Direcţia de Impozite şi Taxe Locale se va muta în fostul sediu BCR
Foto: Marian Calestru

Direcţia de Impozite şi Taxe Locale se va muta în fostul sediu BCR
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Primăria Galaţi va plăti 1.300.000 de euro, preț nepurtător de TVA, pentru a cumpăra de la BCR fostul sediu al băncii, de pe strada Brăilei nr. 35. Asta au decis, în unanimitate, consilierii locali PSD, PNL şi USR PLUS, prezenţi la sedinţa ordinară de joi, 27 ianuarie. Imobilul, care ar trebui să fie preluat până la sfârşitul lunii iunie 2022, va fi declarat de interes public local şi va găzdui Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale.

În premieră în acest mandat, un proiect de hotărâre a fost semnat, în calitate de iniţiatori, de primarul Ionuț Pucheanu şi de câţiva dintre consilierii puterii şi opoziţiei. Este vorba despre Sorin Enache, Marcela Costea, Dumitru Poalelungi, Rodica Ciucă (PSD), Valeriu Onose, Anamaria Hărăbor (PNL) şi Flavia Susnoschi (USR PLUS). Aceştia formează Comisia de Buget-Finanţe a Consiliului Local, dar şi comisia de negociere în vederea achiziționării, în condiții de oportunitate și respectare a principiilor legalității și eficacității utilizării fondurilor publice, a unor imobile necesare desfășurării activității de administrație publică locală.

Proiectul prevede achiziționarea de către municipiul Galați, printr-un contract de vânzare - cu rezerva dreptului de proprietate - a imobilului de pe strada Brăilei nr. 35, proprietatea BCR, în vederea desfășurării activității aparatului de specialitate al primarului municipiului Galați. Este vorba despre trei construcții: clădirea principală, cu subsol, parter şi cinci etaje, cu o suprafață construită de 776,70 mp, şi anexele - garajul de 102,80 mp şi centrala termică. Terenul pe care este amplasat imobilul BCR este proprietatea municipiului Galaţi. Preţul total de vânzare a imobilului de 1.300.000 de euro, nepurtător de TVA, va fi achitat astfel: 35 la sută, respectiv 455.000 de euro plătibili în lei la cursul BNR practicat în ziua semnării contractului de vânzare - cu rezerva dreptului de proprietate, iar 845.000 de euro se vor plăti în termen de 30 de zile lucrătoare de la data predării imobilului către cumpărător, pe baza unui proces-verbal de predare-primire încheiat între părți. Primăria va suporta şi cheltuielile ocazionate cu autentificarea contractului de vânzare.

"Preluarea imobilului se va face până la data de 30 iunie 2022, cu posibilitatea prelungirii acestui termen, la opțiunea exclusivă a vânzătorului, în prealabil expirării acestui termen, cu o perioadă de maximum patru luni, prin simpla notificare a cumpărătorului, fără a fi necesare alte formalități sau demersuri în acest sens. Imobilul achiziționat se declară de interes public local, va intra în domeniul public al municipiului Galați și va fi destinat desfășurării activității aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Galați", se arată în documente.

De ce este necesar

Autorităţile au ajuns la concluzia că "spațiile în care își desfășoară activitatea Direcția Impozite, Taxe și alte Venituri Locale nu asigură condiții adecvate pentru asistenţa contribuabililor, încasarea impozitelor și a taxelor precum și condiții adecvate pentru completarea de către contribuabili a formularelor necesare și pentru informare". Vorbim despre sediile situate la parterul blocurilor: L de pe strada Domnească nr. 13, E4 de pe Brăilei nr. 232, J5 de pe Henri Coandă nr. 8 şi A16, de pe Basarabiei nr. 55. Pe lângă aglomeraţia care se creează la uşa lor în perioadele de vârf, fiind amplasate la parter de bloc, centrele Direcţiei de Impozite au avut parte de inundații, deversări de ape menajere, iar funcţionarii au ajuns la relații tensionate cu locatarii. Din cauza defecțiunilor, a fost degradată o parte a arhivei, se plâng autorităţile. Iar Direcţia acuză imposibilitatea gestionării adecvate a documentelor arhivate (declarații, acte de proprietate, decizii de impunere).

