Ce se demolează şi ce mai rămâne din Palatul "Gheorghiu". 23,8 milioane de lei pentru ruina din Domnească nr. 24

Ce se demolează şi ce mai rămâne din Palatul "Gheorghiu". 23,8 milioane de lei pentru ruina din Domnească nr. 24
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Demolarea clădirii existente, cu excepţia faţadelor dinspre strada Domnească şi strada Gamulea - care vor fi consolidate şi restaurate - şi construcţia unei clădiri noi; noua construcţie va fi ridicată în spatele faţadelor păstrate, se va subordona acestora şi va respecta caracteristicile volumetrice generale ale imobilului existent, dar nu va copia stilul arhitectural. Asta prevede proiectul de hotărâre prin care Primăria încearcă să salveze Palatul "Simion Gheorghiu", de pe strada Domnească nr. 24, transformându-l în spaţiu destinat cercetării, dezvoltării şi inovării în domeniul tehnologiilor informaţionale moderne, creând oportunităţi care să "stopeze migraţia cetăţenilor oraşului către alte zone ale ţării sau chiar în străinătate".

Costurile şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenții la obiectivul "Reabilitare imobil situat în Galați strada Domnească nr. 24", aferent proiectului "Sintetic - sistem integrat de network pentru transferul şi exploatarea tehnologiei informaţiei în cluster" au ajuns pe masa aleşilor locali. Proiectul de hotărâre ar putea fi supus dezbaterii şi votului în Consiliul Local chiar în şedinţa de astăzi, 27 ianuarie 2022.

Proiectul porneşte de la realitatea că imobilul situat pe strada Domnească nr. 24 este clasat ca monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local şi a fost construit în perioada 1923-1925. "Edificată într-un stil neo-românesc modern, de început de secol XX, construcția prezintă, în prezent, pericolul real al unor prăbușiri, ce ar urma unor grave desprinderi de componente (planșee, părți de acoperișuri, plăci de balcoane, elemente decorative etc.). Necesitatea realizării proiectului este cu atât mai stringentă, cu cât starea structurală a clădirii se deteriorează constant din cauza lipsei parţiale a acoperişului, a infiltrării apei în fundaţia clădirii, zidul estic având porţiuni prăbuşite", se arată în proiect.

Ce propune documentaţia

Potrivit documentaţiei realizate de firma ATU Consulting, lucrările propuse cuprind: restaurarea şi consolidarea faţadelor care se păstrează din strada Domnească şi strada Gamulea, demolarea clădirii existente cu excepţia faţadelor amintite, construcţia propriu-zisă a clădirii noi, compartimentarea spaţiilor interioare ale noii clădiri conform necesităţilor destinaţiilor viitoare, racorduri şi instalaţii interioare şi exterioare de apă-canal, electrice, termice şi de gaze, finisaje interioare şi exterioare, căi de acces şi pietonale, preluarea apelor meteorice prin conducte şi rigole, amenajarea şi împrejmuirea terenului, realizarea a 33 de locuri de parcare.

"Clădirea cu valoare de monument trebuie să reprimească aspectul și caracterul originar prin suprimarea adăugirilor, mai puțin a celor cu valoare istorică, arheologică sau arhitecturală intrinsecă. În acest ultim caz, ele se vor restaura în același regim cu clădirea. În acelaşi timp, noua clădire ce se va construi în spatele faţadelor existente se va subordona acestora şi va respecta caracteristicile volumetrice generale ale imobilului existent, dar nu va copia stilul arhitectural", prevede proiectul de hotărâre.

Valoarea totală a investiției este calculată la 23.866.664,78 de lei, durata de realizare este de 24 de luni, iar sursa de finanțare o reprezintă bugetul local, fonduri europene şi/sau bugetul de stat. Şi asta deoarece proiectul este propus pentru finanţare prin Programul Operațional Competitivitate, Axa prioritară Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI).

Proiect pilot

"Prin realizarea proiectului se prevede reabilitarea clădirii în vederea desfăşurării activităţilor de cercetare, dezvoltare, inovare", explică autorităţile arătând că salvarea imobilului este "o necesitate investiţională".

"Fiind un proiect pilot pentru oraşul Galaţi "Sintetic - sistem integrat de network pentru transferul şi exploatarea tehnologiei informaţiei în cluster" ar putea să creeze oportunităţi pentru cei care doresc să se implice în tehnologii informaţionale moderne, cu aplicaţii directe în proiectele de informatizare a instituţiilor statului și mediului antreprenorial. Acest fapt va stopa migraţia cetăţenilor oraşului către alte zone ale ţării sau chiar în străinătate. Astfel, pe lângă avantajul economic, această investiţie poate aduce şi un avantaj demografic, care ulterior se va resimţi pozitiv pe plan economic local", argumentează Primăria Galaţi.

