  Miercuri, 26 Ianuarie 2022 02:19
  5.13.153.***
  Când urci în autobuz și validezi biletul, mulți se uită ciudat la tine, pentru că 90% merg pe gratis :)))
  24
  102
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.