În consecință, cei 25 de aleşi PSD, PNL şi USR PLUS prezenţi la şedinţă au decis să cumpere sediul BCR pentru activitatea Direcției Impozite, Taxe și alte Venituri Locale. Trebuie precizat că, din motive obiective, cei doi consilieri PACT nu au putut participa la întrunire, care nu s-a desfăşurat în format hibrid - fizic şi on-line. Însă, conform poziţiei exprimate public de formaţiunea politică din care fac parte, voturile lor ar fi fost negative.


Citit 9317 ori Ultima modificare Luni, 31 Ianuarie 2022 00:28

14 comentarii

 • postat de cetatean
  Luni, 31 Ianuarie 2022 13:07
  136.255.148.***
  Credem ca le si pasa mult de contribuabili. DE CE TREBUIE UN MASTODONT DE CLADIRE MAI ALES ACUM CAND SE POATE PLATI ONLINE???????????DE CE NU SUNT INTREBATI CETATENII DACA SUNT DE ACORD???????????????? EU, SI SUNT SIGUR FOARTE MULTI, REFUZ SA PARTICIP CU BANII MEI LA ACEASTA HOTIE. PENTRU CE TREBUIE SA PLATIM SUMELE ACEASTEA COLOSALE???????????????
  2
  9
  Raportează
 • postat de Marian
  Luni, 31 Ianuarie 2022 12:31
  85.186.244.***
  E bine ca s-au adus toate departamentele intr-un singur loc, central, aproape de statia de autobuz, sa nu mai fie necesara deplasarea cetateanului prin tot orasul. La nivelul Consiliului local se vor realiza economii cu utilitatile. S-a rezolvat o problema dar se va genera alta: locurile de parcare in zona. Si-asa putine, vor fi superaglomerate, din cauza masinilor clientilor si a personalului.
  3
  7
  Raportează
 • postat de valll
  Luni, 31 Ianuarie 2022 09:23
  92.86.39.***
  i mai certati.Desi e cladire cam prea mare, este o investitie, banii intra in proprietatea publica. Decat sa-i fure?
  Felicitari edililor! Generatia viitoare va avea ce vinde cand va trebui sa platesca datoriile pe care actuala generatie i le lasa; Si asa nu ii ramane mai nimic.