Citit 9512 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2023 15:39

9 comentarii

  • postat de Cosmin
    Joi, 27 Ianuarie 2022 21:28
    77.111.247.***
    https://www.viata-libera.ro/eveniment/167204-primarul-demoleaza-sediul-psd,-pentru-o-parcare-subterana

    Mintea romanului cea de pe urma...
    1
    16
    Raportează
  • postat de Melania
    Joi, 27 Ianuarie 2022 14:52
    5.13.214.***
    Dacă se mai tergiversează mult, treburile/lucrările(începerea acestora) cred că se alege praful "la propriu" de acel obiectiv/acea clădire.

    D-asta a și ajuns acea clădire în situația, la stadiul deplorabil la care este/arată acum clădirea... Fiindcă a fost lăsată cla și altele", deoparte, izolată într-un colț al amintirii... Păcat de clădire, dealtfel păcat de multe alte clădiri cu valoare istorică lăsate să se năruie de necătre nepăsarea/incompetența/indiferența unora...

    "Gigi duru manelistu" sau "cocălarul Fănel" cu schelălăiturile lui au fost mai importanți pentru societatea asta locală/națională b0l navă/per vertită...

    Păcat de orașul ăsta...de ce ar fi putut fi.
    1
    27
    Raportează
  • postat de frectie
    Joi, 27 Ianuarie 2022 12:18
    5.14.131.***
    Trebuie să existe vreun mostenitor care abia așteaptă sa terminati voi lucrarile ca sa revendice cladirea.
    23
    9
    Raportează
  • postat de Georgel
    Joi, 27 Ianuarie 2022 12:03
    195.176.3.***
    De acord cu: ”Demolarea clădirii existente, cu excepţia faţadelor dinspre strada Domnească şi strada Gamulea ... şi construcţia unei clădiri noi ... în spatele faţadelor păstrate”. Sunt însă în dezacord total cu destinația preconizată pentru noua clădire ce urmează a se construi în spate.

    Cum e posibil să fie așa de ușor uitat dezideratul legiferat prin PUG-ul aprobat pentru Galați, acela ca ”Rezervația de arhitectură strada Domnească” să rămână exclusiv o ”axă culturală a orașului Galați” și care exclude astfel de destinații?

    Proiectul deja mediatizat anterior, al demolării sediului actual al PSD în scopul edificării unei parcări subterane imense în zonă, dezvăluie cu brio nu doar eroarea aspectului modern al clădirii vapor de lângă Prefectură, ci mai ales a destinației acesteia, în prezent reclamând nenumărate locuri de parcare în acest areal istoric, încă lăsat pradă devoratorului trafic rutier.
    3
    28
    Raportează
  • postat de v
    Joi, 27 Ianuarie 2022 10:46
    213.218.53.***
    @Parcarea levitantă: Eu as fi eliminat complet parcarea de pe Gamulea (din spatele cladirii) - nu stiu de ce ar fi necesare acele parcari !
    19
    5
    Raportează
  • postat de Bulgavov
    Joi, 27 Ianuarie 2022 10:15
    5.13.223.***
    Consolidati, restaurati si intretineti vechile cladir, care dau cu adevarat farmec si frumusete oraselor, uitativa peste tot in lume si nu demolati aceste adevarate opere de arta, nu am nimic cu colturoasa si neprietenoasa cladire a primariei, dar va asigur, ca cladirea adevaratei primarii, actuala regionala c.f.r. , restaurata si nu manjita cum e acum, restaurata, ar fi fost mult mai nimerita, pentru primarie, consultati adevaratii arhitecti, si nu pecei facuti la asa zise , facultati particulare….
    2
    36
    Raportează
  • postat de nelu
    Joi, 27 Ianuarie 2022 09:27
    109.166.133.***
    Spun de la inceput ca nu sunt impotriva infrumusetarii orasului si implicit a cladirilor istorice dar modul de prezentare a proiectului lasa de dorit in opinia mea. Se va vota DA in grup, fiindca numai titlul proiectului lasa pe multi cu gura cascata nestiind despre ce e vorba. Cum insa prin constructia acestei cladiri va fi stopata migrarea spre alte tari a sudorilor, instalatorilor, mecanicilor, doctorilor, coafezelor ...poate explica in mod real cineva? Bașca, activitatea din cladire duce implicit la crestere demografica fiindca nimeni nu va mai parasi orasul! Nu era mai simplu o stare de alerta si ne apucam de facut copii pe acasa si fara costuri suplimentare?Argumente beton, hai sa votam acum.
    14
    35
    Raportează
  • postat de Parcarea levitantă
    Joi, 27 Ianuarie 2022 08:38
    77.111.246.***
    Ar fi interesant de știut unde vor fi parcate sutele de mașini ale celor care vor lucra sau vor avea temporar treabă la...Palat, atunci când "spaţiul destinat cercetării, dezvoltării şi inovării în domeniul tehnologiilor informaţionale moderne" va începe să funcționeze.
    6
    41
    Raportează
  • postat de Desgustator
    Joi, 27 Ianuarie 2022 01:52
    108.245.201.***
    Foarte intersant sintetizarea imaginilor , probabil ca cele reale ofenseaza .
    Realitatea arata catastofic , de aceea ati apelat la computer .
    9
    40
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.