Firmă abonată la contractele de audit la Transurb
Foto: Marian Calestru

Firmă abonată la contractele de audit la Transurb
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Primăria Galaţi i-a atribuit firmei PricewaterhouseCoopers Audit SRL un nou contract, în valoare de 98.000 de lei fără TVA, pentru a calcula preţul unitar pe kilometrul parcurs de mijloacele de transport ale Transurb - tramvaie, troleibuze şi autobuze. Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în septembrie 2019, Primăria i-a atribuit un contract identic, în valoare de 98.000 de lei fără TVA. Iar în 2017 şi 2016, serviciile similare, de audit tehnico-economic la Transurb, au costat 84.000 de lei fără TVA şi, respectiv, 115.000 de lei fără TVA, după cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă".

"Cât costă, în realitate, transportul cu autobuzul. Audit tehnico-economic la Transurb", era titlul articolului publicat în ediţia de vineri, 17 decembrie 2021, a ziarului "Viaţa liberă". Primăria pusese la bătaie un contract cu valoarea estimată de 100.000 de lei fără TVA, pentru a afla cât costă cu adevărat kilometrul parcurs de mijloacele de transport ale Transurb.

Un calcul corect este foarte important pentru că, pe baza acestuia, SC Transurb beneficiază de decontări de la bugetul local pentru serviciile prestate. Preţurile calculate şi, ulterior, aprobate de Consiliul Local au stârnit de fiecare dată suspiciuni şi discuţii. "Hai să vedem cât e un preț real, ce prestație ne permitem, financiar vorbind, împărțim prețul la suma pe care Primăria și-o poate permite. La ora actuală, 30 la sută din bugetul Primăriei se duce la Transurb. Vom aloca, cel mai probabil, un buget maximal, iar de bugetul acela vom presta servicii de transport", declarase, la finele anului trecut, primarul Ionuț Pucheanu. În acest moment, preţurile unitare per kilometru pentru fiecare mod de transport, aplicabile de la 1 septembrie 2021 sunt: autobuze - 8,10 lei/km; troleibuze - 9,70 lei/km; tramvaie - 10,57 lei/km.

Se poate spune că firma PricewaterhouseCoopers Audit prestează constant servicii de audit tehnico-economic la Transurb, contractată de Primărie. Potrivit datelor din portalul achiziţiilor publice, pe 20 septembrie 2019, Primăria i-a atribuit un contract de 98.000 de lei fără TVA tot pentru calcularea preţului unitar pe kilometru pentru fiecare mod de transport (tramvai, troleibuz şi autobuz) la Transurb.

În octombrie 2017, auditul la Transurb, pentru care firma Pricewaterhouse Coopers Audit SRL fusese plătită cu 84.000 de lei fără TVA, a stârnit dispute în şedinţa Consiliului Local. Aleşii ALDE au vrut să afle care sunt concluziile controlului, dar primarul Ionuţ Pucheanu le-a răspuns că auditul este supus unor clauze de confidenţialitate. Iar în 2016, acelaşi control costase Primăria 115.000 de lei fără TVA. În mandatul primarului Marius Stan, a fost realizat, de către aceeaşi companie, un audit juridic, economic, organizaţional şi operaţional la Primăria Galaţi, pentru care s-au plătit nu mai puţin de 150.000 de euro. Din păcate, tot din motive de confidenţialitate, nu s-au prezentat public decât generalităţi.

Citit 3538 ori Ultima modificare Duminică, 27 Februarie 2022 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.