  Numai sa nu aiba ghinionul ca, venind tancurile rusesti la granita, sa nu se prabuseasca preturile cladirilor din Galati.
  3
  6
  Raportează
 • postat de grecu
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 18:11
  5.13.146.***
  Pentru ce atâta zarvă în care Primăria anunță într-o poatare mai veche că, cetățenii pot să-și achite taxele și impozitele online prin GHIȘEUL.ro ,sau prin SELFPAY,la ce este necesară o construcție de-o așa mărime când s-a făcut o investiție destul de consistentă pt. stațiile de colectare a taxelor și impozitelor amplasate în f .multe locuri la îndemâna cetățeanului?aici :https://www.viata-libera.ro/politica-administratie/176123-impozite-si-taxe-platite-pe-baza-de-cnp.,cu banii investiți într-o clădire de-o așa mărime mai trebuiesc investiții pentru modernizarea sa în scop enunțat mai sus.
  Alte țări restrâng activitatea salariațiilor prin digitalizare și modernizare a infrastructurii electronice iar noi rămânem înțepeniți în veșnicele dosare cu șină ,a teancurilor de copii și a cozilor pentru care ne-au obișnuit comuniștii de-a lungul vremurilor.
  De acea cresc taxele și impozitele ca să cumpărăm ce alții nu știu cum să scape de ele,iată motivul pentru care Galațiul cu administrația ei este înețpenirt în timp.
  2
  45
  Raportează
 • postat de Un cetatean
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 14:56
  46.97.176.***
  Un tun frumos!Si s-a votat cu două mâini.
  Adică aproape 2000 E/mp construit-pret de Parcul Herastrau /bloc din 2021-,pentru o clădire total depasita de timpuri, in care nu s-a mai investit niciun cent de 25 de ani,cu teren concesionat!
  Si totul pentru bătaia de joc numită-Taxe si impozite-!
  5
  47
  Raportează
 • postat de ro
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 11:53
  5.13.132.***
  Impozite locale? Nici o problema daca nu ajung banii, marim impozitele, doar platesc cei pe care politicienii nu dau doi bani....
  1
  44
  Raportează
 • postat de Florin
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 10:25
  46.97.176.***
  Prea mare acest sediu pentru directia de taxe si impozite. Ganditi-va pe langa cat o sa coste cladirea, adica 1,3 mil euro cat o sa ajunga intretinerea acesteia, caldura, cat o sa coste mutatul in ea. Acum o sa trebuiasca sa dai cu var sa cumperi mobilier nou, calculatoare noi, toata afacerea ajunge la 2 milioane de euro. Eu zic ca pentru un oras ca a nostru este prea scump.
  1
  55
  Raportează
 • postat de frectie
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 10:14
  5.14.137.***
  La o cladire asa mare cu birouri mai multe, trebuie infiintate mai multe posturi, bineinteles angajate mai multe persoane; mai multe rude, cunostinte si "pile" isi vor gasi loc in administratie .
  1
  51
  Raportează
 • postat de Nea Luce
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 10:13
  62.231.94.***
  .." Domnu' primar are dreptate, domnule ! Locuiesc in blocul J5, micro 39b, la etajul unu, chiar deasupra sediului directiei de fiscalilate. De cand s-a deschis sediul la parter, pur si simplu, nu se mai poate locui in acest bloc. Functionarele asculta manele la volum maxim de la ora deschiderii si pana seara. Femeia de serviciu care da cu mopul in sediu, arunca zoaiele peste panselutele din fata blocului in fiecare zi. Platitorii de taxe, urineaza zilnic pe scara bolcului si cainii legati provizoriu de catre posesori, pana achita impozitele, defecheaza gramezi intregi de dejectii pe trotuarul nostru...Asta ca sa nu mai vorbesc de radiatiile produse de catre cele trei calculatoare, la care suntem expusi si bazaitul infernal al celor doua imprimante, care de scot din minti....Asa ca aceasta masura este extrem de apreciata de catre locatarii asociatiei noastre si il asiguram pe marele nostru edil ca la urmatoarele alegeri, ca de altfel vesnic intotdeauna o sa votam trandafirii "
  32
  16
  Raportează
 • postat de Dani
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 09:02
  109.166.135.***
  Sunt curios cum se vor organiza
  Pt că dispar 4 sedii din 4 zone diferite
  In plus o sa fie greu cu parcarea in zona
  1
  50
  Raportează
 • postat de Viorel
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 08:50
  5.13.160.***
  Cumpara Pucheanul ca a pus taxe pe orice bucățică de pământ ,noi Gălățenii suntem prosti fiindcă cu banii nostri își face de cap el și cățeii lui
  2
  54
  Raportează
 • postat de Gaga
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 08:04
  86.124.206.***
  Avantaj BCR!Asa au inteles ai nostri diriguitori digitalizarea?Mai multe cladiri egal mai mult personal bugetar.De ce oare a vandut BCR aceasta cladire?
  3
  58
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 00:28
  5.13.209.***
  In toata Europa, taxele pot fi platite on line, la Galati, se mai cumpara inca un sediu !!! Galateni sa va luati numar de ordine !!! Ce ne meritam soarta !!!...
  7
  64
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 00:21
  5.13.209.***
  Mandea plateste, turcu plateste...galateanu' plateste !!!...
  6
  44
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.